Laupäeval tuleb Nõval suur rahvusvaheline võistlus

Lehte Ilves

lehte@le.ee

Nõva mets. Foto: Arvo Tarmula

Kui ilm alt ei veal, saab ligi 900 orienteerujat nautida Nõva kaunist ja vaheldusrikast loodust. ARVO TARMULA

Sel laupäeval stardib Nõva koolimaja juurest ligi 900 orienteerujat, et kaheksa tunni jooksul üles leida võimalikult palju kontrollpunkte.

Kontrollpunkte on kokku 40, kokku võib saada kuni 140 punkti. Punkte saab sedamööda, kui kaugel ja kui raskelt leitav on kontrollpunkt. Üksi võistelda ei saa, osaleda saavad vaid 2-5liikmelised võistkonnad.

Võiskondlikku orienteerumismatka ehk rogaini korraldab igal sügisel oktoobri esimesel laupäeval Teaduste Akadeemia orienteerimisklubi TA OK juba aastaid. Stardis on nii selle ala tipud kui ka lihtsalt jalutajad. Rajal võib kohata päris väikeste lastega peresid. On vanu ja noori võistlejaid.

Tänavuse rogaini tituleerituim osavõtja on kolmekordne rogaini maailmameister Rain Eensaar, kes osaleb seekord oma perega, tutvustas TA OK president Lauri Leppik.

Segavõistkondade  klassi võitu lähevad jahtima rogaini tänavune Euroopa meister Sander Mirme ja kahekordne MM-pronks Eleri Hirv. Osalejaid on ka Lätist, Soomest ja Venemaalt. Üks võistkond sõidab Nõva rogainile Ukrainast.

Üle tuhande on olnud TA OK rogainil osavõtjaid üks kord, 2007. aastal Jägala-Joal. Tänavune osavõtajet arv  – üle 850 – on 120 inimese võrra suurem kui mullu Lõuna-Eestis Võrtsjärve lõunatipus Soontagal.

„Igasuguste võistluste kalender on Eestis päris tihe ja mõne aasta eest nihutas Tartu jooksumaraton oma võistluse TA OK rogainiga ühele nädalavahetusele,” ütles Leppik. 

Leppiku sõnul on Nõva valla ja Nõva kooli suhtumine olnud sõbralik ja vastutulev.

„Ka jahimeestega saime kokkuleppele,” ütles Leppik. Oktoobri alguses algab põdrajaht, nii et see teeb rogaini korraldamise oktoobri esimesel nädalavahetusel keeruliseks. Õnneks on põtrade peamised elupaigad tihedas metsas. Need rogainijaile suuremat huvi ei paku, kuid raja planeerimist mõjutas see küll, ütles Leppik.

„Üldiselt on rogaini rada püütud kavandada nii, et see häiriks kohalikke elanikke võimalikult vähe,” lisas Leppik. „Toonitame alati, et osavõtjad hoiaksid majapidamistest eemale ega siseneks kaardil märgitud keelualadele.”

Ühel aastal on TA OK rogain Lõuna-Eestis, teiesl Põhja–Eestis. Varem ei ole TA OK 8 tunni rogaini Nõval peetud.

Rogaini ettevalmistamine algab umbes pool aastat enne võistluspäeva, ütles Lauri Leppik. Üks esimesi töid on kooskõlastuste jm kokkulepete saamine. Järgnevad kaardi välitööd, punktikohtade kontroll ja märkimine maastikul. Suurema osa võistluseelsest korraldustööst teeb 5-liikmeline tuumik. Võistluspäeval osaleb korralduses umbes 20 inimest.

Kõige ajamahukam töö on kaardi ja raja välitöö. Minimaalselt kulub kaardi kontrollimisele ja ajakohastamisele ning punktikohtade märkimisele üks tund ühe ruutkilomeetri kohta. See teeb 8tunnise rogaini kohta 10 täispikka tööpäeva.

TA OK tänavune rogain on arvult 16. Start on kl 9.30 ja lõpp kl 17.30.  Kes lõpuaega ületab, sellelt võetakse iga ületatud minuti eest üks punkt maha. Iga võistkond valib endale ise jõukohase marsruudi. Tugevamad võistkonnad käivad joostes läbi kõik  40 punkti.

Rogaini sünnimaa on Austraalia.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments