Pagulased võivad Haapsallu jõuda jaanuaris

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Kai Kanarik. Arvo Tarmula

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MTÜ Pagula tegevjuhi Kai Kanariku sõnul oleneb see, kui palju pagulasi võiks Pagula aidata majutada ja millal nad saabuvad, valitsuse otsustest. Foto: Arvo Tarmula / ARHIIV

 

Kuigi kõik Läänemaa omavalitsused on siseministrile teatanud, et neil pole pagulastele elamispinda pakkuda, ei tähenda see, et pagulasi Läänemaale ei tule.

Pagulaste aitamiseks loodud mittetulundusühing Pagula otsib võimalusi majutada pagulasi Haapsalu ja selle lähiümbruse üürikorteritesse.

Pagula üks asutajaid Koit Uus ütles Lääne Elule, et Pagula on Haapsalu üüriturul maad kuulanud, pikemaks ajaks on saadaval kümmekond korterit, Uuemõisas lausa 10–20 korterit. „Nii et elamispinda siin on,” nentis Uus.

Vahendab elamispinda 

MTÜ Pagula tegevjuht Kai Kanarik ütles Lääne Elule, et Pagula töötab selle nimel, et kui esimesed pagulased Eestisse saabuvad, on Pagula nende vastuvõtuks Haapsalus ja Haapsalu lähistel valmis. See, kui palju pagulasi võiks Pagula aidata majutada ja millal nad saabuvad, oleneb juba valitsuse otsustest. Seni välja käidud tärmini järgi võiksid esimesed pagulased Eestisse saabuda jaanuaris-veebruaris.

„Pagula roll on olla elamispinna vahendaja, otsida turult kortereid,” ütles Kanarik.

Kanariku sõnul ei piirdu Pagula mitte ainult korteri otsimise ja vahendamisega, vaid hoolitseb ka selle eest, et eluks oleks kõik esmavajalik. „Tullakse ju tühjade kätega,” nentis Kanarik.

Kanarik selgitas, et korterite üür jääks riigi kanda kahel esimesel aastal, kui riik tagab pagulasele tugiteenused. „Pärast kaht aastat peaks pagulane oskama suhtlustasandil keelt ja saama oma eluga ise hakkama,” ütles Kanarik.

Esialgu ei ole Pagula uurinud, kas ja kui kõrge üüri eest oleksid üürileandjad valmis oma korterit just pagulastele üürima. Seda saab teha siis, kui riigi rahastamise piirmäär on ette antud.

 

Pagulased Eestis
● Esimesed pagulased võiksid Eestisse saabuda jaanuarisveebruaris.
● Eesti võtab vastu vähem kui 200 pagulast. 150 on otsustatud, lisanduda võib veel 20–30 pagulast.
● Euroopa Komisjoni uue kava järgi peaks Eesti vastu võtma veel 373 pagulast, neist üle 300 asub Kreekas ja Ungaris.
● Eestisse tulevad rahvusvahelise kaitse saanud inimesed.
● Majutuskeskustesse pagulasi elama ei panda.
● Pagulased ei tule Eestisse mitte korraga, vaid kahe aasta jooksul väiksemate hulkade kaupa.
● Pagulaste vastuvõtust keeldumise üks kindlaid aluseid on oht julgeolekule.

Allikas: sotsiaalministeerium

Hungary Migrants

Euroopa Komisjoni kava järgi peab Eesti vastu võtma esmalt 150 pagulast ja seejärel veel 373 pagulast, kes praegu asuvad Ungaris ja Kreekas. Pildil konvoeerib Ungari politsei pagulasi. 

Zoltan Gergely Kelemen/AP/SCAPNIX

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
38 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
M.
8 aastat tagasi

Kas te pooletoobised ei saa aru, et kui me oleme Euroopa Liidu liige, siis tuleb saadud hüvede eest ka midagi vastu anda. See, et te olete miinimumpalgalised ja vaesed ja oma igas hädas riiki ja valitsust süüdistate, on teie enda rumaluse süü. Te ei ole mitte millegi poolest paremad kui moslemid, pagulased, neegrid, asiaadid ja teised teist erineva välimusega inimesed.

qw
8 aastat tagasi

MTÜ Pagula võib rahulikult uksed kinni panna. Tänapäeva ‘pagulane’ valib ise, kus riigis elada. Vaevalt küll on see Eesti.

