Pariisi rünnakud oli julgeolekuasutuste läbikukkumine

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

FRANCE-ATTACKS-SECURITY-EIFFEL-TOWER

Pariisi rünnakute korraldaja Belgia kodakondsusega Abdelhamid Abaaoud oli Prantsuse ja Belgia vastuluurele hästi tuntud, kirjutab portaal Poliitikaguru. Ta arvati olevat kolme 2015. aastal Prantsusmaal üritatud terrorirünnaku taga (sealhulgas reaalselt toimunud tulistamine Brüssel – Pariis rongis). Ometi polnud Prantsuse eriteenistustel aimugi, et ta viibib Euroopas. See, et 2013. aastal Euroopast ISISega liitunud terrorist sai korduvalt vabalt liikuda Süüria ja Euroopa vahel, on mitte ainult Prantsusmaa vaid kogu Euroopa julgeolekuasutuste suur läbikukkumine.

Rünnakud olid Euroopa julgeolekuasutustele äratuskellaks: Saksamaal ja Belgias jäeti terroriohu tõttu ära jalgpallimatšid, belglased elavad alates laupäeva varahommikust terrorihirmus – suleti Brüsseli metroo ja koolid.

Abaaoud on kõige teravama ohu parim näide – Euroopa liikmesriigi kodanik, kes muutub pärast ISISega liitumist lühikese ajaga pisipätist ohtlikuks terroristiks. Ta pole kaugeltki üksi. Radikaliseerunud Euroopa kodanikest tulenev oht on reaalne ja ulatuslik.

1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Polnud see
7 aastat tagasi

…..mingi làbikukkumine. Seda karja, mida me peame ylal pidama ja mis piirideta EL i tungib,ei suudagi keegi kontrollida. Ning paistab et ei taha ka. Vanasti oli ebaseaduslik riigipiiri ùletamine kriminaalkuritegu, aga ju siis keegi teenib nùùd hàsti. Ega enne mòistus koju ei tule,kui ka siin paugud kàivad….?