0

Kullamaal kõlab taas orelimuusika

Tarmo Õuemaa

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

Laulev Kullamaa (40)

Tänavust Tallinna rahvusvahelist orelifestivali tähistatakse järjekorranumbriga 30. „See on väärikas number ja meil on rõõm tõdeda, et Eestis toimuvaist muusikasündmustest oleme vanimad, ühtlasi oleme kasvanud maailma orelisuurfoorumite esikolmikusse kuuluvaks. See on suur au,” märkis festivali algataja ja kunstiline juht professor Andres Uibo. Nagu ikka jõuab väärikas orelifestival ka Kullamaa kirikusse, kus täna kell 19 tuleb publiku ette kauaaegne Lübecki muusikakooli professor, dirigent, organist ja helilooja Hans Gebhard.

„Kavas olevad autorid J. S. Bach, W. A. Mozart ja F. Mendelssohn on kõigile tuttavad nimed. Kaks vähem teadaolevat heliloojat ja organisti on barokiajastu mehed Georg Muffat ja Georg Böhm,” kommenteeris Kullamaa kultuurimaja direktor Loit Lepalaan oreliõhtu eeskava. Milliseid mainitud heliloojate teoseid Hans Gebhard Kullamaal mängib, selgub juba kontserdipäeval.

Kullamaa kirik on pikka aega olnud üks orelikontsertide kindlaid toimumispaiku, sest just seal on üks Eesti kaunima kõlaga oreleid, mille on teinud kuulus orelimeister Carl August Tanton. „Tema ehitatud Kullamaa orel on meistri tänaseni originaalis säilinud suurim ning kõrgelt hinnatud ja väärtuslik pill aastast 1854, mis on kantud Euroopa põhjamaade orelikataloogi,” märkis Lepalaan.

Carl August Tanton on sündinud 1801 Haapsalu linnas. Vanavanemate kaudu on ta pärit Prantsusmaalt, kes olid oma kuuluvuse tõttu hugenottide usuliikumisse sunnitud kodumaalt põgenema Saksamaale. Orelimeistri isa aga valis elukohaks Eesti.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz