Augustibluus toob Haapsallu vähemalt 13 000 külalist

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

Augustibluus 066

Üks esimesi kontserte: Crosswood Rootsituru laval. Urmas Lauri 

Reede keskpäeval töötasid Haapsalus Maxima kõik neli kassat, aga sellegipoolest oli iga kassa taga pikk saba. „Reede, pensionipäev, Augustibluus,” kõlas kassapidja napp vastus kibekiire töö vahelt.

„Kui võrrelda varasemate aastate külastatavusega, siis prognoosi järgi peaks tänavu tulema vähemalt sama suur hulk rahvast. Piletimüük ja kõik muu näitab seda,” ütles Augustibluusi korraldaja Indrek Ditmann eile. Mullu käis bluusifestivalil kokku 13 000 inimest. Linnuseõues on Augustibluusi kontserti kuulanud korraga kõige rohkem 6500 muusikahuvilist, aga Ditmanni sõnul mahub sinna veel rohkem.

Tihedad poolteist päeva

Bluusi sai Haapsalu kuulata juba eile lõunast peale. „Just suundun Grand Holm Marina poole,” ütles Haapsalu linnapea Urmas Sukles eile kella poole kahe paiku. Poole tunni eest oli seal alanud üks esimesi kontserte – Rubundi (Eesti). Sukles ütles endal ees ootavat tihedad poolteist päeva: osa aega võtavad seenioride suvemängud, ülejäänu aga kuulub bluusile. Küsimusele, mida linnapea täpsemalt kuulab, vastas Sukles: „Kindlat soosikut mul ei ole. Kogu see melu ongi mu soosik.”

Turismiinfokeskuses oli eile keskpäev veel rahulik, peamiselt osteti Augustibluusi passe, ostjaiks enamasti välismaalased. Infokonsultandi Liisa Jugapuu sõnul oli enamikul majutus. Mõni broneerib oma lemmiköömaja juba aasta aega ette. Külaliste ainus mure olevat parkimine.

Öömaja oli eile juba raske leida. „Kõik, ka linnaäärsed kämpingud ja telkimiskohad on suhteliselt täis,” ütles Jugapuu. Peatänava-äärse Aikarali Kodumajutuse omanik Aili Kaljusaar ütles, et küsijaid on palju, aga vaba tuba enam anda ei ole. Kõige nõutum on kahene tuba. Broneerimine algas paar kuud tagasi.

Igal suurüritusel on Aikaralis isesugune seltskond. Bluusil annavad tooni eestlased, Ameerika autode ajal oli palju soomlasi, veinipäevadel mõlemat. Kaljusaare sõnul on suvi olnud üritusterohke, juunist saadik on maja täis. Tööpäeviti on komandeeringud, nädalavahetusel turistid.

Indrek Ditmann julgustas kohapeale tulema ka neid, kel veel öömaja pole: on kolm ametlikku paika, kus telkida; võib juhtuda, et hotellides vabaneb mõni koht või aitab hädast välja turismiinfokeskus. „Ööklubid on lahti kella nelja-viieni hommikul. Pole öömaja vajagi,” ütles Ditmann naljaga pooleks.

Neli bluusirooga

Ka tänavu pakuvad söögikohad Augustibluusi eriroogi, seekord on neid neli. Augustibluusi projektijuht Kauri Sinkevicius ütles, et eriroogi pakuvad just need söögikohad, kus on ka kontserdid. Africa pubis saab bluusi ajal bluusiribi, Cafe Tallinnas Blue Monday burgerit, Pagoodis (endine Rootsituru kohvik) Chinatowni kevadrulle ja Pizza Grandes New Orleans’i pitsat. „Usun, et eriroad on põnevad,” ütles Sinkevicius. Mullus sai augustibluusi erirooga viies söögikohas.

Kärme Küüliku kokk Andrus Pärnpuu ütles, et nemad menüüd Augusibluusi ajaks ei muuda, nii et kes tahab head sööki ja jooki, peab varuma kannatust. Rohkem kui pooled lauad on juba broneeritud. Toidukraami on siiski nii varutud, et jaguks kaheks päevaks. Kolme koka asemel on tööl neli, teenindajaid on neli-viis. Restoran suleb uksed kl 23 nagu tavaliselt. „Raha peale ei saa tige olla, aga peame arvestama nii töötajate kui ka klientide heaoluga,” ütles Pärnpuu.

Hilja öösel tahavad inimesed rohkem lõõgastuda, võtavad pigem napsi kui toitu. Selleks on vanalinnas kohti, mis on kella neljani lahti.

