Vormsi ja Hiiumaa ühendatakse ülikiire internetiga

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Soome alus CS Telepaatti tegi Läänerannikul kaabeldustöid.FotoELASA
Hiiumaa ja Vormsi ühendamisel tegi kaabeldustöid Soome alus C/S Telepaatti.Foto: ELASA

Eesti Lairiba Arenduse Sihtasutus jõudis lõpule valguskaabli vedamisega Vormsile ja selle kaudu ka Hiiumaale, mille tulemusena ühendatakse saared lähikuudel ülikiire internetiga.

Soome laeva Telepaatti abil jõudsid lõpule kaabeldustööd, mille tulemusena rajati Noarootsi-Vormsi ja Vormsi-Hiiumaa vahele vastavalt 16,5 kilommeetri ja 3,5 kilomeetri pikkused kaablitrassid ning tõmmati neisse 48 kiuga sidekaabel.

Edasi ühendatakse saared üleiiriigile EstWin interneti baasvõrguga ja seejärel saavad sideteenuse pakkujad asuda pakkuma kiiret internetti lõpptarbijatele – olgu siis püsiühendusena, üle mobiilise interneti või raadioside.

Kiiret interneti saavad inimesed kasutama hakata mõne kuu pärast, kui kõik ettevalmistavad tööd on lõppenud.

“Eesmärk oli säästa võimalikult palju merekeskkonda, seetõttu tehti Vormsil maabumised suundpuurimisega suunaga merele, mille tulemusena säilis merepõhi praktiliselt puutumatuna,” kirjeldas tehtud töid Eltel Networks AS juhatuse liige Indrek Allert.

Allerti sõnul oli projekt keerukas väikse meresügavuse ja kivise ranniku tõttu, kuid tööd kulgesid siiski tõrgeteta.

Objekti ehitusleping on sõlmitud ettevõttega Eltel Networks AS, kaabli paigaldas merre Relacom Finland OY.

Eesti Lairiba Arenduse Sihtasutus (ELASA) asutati majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi eestvedamisel Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liidu liikmete poolt 2009 aastal. Sihtasutuse eesmärk ongi on ellu viia EstWin projekt, mis tagab kiire interneti baasvõrgu kättesaadavuse maapiirkondades.

Jüri Ratase valitsus on otsustanud eraldada 20 miljonit eurot kohalikke kogukondade toetuseks, et läbi mittetulundusühingute kiire internet baasvõrgust ka lõppklientideni jõuaks. Paljudes piirkonades puudub selle nn viimase miili rajamiseks telekomettevõtetel endal ärihuvi.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Läänemaa ja Raplamaa moodustavad ühise Digikonna | Lääne Elu
6 aastat tagasi

[…] "Vormsi ja Hiiumaa ühendatakse ülikiire internetiga" […]