Täna on Matsalu filmifestivalil kõige lärmakam päev

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 7

Kuigi Matsalu filmifestival algab täna keskpäeval Saksamaa filmiga „Toonekured katusel”, on saalitäiel koolilastel juba üks film vaadatud ja Lihula kultuurimaja kajab laste häältest.

Matsalu 13. filmifestivali esimene päev ongi alati laste päralt. Tänahommikuse publiku moodustasid peamiselt Lihula ja Hanila valla koolilapsed, aga oli ka kaugemalt tulijaid, näiteks Murastest.

Metsküla kool on kõik need 13 aastat festivalil käinud.

„Esimesed käijad on nüüd juba gümnaasiumi lõpetanud,” ütles kooli juhataja Pille Kaisel.

Lapsed kiitsid nähtud filmi „Liivalood”, mis näitas, mis elu käib liiva peal ja liiva all.

„Väga äge oli,” ütles 4. klassi tüdruk Eva-Maria. Kõige huvitavam oli talle, kuidas suur meritäht läks liiva alla.

„Film rääkis merest, mulle meeldisid kõige rohkem raid,” ütles I klassi poiss Karl-Robin.

Joosep Michels 5. klassist pole üksnes vaataja. Tema pere valmistab osalistele kadakast kaelamärgid ja teeb ka festivali peaauhinna, tugitooli. Joosep peab ise ka selle töö juures käed külge panema.

Film nähtud ja kultuurimaja kohvikus kõht täis söödud, läks osa lapsi Lihula muusika-ja kunstikooli joonistama, osa õpib mõisas sügisese looduse pildistamist. Õhtul on veel Lihulas orienteerumine, ka sellest tahetakse osa võtta, ütles Pille Kaisel.

Festivali direktor Tiit Mesila ütles, et neljapäeval on samasugune lasteprogramm Haapsalus Iloni imedemaal. Seal tegeleb lastega merebioloog Lennart Lennuk ja siis tehakse päris bioloogi tööd, võetakse igasugu proove ja tehakse muud põnevat.

Täna näidatakse Lihula kultuurimaja suures saalis kuut võistlusfilmi, aga võistlusväliseid filme saab vaadata ka muusika-ja kunstikoolis ning Lihula mõisas.

Fotograafid seavad praegu üles oma näitusi ja neid jagub samuti mitmesse kohta.

Festivali pidulik avamine on kl 18 ja see algab Uus-Meremaa filmiga „Sõnatu: Polaaralad”. Filmis näeb polaaralade ilu, aga ilu kõrval on peateema siiski kliima muutumine ja jääliustike sulamine ning selle hukutav mõju.

Festivali pidulik lõpetamine on laupäeva õhtul, aga pühapäeval saab vaadata veel võidu- jt paremaid filme.

MATSALU JOONISTUS matsalu lastejoonistus matsalu lastejoonistus lehte matsalu matsalu1 mesila

Matsalu filmifestival. ARVO TARMULA

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments