Lahkus lavastaja ja Haapsalu aukodanik Erich Jaansoo

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

Erich Jaansoo pink

Neli aastat tagasi sai Erich Jaansoo endanimelise pingi Haapsalu linnusevallile. Foto: Arvo Tarmula

Eile lahkus meie hulgast 95. aastasena lavastaja ja Haapsalu linna aukodanik Erich Jaansoo.

Erich Jaansoo alustas teatritööd 1940. aastal  Vanemuise teatris koorilauljana. Ta oli aastatel 1944–1950 Vanemuise teatri näitleja. Aastatel 1953–1965 oli ta Draamateatri näitleja ning 1965–1974 oli Jaansoo Noorsooteatri näitleja ja peaadministraator.

Aastatel 1978– 1991 oli ta Haapsalu rahvateatri Randlane peanäitejuht.

Erich Jaansoo sai Haapsalu linna aukodanikuks aastal 2011. 

Lääne maakonna rahvakultuurispetsialist Marju Viitmaa rääkis, et Erich Jaansoo oli Läänemaa jaoks see mees, kes tõi siinsele teatrile täiesti uue hingamise. "Rahvateater Randlane ja tema lavastused tõid meie teatriellu nö uue ajastu,” ütles Viitmaa.

"Ta oskas kõik meie teatriharrastajad väga pikaks ajaks ühe katuse alla kokku tuua,” ütles Viitmaa. Ta jätkas Erich Jaansool oli imeline oskus leida üles tavalisi inimesi ja nad näitlema meelitada. "Tema oli ju professionaal, aga need inimesed, kellega ta siin teatrit tegi, ei olnud profesionaalid,” selgitas Viitmaa.

Viitmaa meenutas, et Erich Jaansoo oli oma viimasel juubelil veel küllaltki kõbus. "Kui ikka oli pidu, siis ta võttis ka pitsi viina ja tegi ühe tantsugi.”

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
:(
7 aastat tagasi

Inimene elas pika, ilusa ja tegusa elu!
Sügav kummardus

» Suri lavastaja ja Haapsalu linna aukodanik Erich Jaansoo
7 aastat tagasi

[…] Eile suri 95. aastasena lavastaja ja Haapsalu linna aukodanik Erich Jaansoo, teatas Lääne Elu. […]