Haapsalus on külaliskorterite buum

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Elari Tamm (arvo tarmula)
Elari Tamm pakub teist suve oma Haapsalu majas nelja külaliskorterit. Foto: Arvo Tarmula

Airbnb kaudu pakub Haapsalu piirkonnas öömaja 92 kinnisvaraomanikku, Tallinnas näiteks vaid 300 ringis.

Korterite lühiajalist üürimist vahendava portaali Airbnb andmetel võib Haapsalust ja Haapsalu ümbrusest südasuvel leida tervelt 92 öömaja. Teist suve portaali kaudu Haapsalus kortereid lühiajaliselt välja üüriva Elari Tamme sõnul oli eelmisel suvel see arv peaaegu poole väiksem. Haapsalust enam kui 40 korda suuremas Tallinnas on kortereid pakkumisel näiteks umbes 300.

„Kahtlemata on lühiajaliste suvituskorterite väljaüürimine Haapsalus mitmekordistunud. Elu näitab, et tippsündmusteks tasub kindlasti aasta ette broneerida ning miks mitte ka muuks puhkuseajaks,” sõnas Tamm.

Külaliskorter tõmbab oma ja võõrast

Haapsalu turismiinfokeskuse infokonsultandi Andra Välja kinnitusel on külaliskorterite vastu huvi kasvanud. Korteri plussideks hotelli ees nimetab Välja näiteks soodsat hinda, söögitegemise võimalust ning suuremat privaatsust. „Külaliskorterite vastu tunneb huvi nii välis- kui ka siseturist, igal aastal lisandub Haapsallu hinnanguliselt 10–20 külaliskorterit ja see arv kasvab pidevalt,” lisas Välja.

Eelkõige just suurürituste ajal on enamik majutuskohti Haapsalu linnas täis ning kuigi enamasti broneeritakse need juba varakult, on ka viimase hetke majutuse otsijaid. Õnneks õnnestub Välja sõnul ka neile enamasti elukoht leida.
Turismiinfokeskuse andmetel ööbitakse suvituskorteris keskmiselt üks kuni kolm päeva ja hind jääb ööpäevas suurusjärku 20–25 eurot. Enamik külaliskortereid tegutseb hooajati ehk ainult suvel ja on talvel kinni.
Kui palju suvituskortereid Haapsalus on, selle kohta turismiinfokeskusel täpne ülevaade puudub.

Hinnad üheksast 390 euroni

Portaalist leitavad pakkumused jäävad hinnavahemikku 9–390 eurot, keskmine hind jääb 50–60 euro kanti. Üheksa euro eest võib saada telkimiskoha Karja tänaval asuva maja hoovis ning 390 euro eest luksusliku villa Noarootsis Dirhamis.

Üürihinda ei tasu Elari Tamme sõnul liiga kõrgeks ajada. „Mul endal üürivad mõned tuttavad korterit välja 150 euroga. Kui ma neilt selle peale küsin, kas nad ise oleks nõus ööbimise eest nii palju maksma, on vastus eitav,” ütles ta ja lisas, et tihenevas konkurentsis on mõistlik hinnad pigem madalad hoida.

Elari Tamme sõnul on lühiajalisi üürikliente Haapsalus juunist augusti lõpuni, kuid sealt edasi võib huvilisi üles lugeda kahe käe sõrmedel. Peamised huvilised on tema sõnul välismaalased, eelkõige soomlased ja venelased, ning enamasti üürivad inimesed korterit kaheks päevaks kuni nädalaks.

Klientide vastukaja on Elaril olnud enamasti positiivne ning mitu inimest on ka teist suve tagasi tulnud. „Vaid üks klient leidis, et Mulla tänav jääb kesklinnast liiga kaugele ning teine klient ei olnud rahul patjade kvaliteediga. Lubasin, et järgmine kord saab ta valida kolme padja vahel,” märkis Elari.

Projekt „Haapsalu majutab”

Kuna just suurürituste ajal on huvi vabade korterite vastu eriti suur, algatas Vana Haapsalu Selts juunis veinipäevade ja Toto Cutugno kontserdi ajal projekti „Haapsalu majutab”, millega kutsuti vanalinnas elavaid inimesi teada andma, kelle juures on vaba tuba, aiamaja või hoovis telkimise võimalus. Seltsi juhataja Merike Lauri sõnul leidis nende seltsi kaudu tollel nädalavahetusel endale majutuse 30 inimest.

„Tundub, et kõik läks hästi. Külastajate vastukaja oli positiivne ning ka majutajad olid rahul, midagi sassi ei aetud ega ära varastatud,” kommenteeris Laur. Seni ei ole projekti korratud, kuid kuna vastukaja oli igati positiivne, siis võib-olla proovitakse Augustibluusi ajal uuesti.

Pindi Kinnisvara partneri Peep Soomani sõnul on suvituskorterite kasvava populaarsuse taga see, et inimestel on raha käes rohkem kui enne ning siseturism on varasema ajaga võrreldes saanud järjest populaarsemaks. „Kui sama raha eest võib saada kas hotellitoa või kolmetoalise korteri, on valik ju tegelikult lihtne,” märkis Sooman.

Kuigi Airbnb kaudu oma korterite ja tubade üürimine kasvab Haapsalus kiiresti, on nende osa hotellidega võrreldes veel väike. Statistikaameti andmetel oli Läänemaal mais 64 ametlikku majutuskohta 676 toaga.

Mis on Airbnb?

Airbnb on portaal, mille kaudu saab igaüks oma tühjalt seisvat tuba, korterit või maja lühiajaks välja üürida. Põhimõtteliselt on tegemist inimeselt inimesele majutusteenusega.

Airbnb teenuse kasutajad on jagatud võõrustajateks ja külalisteks, kes mõlemad peavad portaali registreerimisel oma isiku kinnitama. Võõrustajate avaldatud pakkumused koondatakse Airbnb andmebaasi. Huvipakkuva öömaja leidmisel saab esitada taotluse selle reserveerimiseks, mille peab siis võõrustaja omakorda kinnitama.

Märgitud rendihinnale lisandub veel 6–12 protsendi suurune tasu, mille kaudu rahastatakse võõrustajatele mõeldud kindlustust ja kasutajatuge.

Ametlikult on 2008. aasta augustis tegutsemist alustanud Airbnb 191 riigis ja enam kui 34 000 linnas. Seal on üleval ligi 1,5 miljonit pakkumust.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
13 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kallõw
7 aastat tagasi

ega seal Vanalinna nn.lokaalides ju kohalik proletariaat kel töötasuks 550.-eur käia jõua…ikka Tallinnast tullakse ja kohalike vabamüürlaste klann…

aga Eestis
7 aastat tagasi

ongi elu kallis.Vaatasin selle lehekülje läbi,Osad hinnad on ikka müstilised,kas mitte see Dietrihi-sor.kui valesti kirjutasin..nende hinnad on ikka ulmelised-Haapsalus????Mille eest te sellist raha küsite?

tean,+tean
7 aastat tagasi
Reply to  aga Eestis

Dietrich küsib sellepärast sellist megat hinda, et on Dietrich. Kohalikud lihttöölised oma miinimum palgaga sinna ei käigi. Käivad ainult need rikkurist firmade bossid ja võõras rahvas. Noo see talveks paneb ikka uksed kinni, klõps. Ja suvel mängib laialehte.

Tõnu
7 aastat tagasi

pluss selle 36.-eur eest oli 7 liikmelisele grupile ette nähtud rikkalik rootsi laud hommikul…
ja sviit oli vanni ja 2 televiisoriga…

*
7 aastat tagasi
Reply to  Tõnu

Aga see oli aprillis.

Monika
7 aastat tagasi
Reply to  Tõnu

Kui kysida tohib siis mis firmaga oi tegu?

Tõnu
7 aastat tagasi

ja seal olid suure tõenäosusega maksud makstud…
kas ka eluasemete nn.jagajad makse maksavad…

IRWQ
7 aastat tagasi
Reply to  Tõnu

Vaevalt !

Tõnu
7 aastat tagasi

Tallinnas sain VANALINNAS hotelli sviidi aprilli lõpus 36.-eur eest

aga
7 aastat tagasi

Me pole Hispaanias ja meie suvi kestab ainult kolm kuud ja tegelikult suuremate sündmuste ajal on ka meie hotellide hinnad laes..

IRWQ
7 aastat tagasi
Reply to  aga

3 kuuga miljonäriks !

IRWQ
7 aastat tagasi

50-60 euri ööbimise eest ? Peaks vist peast põrunud olema – isegi hispaanias sain toa 25 eest ( kahekesi ) . Isegi hotellis saab toa odavamalt koos hommikusöögiga

.
7 aastat tagasi

Kui klient on nõus küsitud hinda maksma tähendab, et asukoht ja tingimused sobivad. Intervjueeritava “tarkus” ei hiilga üldse tipphooajal hinda madalana hoida