Talumehe kõrts ja Hermannus on lahti kella kaheni öösel. Talumehe kõrtsi kelner Mihkel Pihlak ütles, et menüüd on natuke lühendatud, et köök jõuaks tellimusi kiiremini täita. Taimetoitlased saavad tellida köögiviljapastat. „Võtame kõik rõõmsalt vastu,” ütles Pihlak.

Dietrichi perenaine Mary-Liis Kaabel ütles, et kohvikus on bluusi ajal erimenüü. See on lühem kui tavaliselt, et köök jõuaks tellimusi täita.

Politseijuht sõidab hoopis Pärnusse

Andrus Villem, endine poliitik, nüüd Tallinna Patarei vangla juhataja, on Augustibluusi stammkunde ega puudu ka tänavu. Ta mäletab algusaega, mil bluusi mängiti väikeses linnuses paarisajale inimesele. „See oli ka lahe, intiimne,” meenutas Villem. „Festival on kogu aeg mõnusamaks läinud.”

Villem kiitis esinejaid, need on iga aastaga aina paremad. Ka Eesti artistid tulevad alati millegi uuega.

„Tundub, et Augustibluus ei meeldi mitte ainult korraldajaile ja publikule, vaid ka muusikuile,” sõnas Villem.

Ka kõik muu olevat Haapsalus iga aastaga paremaks läinud. Kui kümme aastat tagasi oli toit juba poolest päevast otsas, siis nüüd on asi palju parem. Villem nentis, et Augustibluusist on saanud Haapsalu esindusüritus, aga nägi ka arenguruumi – alati saab laiuti minna, sest on veel kohti, kus esineda. Villem tõi näiteks kuursaali, kus on aeg-ajalt küll kontserte, aga mitte Augustibluusi ajal.

Politsei bluusipubliku pärast ei muretse. Haapsalu politseijuht Andrei Taratuhin ütles, et korda valvab Augustibluusil tavapärane hulk patrulle, st kaks patrulli ööpäevas, õhtuti kolm. Et patrullis on korraga kaks-kolm meest, tähendab see linnas korraga kuni üheksat politseinikku.

„Väljastpoolt me abi ei kutsu. Saame oma jõududega hakkama,” ütles Taratuhin. *Aeg on näidanud, et Augustibluusi ajal on linnas rahulik ja korda suurt ei rikuta. Kui võrrelda bluusi näiteks Weekendi festivaliga Pärnus, siis viimasele tuleb kordi rohkem ja teistsugust rahvast, ütles Taratuhin. Probleemne oli ka Kiltsis peetud Airport Jami publik. „Augustibluusi külalised on pigem heatahtlikud ja sõbralikud, üle 35aastased. Palju käiakse perede ja lastega,” ütles Taratuhin.

Taratuhin on ise bluusil ka kuulajana käinud, tänavu ta aga seda teha ei saa – Pärnus Weekendi festivalil tuleb korda valvata.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
sorts
6 aastat tagasi

no kui 13 kilo külalisi ,siis sukles võiks nad värvata linnakodanikeks–tervelt 24 kilo täis ja polegi ridalaga ühineda vaja

Aivo vanalinnast
6 aastat tagasi

Mul suur mure, tulin auto ja lastega maalt kurgi ja kartulikoorem peal. Aga vanalinn on kinni pandud. Ainult linnavalitsuse lubadega saab sisse sõita. Läksin siis linnavalitsusse ja see on suletud??? Keegi Suklese või kellegi teise LV inimese nr ei tea? Koju tahaks lastega….

real
6 aastat tagasi

kui aus olla,siis see meeletu mass Haapsalu linna väga ei sobi, tohutu autode voor, kõik teeääred kinni pargitud. Pole küll penskar,aga tõesti ootan,millal see trall läbi saab.

to reaalsus
6 aastat tagasi

Sinusugused reaalsuses elavad inimesed istuvadki ainult tutvumisportaalides arvuti taga ja vahivad ennastunustavalt türgi seepe. Elagu reaalsus!

fred
6 aastat tagasi

Ega orjandusliku korra ajal pandi orjad sama moodi trummipõrina saatel lõkke ümber tantsima. Orjapidajad lõid kõik tingimused selleks et orjade sigivust parandada, sest sellest sõltus orjapidajate heaolu.

reaalsus
6 aastat tagasi

Võtke seda kui jehoovatunnistajate kokkutulekut. Kus domineerivad sõltuvussuhtega emased käivad enda iidoleid kummardamas ja biovälju võngutamas et saavutada eufooriatunnet. Sõltuvussuhtes isased järgnevad neile ja samastudes püüdlikult laval olijatega. Tulemusena saame programmeeritud loomakarja.