Galerii: Haapsalus räägiti meeste vaimsest tervisest

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 13

Eile korraldas MTÜ Peaasjad Haapsalus Viieristi kultuuriklubis Wiedemanni 2 meeste vaimse tervise teemal seminari „Oled mees või ei ole?!“. Sotsiaalpedagoog Umberto Dorus Geerts ja psühholoog Daniel Soomer rääkisid peasjalikult sellest, miks mehed oma probleemidega nii harva abi otsivad.

MTÜ Peaasjad tegeleb vaimse tervise ja sellealase teavitustööga, ettevõtmist toetab Eesti vigastatud võitlejate ühing.

MTÜ Peaasjad tegi intervjuusid meestega ja analüüsis pärast neist välja tulnud hoiakuid. Uuringu teine osa oli internetiküsitlus.

Daniel Soomer rääkis, mis küsitlustest välja koorus. Nimelt:

  • Mehed surevad 9 aastat varem kui naised.
  • Mehed teevad 5 korda rohkem suitsiide kui naised.
  • Vaimse tervise probleeme on meestel elu jooksul pisut harvem kui naistel, aga poistel 2 korda rohkem kui tüdrukutel.
  • Meestel diagnoositakse sõltuvushäireid 2-3 korda rohkem kui naistel.
  • Meestel diagnoositakse depressiooni 2-3 korda vähem kui naistel.
  • Mehed käituvad kodus vägivaldselt 10 korda tõenäolisemalt kui naised.
  • Meeste palgad on 28% kõrgemad kui naistel.
  • Koolist väljalangemine ja halb õppeedukus on poistel 3 korda tõenäolisem kui tüdrukutel.
  • 2/3 meestest peab oma elus kõige olulisemaks tundeks armastust.

Vestlusringis arutleti, kuidas mõjutavad mehi ja kogu ühiskonda mehelikkuse levinud arusaamad (näiteks, et mees on alati tugev, saab kõigega hakkama ja on edukas, ei näita tundeid välja, pole nõrkusi, ei küsi kunagi abi).

„Mehed räägivad oma probleemidest kindla peale vähem kui naised, aga miks, ei tea,” ütles MTÜ koolituste koordinaator psühholoog Gea Grigorjev. „Miks on nii, et mehed teevad nii palju rohkem enesetappe ja miks nad otsivad naistega võrreldes nii palju vähem abi. Kas see on stereotüüpidest, et mehed ei nuta? Et mehine on see, kui oma tundeid ei jaga?”

Koolituse algtõuge tuli Eesti vigastatud võitlejate ühingult. "Ühing kogus sinilille kampaaniaga raha MTÜle Peaasjad, et see tegutseks meeste vaimse tervise suunal,” rääkis Gea Grigorjev. Soomer lisas, et koolituse fookuseks otsustati võtta mehed ja meeste vaimne tervis.

„Sloganiks on „Kuula meest!“,“ nentis Soomer. „Meeste vaimne tervis on tähtis. Tähtsam kui autod, püssid, naised, jalgpall ja kõik klišeed kokku.“

Vt ka siit.

Fotod: Urmas Lauri Mehed ei nuta Viieristil (urmas lauri) (1) Mehed ei nuta Viieristil (urmas lauri) (2) Mehed ei nuta Viieristil (urmas lauri) (3) Mehed ei nuta Viieristil (urmas lauri) (4) Mehed ei nuta Viieristil (urmas lauri) (5) Mehed ei nuta Viieristil (urmas lauri) (6) Mehed ei nuta Viieristil (urmas lauri) (7) Mehed ei nuta Viieristil (urmas lauri) (8) Mehed ei nuta Viieristil (urmas lauri) (9) Mehed ei nuta Viieristil (urmas lauri) (10) Mehed ei nuta Viieristil (urmas lauri) (11) Mehed ei nuta Viieristil (urmas lauri) (12) Mehed ei nuta Viieristil (urmas lauri) (13)

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kübe
7 aastat tagasi

Jah. Tõtt räägite. Ükskord plahvatab põis, mis koguneb salaja….

kübele
7 aastat tagasi
Reply to  Kübe

see ei ole tõde- see on tagajärg kui viimane piisk sinu kannatuste karikasse vallandab üleujutuse. Hea kui ujutab, hullem on see kui kogumiskaev tuksis.
Tõde on põhjuses. Mis sunnib sind jalad risti kannatama.

Sa, Kübe oled ikka hea kuju- salapärane nagu salamander.

Eestlane
7 aastat tagasi

Ega kui see pidev reklaamtampimine meedias käib perewägiwallast…see ka hästi ei mōju…

Külamees
7 aastat tagasi

Üks tänapäeva põhiprobleem on inimese geneetilise koodi sobimatus kiiresti moderniseeruva elu mudelisse.Eriti meestel, nemad matsid oma pinged füüsiliselt pingutavatesse tegevustesse värskes õhus-jaht, maaharimine,metsatöö…mis seal salata ka sõdimine ja röövretked. Naised veetsid palju rohkem aega kodus ja kogukonnas suhtlemisega, koos tehti käsitööd jms, just selline sotsiaalne sebimine mida moodne elu ju endast praegugi suuresti kujutab. Nüüd on mehed mõnes mõttes kahvlis-ühest küljest selleks, et teenida raha ja ühiskonna tootev töö ikkagi ära teha tuleb tööd murda, aga see on muutunud, selliseks tiksumiseks kusagil masinaoperaatori rollis.Töö on pingeline, aga ei maanda pingeid nagu füüsiline töö seda tegi.Teisest küljest ootab pere ja ühiskond… Loe rohkem »

juss
7 aastat tagasi

Ah et sellised ongi siis päris mehed?

vaimu
7 aastat tagasi
Reply to  juss

Juss, sul on terane silm.
Jah,naine peab tänapäeval mehe eest väljas olema, sest uuring näitab, et….