Andres Herkel: minister, kes ei toeta Eesti kuulumist NATO-sse, ei saa kuuluda valitsusse

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Andres Herkel.

Andres Herkel 2016-11-21 Andres Herkel. Foto: riigikogu teleülekande ekraanitõmmis

Riigihalduse minister ei saa panna kahtluse alla meie kaitsepoliitilisi suundumusi. Minister Mihhail Korb on seda Haapsalus valijatega kohtumisel teinud, mis kinnitab tema ebapädevust ja valitsusse sobimatust.

Vabaerakond on seni teravalt kritiseerinud riigihalduse ministrit Mihhail Korbi, lähtudes sellest, et ta on olnud jäik 5000 elaniku nõudes, pole arvestanud kohanimenõukogu soovitustega ning on välja pakkunud lahendusi, mis peavad silmas Keskerakonna huve kohalikel valimistel.

Meile on jäänud mulje, et Korb on saadetud haldusreformi tööle kui tankist, kes süüdimatult lihtsalt ei tunne Eesti ajalugu ja geograafiat, ei tea ega oska haldusreformi läbi viies arvestada kunagisi kihelkonnapiire.

Täna meediasse jõudnud avaldus kinnitab, aga et tegemist ei ole mitte lihtsalt ebapädeva ministriga, vaid Vabariigi Valitsuse liikmega, kelle avaldused panevad kahtluse alla kogu Eesti riigikaitse ja julgeolekupoliitika alused. Korbi ütles Haapsalus valijatele, et „mina pole NATO liikmelisuse poolt“ ning seadis kahtluse alla riigikaitseliste kulutuste otstarbekuse. Selliste seisukohtadega inimene ei peaks kuuluma valitsusse.

Vabaerakond on riigihalduse ministrile muuhulgas esitanud arupärimise, kus küsitakse elanikkonnakaitse valdkonna kohta seoses haldusreformiga. Meie mure on see, et see valdkond on jäänud haldusreformi puhul täielikult kahe silma vahele. Kavatseme esitada praegu menetluses olevale kohaliku omavalitsuse korralduse seadusele muudatusettepaneku, mille sisuks on omavalitsuse kriisireguleerimisega seotud ülesanded, sealhulgas olukorras, kus on vajalik kõrgendatud kaitsevalmidus.

Meile teadaolevalt on minister Korb kõik sellised ettepanekud seni tagasi lükanud. Haapsalu avaldus selgitab meile sellise suhtumise tagamaid. Ministrile ei lähe Eesti riigikaitse vajadused lihtsalt korda ning tema suhtumine Atlandi-ülesesse koostöösse on negatiivne. Minister Korb peab tagasi astuma.


Vt. "Minister Korb rakendati Haapsalus valimisvankri ette"

5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
jalakäia
5 aastat tagasi

Arvan et iga linnu (ajakirjanik)laulu peale ei pea ministrid kohe tagasi astuma!! Andres Herkel ei oska piisavalt vene keelt,et ministri jutust aru saada.Euroliidus elades peab keeli oskama!!

uskmatu+toomas
5 aastat tagasi

Kas ikka enamus eestlasi arvab,et praegu toimuv Eesti militariseerimine sellises mahus on õige?Kes julgeb seda väita ilma referendumita?
Meil valitseb arvamusvabadus,sõnavabadus ja selle garanteerib põhiseadus kõigile inimestele olenemata rahvusest,usutunnistusest jne.
Sõjakäik Toomi,Loone ja Korbi vastu on meie põhiseaduse mõtte jäme rikkumine.

Ardo
5 aastat tagasi
Reply to  uskmatu+toomas

no ei maksa üle draamatseda. Loone ja Toomi väljaütlemised on ikka ausalt öeldes ju meie peamise eesmärgi ehk siis oma väikse eestimaa kaitsmine igasuguse pasa eest nõrgestavad! Lihtne ja selge mõtteviis on igale eestlasele oma turvaline kodu, milleks ajada mingit muud jama igasuguste ärritavate teemadega!?

zdanov
5 aastat tagasi

minister kes ei toeta eesti kuulumist nsvliidu sõbralike rahvaste perre ei saa kuuluda meie loodud valitsusse

vaba maa
5 aastat tagasi

Eesti peab kuuluma NATOsse. Aga arvan et nii ei pea kohustuslikus korras arvama kõik Eesti kodanikud ja minnistrid. Tekitab olukorra kus avalikult räägime ühte ja köögilaua taga teist. Samuti võib selline topeltsuhtumine hakata valitsema ka näiteks sõjaväes mis ei tekita lahinguolukorras usaldust.