Läänemaa noorkergejõustiklased võistlevad Balti maavõistlustel

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Meie medalivõitjad Madli Rahuvarm ja Kevin Sakson (jaanus getreu)
Madli Rahuvarm ja Kevin Saoson. Foto: Jaanus Getreu

Vilniuses ja Rakveres toimuvad eeloleva seitsme päeva jooksul kergejõustiku Balti noorte maavõistlused. Kokku toimuvad võistlused kolmele erinevale vanuserühmale. Juba sellel nädalavahetusel, 22-23.07 võtavad Vilniuses mõõtu U18 Baltimaade parimad, ning 28.07 võistlevad Rakveres U16 ja U20 kolme Balti riigi koondised.

Balti maavõistlustest võtavad osa ka kolm Läänemaa noorkergejõustiklast. U18 koondises teevad kaasa Läänemaa Kergejõustikuklubi sportlane Martin Teppan ja Haapsalu Kergejõustiklubi sportlane Erki Mitman, ning U20 esinduses võistleb Haapsalu Kergejõustikuklubi esindaja Madli Rahuvarm. Kindel koondislane oli ka Kristo Simulask, kuid kahjuks pidi ta vigastuse tõttu võistlusest loobuma.

Üks jooksumees, kaks tõukajat

Meie maakonna tublid noorsportlased esindavad Eestit 800 m jooksus, ning kuulitõukes ja kettaheites.

Läänemaa Kergejõustiklubi sportlane, Lihula Gümnaasiumis õppiv 16 aastane Martin Teppan võistleb Vilniuses 800 m jooksus. Mullu sama distantsi Balti maavõistluse, ning tänavune Eesti A-klassi meistrivõistluste hõbemedalimees läheb lootusrikkalt vastu ka selle aasta võistlusele.

„Tahan hästi esineda ja oma aja ära joosta,“ ütles Teppan.

Eelmisel aastal just Balti maavõistlusel joostud isiklik rekord 2.04,5 on selle aastal juba ohus olnud. Eesti meistrivõistlustel tõi hõbemedali samasse sekundisse joostud tulemus.

Kõva konkurents Balti maavõistlusel võiks head aega eeldada, kuid võistluse õnnestumine ei pea tingimata olema isiklik rekord, või esikolmikukoht. Lisaks võistleb Teppan esimest aastat U18 vanuserühmas, seega aasta endast vanematega. Martin Teppani hooaja kohta saab öelda, et ta on jooksnud tõusvas joones. Lisaks on ta sellel hooajal püstitanud isiklikud rekordid nii 400 m jooksus, kui ka 1500 m jooksus.

Vilniuses teeb kaasa ka Haapsalu Kergejõustikuklubi sportlane Erki Mitman. Äsja noorte Euroopa meistrivõistlustelt Tbilisist kümnevõistluse 14 kohaga naasnud sportlane võistleb U18 Balti maavõistlusel kuulitõukes ja kettaheites.

Tänavu on Mitman näiteks Eesti A-klassi meistrivõistlustel saavutanud kuulitõukes pronksi ja kettaheites hõbeda. Kuulitõukes hoiab Mitman omavanuste edetabelis klubikaaslase Kevin Saksoniga 15.00-ga kolmandat kohta. Kettaheites aga on edetabeli teisel real. 1,5 kilost ketast on ta heitnud sellel aastal 47.66. Kui kuulitõukes on ilusad kaared tulnud ka juulis, siis tema hooaja parim kettakaar on heidetud aga juba maikuu keskel.

Balti maavõistlusel loodame, et kuulitõukes lisanduks Mitmanil sentimeetreid ja kettaheites meetreid. Kindlasti on ta selleks suuteline. Muidugi on küsimus ka taastumises. Alles 17.juulil lõpetas Erki Mitman Tbilisis Euroopa noorte meistrivõistlused kümnevõistluses, siis pikk lennureis ja juba 22. juulil ootab Balti maavõistluse kettaheide.

Haapsalu Kergejõustikuklubi kergejõustiklane Madli Rahuvarm võistleb Balti maavõistlusel, nagu tema klubikaaslane Mitmangi, kuulitõukes ja kettaheites. Tema saab võistelda kodumaal, sest U20 Balti parimad selgitatakse välja 28. juulil Rakveres. Just samal staadionil tuli Rahuvarm 1. juulil naisjuunioride Eesti meistriks kuulitõukes, ning võitis kettaheites hõbeda. Tihedasse võistlusprogrammi on mahtunud veel näiteks Rukilillemängud ja Eesti meistrivõistlused. Kadrioru staadionil peetud 99. Eesti meistrivõistlustelt võitis Haapsalu sportlane kuulitõukes viienda ja kettaheites kuuenda koha.

Madli Rahuvarm on kuulitõukes kindel juunioride Eesti esinumber. Ta juhib kindlat ka edetabelit, olles ainsa juuniorina Eestis sel hooajal tõuganud 4 kilost raudmuna üle 13 meetri. Kuid ka tema parim tulemus on tõugatud üsna hooaja alguses, nagu kettaheite parim 40.78. Väike vormikõvera hüpe võiks saabuda just Balti maavõistlusel.

Jaanus Getreu

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments