Paraadist võivad teha ülelennu kolme riigi hävitajad

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Eesti lipp

Eesti lipp. ARHIIV

Eesti riigi aastapäeva paraadist teevad sobiliku ilma korral ülelennu kolme riigi hävitajad, luurelennuk AWACS E-3 ja USA kopterid Black Hawk.

Eesti riigi 98. aastapäeva paraad algab kell 12, paraadist võtab osa ligi 11 000 kaitseväelast, kaitseliitlast ja sisekaitseakadeemia kadetti, samuti liitlaste üksused ja 90 ühikut tehnikat, teatas kaitseväe peastaap BNS-ile. Kokku osaleb paraadil 35 lippu, üheksa kompaniid, neli patareid, kümme rühma ja kaks orkestrit.

Paraadil osalevad üksused rivistuvad Vabaduse platsile kell 11.20. Paraadi võtab vastu president Toomas Hendrik Ilves ja paraadi juhatab kaitseväe juhataja kindralleitnant Riho Terras. Paraadi rivistab kaitseväe veebel ülemveebel Siim Saliste.

Esindatud on kõik väeliigid, kaitseväe ühendatud õppeasutused, Balti kaitsekolledž, vahipataljon, staabi- ja sidepataljon, 1. ja 2. jalaväebrigaad, toetuse väejuhatus, Kaitseliidu Harju ja Rapla malevad ning kaitseliidu akadeemiline malevkond. Osalevad ka sisekaitseakadeemia kadetid. Esimest korda osaleb paraadil pioneeripataljon koos uute mobiilsete lahingutoetussillasüsteemidega. Muusikat teevad kaitseväe ning politsei- ja piirivalveorkester.

Paraadist võtab osa ka Ameerika ühendriikide Eestis viibiv väekontingent ligi 70 kaitseväelase ja nelja soomustransportööriga. Peale ameeriklaste võtab paraadist osa ka Suurbritannia rühmasuurune üksus ning Belgia, Poola, Läti ja Leedu liputoimkonnad.

Plaani kohaselt ja sobiva ilmaga teevad paraadist ülelennu Eesti õhuväe ning politsei- ja piirivalveameti lennuvahendid, Balti riikide õhuruumi turvavad Belgia hävitajad, samuti Poola ja Hispaania hävitajad ning USA maaväe kopterid UH60 Black Hawk ja NATO eelhoiatuse ja õhuruumi juhtimise süsteemi lennuk AWACS E-3.

Pärast paraadmarssi on huvilistel võimalus tutvuda kaitseväe ja liitlaste tehnikaga. Tänavu saab lisaks käsitulirelvadele näha 155- ja 122-millimeetriseid haubitsaid, õhutõrjekahurit ZU-23-2, õhutõrjeraketikompleksi Mistral, tankitõrjesüsteeme MILAN ja Javelin, 120-millimeetrist miinipildujat, soomustransportööre Sisu XA-188 ja Stryker, mobiilset õhuseireradarit Ground Master 403 ja lahinguteenindustoetuse sõidukeid.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Tont.
8 aastat tagasi

Ma olengi positiivne. Aga mitte sinisilmne.Ja saan oma naabritega väga hästi läbi.

inimene
8 aastat tagasi

Kuule tont, ole üks päevgi positiivne.
Vingudes sured varakult.

Tont.
8 aastat tagasi

Kindlasti on seda tore vaadata. Ning nagu vanasti valimiste ajal, jagatakse rahvale ka suitsuvorsti ja apelsine. Need visatakse alla vene helikopteritelt,mis tulevad peale Nato kotkaid. Kuigi ka need võiks pärismaalasi meeles pidada.