Väike mõte
8 aastat tagasi

Lääne Elu võiks korraldada küsitluse linna majutusasutuste välismaalastest turistide hulgas ja küsimustest näiteks1) et kui paljud nendest naudivad konkreetselt just seetõttu Haapsalu ja teiste siinsete kuurortlinnade teenuseid, et justnimelt polegi ei moslemeid,ei neegreid ega neid “pagulasi”.Ehk siis me võime siinkohal arutada ju selle üle,et mis on vihakõne,kus on rassismi ja sõnavabaduse piirid jne.Fakt on lihtsalt selles, et kui hinnad on võrdväärsed Skandinaaviaga ja ma kahjuks ei tea,kuivõrd odavam on Eestis “sanakas” puhata,võrreldes Soome või Rootsiga,siis teatava eelise keskealiste ja vanemate hulgas annabki see,et tänavapildis ei hakka ei heas ega halvas mõttes silma mustanahalised,moslemitaolised jne. Lisaks võiks ju küsida tasakaalustamise mõttes,… Loe rohkem »

qw
8 aastat tagasi

Küll need pagulaste smugeldajad oma vitsad saavad.

Savu
8 aastat tagasi

Ilmselt on Uusivanamehel uksetehase töölistega jama majas. Keegi ei taha sinna tööle minna. Nüüd loodab pagulastest abi. Uksetehas läheb muidu pankrotti ja uus ei saa uue dziibiga sõita enam. Aga küll need pagulased sellele vennal kaikaga turja kuumaks kütavad tuleb vaid öelda kus ta elab ja mis mees ta on ja kül nad selle sinise äratuse talle ära teevad ja kui se saab nädal aega jutti niimodi olema siis tuleb mõistus ilusti koju.

Leatherman
8 aastat tagasi

70-80ndatel oli haapsalu tiblagorsk ajalgi ju kordub!

maali
8 aastat tagasi
Reply to  Leatherman

aga enam ju pole? vähemalt ,kui vaadata kooliminejate nimekirja,siis esimesse klassi vene koolis läks vaid kolm öpilast!!!!

äriplaan
8 aastat tagasi

„Euroopa komisjoni kava.“ „Euroopa komisjoni uus kava.“ „Euroopa komisjoni veel uuem kava.“ See on ju väljapressimine. Mis ajast kuulub majandusliidu pädevusse suveräänsete riikide rahvastikupoliitikasse sekkuda ja riike sunniviisiliselt illegaalsete immigrantidega üle ujutades? Kui nemad selle pealt teenivad siis ei pea ju meid räpasesse ärisse kiskuma? Siin lehes oli kuskil kirjas et lõpliku otsuse asja üle (kas immigrandid tulevad või ei tule) otsustab riik. Alles natuke aega tagasi Taavi Rõivas rääkis et Brüsselis „jäi peale“ „Eesti seisukoht.“ Demokraatlikus ühiskonnas otsustab eelkõige rahvas. Rahvas ütleb läbi oma esindajate omavalitsusele oma seisukoha, siis omavalitsus riigile. Riik otsustab? Mida see tähendab? Riik ei saa… Loe rohkem »

äriplaan
8 aastat tagasi

„Pärast kaht aastat peaks pagulane oskama suhtlustasandil keelt ja saama oma eluga ise hakkama,” ütles Kanarik. Geniaalne visioon. Seda kui hästi eesti riigis keelt ja kultuuri õpetatakse ja omandatakse saab näha meile nõukogude võimuga saabunud immigrantide näite varal päris ilmekalt.

kodanik
8 aastat tagasi

See on avalik saladus, et Pagula kaudu tuleb eelkõige see arv pagulasi Haapsallu, et saaks hr. Uusi tühjana seisva maja täis ja raha teenima panna. See, et sellega tekib üleeestiline pagulaste konsentratsioon justnimelt Uuemõisa on muidugi muljetavaldav. Numbreid peaksid ju kõik tundma. Kaks aastat istuvad need inimesed tegevusetult Uuemõisas, sest läänemaal on suhteliselt kõrge töötus, mõelgem PKC äsjasele sulgemisele näiteks. Kaks aastat, mitme paraadnaga elumaja pagulasi täis. Kutsekool ja selle ühikas kõrval. Kes arvab, et sellise situatsiooniga väga suuri probleeme ei teki, on kas naiivne või kuritahtlik. Nii Haapsalu linnaisad kui Ridala vallavalitsus peab tegema endast kõik oleneva, et neid… Loe rohkem »

susi
8 aastat tagasi

omad inimesed on ilma tööta ei muretse keegi aga pagulased on oma inimestest tähtsamad . kas häbi pole