Veterinaaramet sõitis Lääne-Nigulast teerulliga üle

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

Taebla kooliarutelu 012 (Mikk Lõhmus)Lääne–Nigula vallavanem Mikk Lõhmus ei nõustu VTA kinnitatud matmispaigaga. Foto: Arvo Tarmula

Veterinaaramet andis eile välja käskkirja, mille põhjal saab Keedika ametlikuks katkusigade matmiskohaks.

Lääne-Nigula vallavanem Mikk Lõhmus võrdles otsust teerulliga üle valla arvamuse sõitmisega. Lõhmus ei nõustu veterinaar- ja toiduameti (VTA) kinnitatud matmispaigaga Keedika läheduses.

VTA peadirektori asetäitja Olev Kalda allkirjastas eile käskkirja, milles on kirjas 24 võimalikku matmispaika üle Eesti, sh üks Läänemaal. Kolmes maakonnas matmispaiku ei ole, mistõttu tuleb katku surnud sead matta teistesse maakondadesse.

VTA otsusega asub Läänemaa matmispaik Keedikas, kohas, kust on lähima taluni pool kilomeetrit. Kõnealuse kohaga seoses koostas Lääne-Nigula vald septembri alguses pöördumise maaeluministeeriumi ja valitsuse poole.

Lõhmusele jäi arusaamatuks, miks pidi VTA kinnitama katkusigade võimaliku surnuaia kohaliku omavalitsuse heakskiiduta. „Meil oli välja valitud uus ja palju parem koht, mis jääb lähimast majapidamisest rohkem kui kilomeetri kaugusele,” sõnas Lõhmus.

Matmispaik, mida peab Lõhmus sobilikuks, asub 3 kilomeetrit käskkirjaga kinnitatud paigast kirdes ning Haapsalu–Keila maantee ja Seljaküla–Variku teeristist 2,5 kilomeetrit loodes metsas.

Lääne-Nigula volikogu istung on 28. oktoobril. Lõhmus loodab, et siis saab uus matmispaik volikogu heakskiidu. Kui volikogu ei kiida kohta heaks, tuleb teemaga edasi tegelda, rääkis Lõhmus.

„VTA oleks võinud kõik teised matmispaigad mujal Eestis ära kinnitada, kuid Läänemaa kohale jätta tühja lahtri,” lausus Lõhmus.

Lõhmuse väitel on vallale ministeeriumist saadetud kiri, kuid nagu selgub, ei ole valla vastust ja pakutud kuupäevi arvestatud. „Selline tunne, nagu oleks teerulliga üle sõidetud,” kurjustas Lõhmus.

VTA peadirektori asetäitja Olev Kalda allkirjastatud käskkirja vaidlustamise plaani Lõhmusel ei ole. Lõhmuse sõnul jõuti VTAga kokkuleppele, et kui tuleval kolmapäeval pälvib uus matmispaik volikogu heakskiidu, asendatakse käskkirjas olevad matmispaigale viitavad koordinaadid uutega.

Veterinaarameti juhi kt Olev Kalda ütles, et kõik matmispaigad on kinnitatud põhjusega. Kalda sõnul pole tal kohustust omavalitsuse arvamust arvestada. „Kindlasti oli matmispaiga valimisel vasturääkivusi, kuid need ei olnud keeldumiseks piisavad,” lausus Kalda.

Keedikasse võib matta kuni 350 tonni sigu. 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Naljaninad
8 aastat tagasi

Kõik ülejäänud maakonnad on saanud otsustatud, aga Läänemaale peaks jätma tühja lahtri? Mis erisus see on? Keelaku see seakasvatus siis ära. Pole ka matmispaika vaja.

vaatleja
8 aastat tagasi

katku enam ei ole, määraku oma asukohti

MTÜ+Pabulased
8 aastat tagasi

variku taha metsa on ennemgi haudasid tehtud…seal talusid lähedal pole…

siilike
8 aastat tagasi

Kui juba augu tegemiseks läheb, siis tehke suurem, et pabulaste jaoks ka ruumi jätkuks! 😉

....
8 aastat tagasi

Kas vald mitte ise samuti pole kohalike tahtmistest üle sõitnud,ja nüüd saab tagasi?
Või palju sigu praktiliselt maetakse ka-kas probleem on tõeline või potentsiaalne kujutelm?

Ahto
8 aastat tagasi

Miks Te arvate ,et Seljaküla rohkem neid katkusigu peaks tahtma ?!

Magnus
8 aastat tagasi

Suurepärane võrdlus – me oleme kui osa suurest puuriidast, mida võidakse “töödelda” igati nüüdisaegsel viisil. Taevas appi!

Kohalikud
8 aastat tagasi

Ega noh, kohalike arvamus pole ju oluline. Oleme kõik tegelt robotid ja kiibistatud. Oleme osa suurest puuriidast. Peaasi, et puuriit eemalt sirge ja ilus välja paistaks. Kahjuks ei ole seal puuriidas ainult näiteks lepahalud. Sekka ikka kuuske, kaske, haavapuud jne. Aga, et kõik korrektne oleks võetakse “mootorsaag” ja saetakse otse riidast kõik ühesuguseks. Kuigi enamus halud on need, mida vaja saagida ( lõhkuda ja raisata materjali ), sest kellelgi pole ju viitsimist paigutada kõik erinevad puuliigid ilusasti riita. Ja pealegi, kaugküte/kauglugemine on ju aina populaarsem :), lihtsam, odavam jne.