Paiba talu õuele pandi Laikmaa ja Laipmanni mälestuskivi

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 5

Ants Laikmaa sünnikodu õuel on nüüd mälestuskivi. Aitäh tublidele eestvedajatele, kes Paiba talust võrsunud kahele suurele vennale sel viisil kummarduse tegid.

Mäletuskiviga põlistasime Vigala suurkujude olemasolu ja nende saavutusi. Paiba talu õuele oli rõõmsal sammul tulnud 94 aastane Asta Alt, inimene, kes teadis veel Laikmaadki ja mäletas Paiba talu inimesi. Eelmine kokkutulek oli tema arvates Laikmaa 100 sünniaastapäeval. Kaks inimpõlve on möödunud märkamatult.

Vängla küla perekonnad Uus-Kaubi ja Leisu talust leidsid,et on õige aeg Vigala ajaloo paremaks jäädvustamiseks. Üritus oli täiesti vabatahtlik ja valla kodulehe paljudele teada.

Mälestuskivi avamisele kogunes ligi 30 Laikmaa- ja Laipmanni talendi austajat. SA Läänemaa ja Haapsalu muuseumid juhataja Anton Pärn märkis täit tunnustust ilusale kevadele veelgi ilusamaks muutmaks.

Tänutäheks raamat Laikmaast Sirje Aiaotsale, kes omakorda tänas mälestuskivi avamisega  seonduvalt tublisid abilisi ning allakirjutajalt tänukaart neile valla inimestele, kes olid abiks.

Teame, et hooned lagunevad, kuid kivisse raiutud tähed püsivad aastakümneid. Laipmanni rolli tutvustas Hillar Aiaots. Mälestuskivi on märk, kuhu peaks abiks tulema teeviidad ja infostend. Seetõttu teeme ka muuseumiga koostööd oma plaanide realiseerimisel.

Mälestuskivilt eemaldasid katte kohalik peremees Rauni Lilleväli ja naabrimees Erich Jõendi. Peremees oli õnnelik, et tema õuel pärnade all on nüüd mälestuskivi. Püüame oma külaskäikudega olla mõistvad külalised eramaal. 

Laikmaad tutvustas Kärolin Lintsi loovtöö õpetaja Ede Rukkilt.

Mälestuskivi kohale toonud Uuno Hints ütles, nad käisid õpetaja Elvi Reineriga Laikmaa sünnikodus. Nagu eestlastele tavaks, pakuti kodudes valmistatut, suupisteid  ja sekka kõlas lõõtspillimuusikat Jaan Aldilt.

Vängla küla esindajad  on rahul tehtuga ja on tänulikud neile, kes ei pidanud paljuks, et osaleda kohalikus kultuurielus. Mälestuskivi ja muuseum Taeblas on märgid, kuhu peaks jõudma iga Läänemaalt pärit õpilane.

Eeskujuna imetleme Laikmaa samme: jalgsi Düsseldorfi, olla Põhja-Aafrikas ja asutada kunstikool 800 lõpetajale. Kui kool on kasvatusasutus, siis Paiba talust sirgunud vendade lood on suurepäraseks näiteks suureks kasvamisel.  

Päeva lõpetades jõudsime muuseumirahvaga Anton Pärnaga ja Eha Nõmmega Oesele, kus sündis Matthias Johannes Eisen, kelle sünnist möödub järgmisel aastal 160 aastat. Mälestuskivi juures kerkis küsimus: kas Laikmaa ja Eisen olid omavahel tuttavad.

Jäägu see lehelugejaile aastaks uurida.

Tehtut meenutas Jaan Viska

Anton Pärn Ja Eha Nõmm Eiseni kivi juures ja Erich Jõendi Paiba õuel 22.mail Paiba õuel plaatidele

 

 

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments