0

Perakülas peetakse homme simmanit

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Homme, 6. augustil kell seitse õhtul algab Nõva vallas Perakülas simman.

„Toimub pidu, nagu Perakülas esimesel augustilaupäeval ikka,“ ütles simmani korraldaja Pille Heinleht.

Simmanil teeb teatrit Tabivere Harrastusteater ja muusikat mängib ansambel Tulv. Tabivere trupil on kavas pooleteise tunnine etendus „Jaam“ ning hiljem mängib tantsusks ansambel Tulv. „Käisin ise neid kuulamas, mulle tundus, et väga head muusikat mängivad,“ ütles Heinleht.

Oma telgiga on simmanil väljas ka Lääne maavalitsus ning kohale on lubanud tulla ka naabervaldade esindajad.

Homne simman on Perakülas juba üheksateistkümnes, Pille Heinleht korraldab oma üheteistkümnendat simmanit. „Viive Ernesaks alustas [1998. aastal] simmanitega ning tema käe all sain selgeks, kuidas peokorraldus peab toimuma,“ lausus Heinleht.

Parimatel aastatel on simmanist osa saanud üle paari tuhande külalise.

„Paneme kiiruga ajutisi katuseid ja varjualuseid üles,“ ütles korraldaja ning lootis, et ilmataat annab homsele simmanile siiski armu ning peab vihmaga Päraküla kandis piire. Sõltub ju külastaja arv suuresti ilmast.


Tabivere Harrastusteater „Jaam“

Mida tahab naisterahvas? Ja kas soovide täitumine teeb meid õnnelikuks?

Kolm naisterahvast. Vana raudteejaam. Pole pileteid, pole kassat, pole rongi. Aga see-eest toimub palju imelikke asju. Siin jäädakse tellimise peale rasedaks, muututakse naisest meheks, tõustakse surnuist üles. Siin mitte kuskilt ilmuvad raha ja uhked riided, talvisest metsast saab suvine mererand, isegi vale muutub tõeks.

Kas see on uni? Illusioon? Ei, see on Jaam. Koht, kus täituvad mistahes soovid…

Petlik paradiis muutub lõksuks ja sellest välja pääseda on peaaegu võimatu… Või siiski…


Ansambel Tulv

Tulv on Tallinnast pärit elava muusika peo-ja tantsubänd, mis mängib häid lugusid ning seda kõikjal üle Eesti. Lisaks eesti- ja inglisekeelsetele lugudele leiab repertuaarist soome, vene ja itaaliakeelseid lugusid ja nii mõnegi põneva instrumentaalpala.

„Arvame, et kommentaar ETV saatejuht Marko Reikopilt võtab kokku meie üldise eesmärgi: "Kuulge, te pole ju mingi süldibänd nagu ma alguses arvasin! Te teete ju head tantsumusa!",“ tutvustab bänd end oma veebilehel.

Nimest: ansambli nimi "Tulv" (ingl. k. "flood") tuli olukorrast, kus ligi aasta enda lõbuks mänginud bänd uppus äkitselt esinemiskutsete tulva alla.

Tulv 2015 suveassortii from ans.Tulv on Vimeo.


Peraküla Simman

  • 1998. aastast on Perakülas korraldatud augustikuu esimesel laupäeval simmaneid.
  • Alguse sai see traditsioon 1997. aastal, kui Perakülas Põlluotsa taluõuel mängiti Ago-Endrik Kerge lavastatud A.H.Tammsaare „Vanad ja noored." Sellest tekkis mõte ise oma inimestega lavastada näitemäng kohalikust ajaloost.

peraküla simman
Peraküla simmaniplats. Foto: Peraküla Simman

Peraküla - Viive Ernesaks (urmas lauri) (1)
Peraküla simmanitraditsiooni algatas Viive Ernesaks 19 aastat tagasi. Foto. Urmas Lauri

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz