Kõuts: minu ajal oli mõeldamatu, et piirivalves saab keegi surma

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

tarmo kõuts

Tarmo Kõuts. Foto: wikipedia

Aastatel 1993–2000 piirivalveameti peadirektori ametit pidanud Tarmo Kõuts ütles Delfile, et tal on raske ette kujutada, kuidas kahe piirivalvuri elu nõudnud Haapsalu õnnetus juhtuda sai. Ta meenutas, et tollal oli piirivalves 3000 meest ning organisatsioon oli nii võimas ja hea väljaõppega, mis tegi taoliste õnnetuste juhtumise võimatuks. „See oli mõeldamatu, et piirivalves saab keegi surma,” ütles ta.

„Piirivalve, täpsemalt rannikuvalvesüsteem ehitati üles arvestusega, et see kattis radariga kogu territoriaalvete ulatuse ja tagas 12 miili tsoonis poole tunniga inimese väljatoomise mereveest, mis on ju külm. See süsteem tagas ka absoluutse ohutuse igale inimesele, kes läks merele. Iga piirivalvekordoni koosseis oli välja treenitud nii, et viie minutiga pärast hädasignaali saabumist oli kaater väljas koos vastava meeskonna ja varustusega. Sealhulgas ka hüpoterminiline varustus, mis lubas inimese elustada, kui ta oli juba kaotanud meelemärkuse,” kirjeldas Kõuts piirivalve toonast võimekust.

Loe edasi Delfist.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments