Teisipäev on Euroopa päeva puhul lipupäev

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Lehvivad lipud (urmas lauri) (1)Lipud lehvimas Haapsalu linnavalitsuse ees. Foto. Urmas Lauri

Teisipäev on Eestis Euroopa päeva puhul lipupäev, mil Eesti lipu heiskavad kõik riigi- ja omavalitsusasutused ning avalik-õiguslikud juriidilised isikud.

Eesti lipu heiskavad kõik riigi- ja omavalitsusasutused ning avalik-õiguslikud juriidilised isikud. Euroopa Liidu lipu heiskavad koos Eesti lipuga Riigikogu, Vabariigi President, Vabariigi Valitsus, Riigikohus, Riigikontroll, õiguskantsler, ministeeriumid, Eesti Pank, Kaitseväe Peastaap, maavalitsused ja omavalitsusorganid. Eesti ja Euroopa Liidu lipud võivad heisata ka kõik teised.

Euroopa päev on pühendatud rahule, demokraatiale ja Euroopa ühtsusele. 9. mail 1945 oli esimene rahupäev Euroopas pärast II maailmasõda ja sellega mälestati kõiki sõjas hukkunuid. Rahupäeva viiendal aastapäeval tegi Prantsusmaa välisminister Robert Schumann ettepaneku ühendada Prantsusmaa, Saksamaa ja teiste Euroopa riikide söe- ja terasetootmine. Sellega sai alguse Euroopa lõimumine ja Euroopa Liit.

Lipud heisatakse päikesetõusul või hiljemalt kell kaheksa hommikul ja langetatakse päikeseloojangul. Kui lippu ei langetata, tuleb see pimedal ajal valgustada.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments