Haapsalu rahvuslik koertenäitus hõivab nädalavahetusel Uuemõisa pargi

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

KoertenäitusEelmisel aastal oli Haapsalu rahvusvahelise koertenäituse üldvõitja haapsallase Kristiine Uspenski aretatud samojeedi koer Snowball. Foto: Arhiiv

Kui siiani on Haapsalu koertenäitus 10 aastat toimunud ühel päeval, siis seekord otsustasid korraldajad teha sellest kahepäevase sündmuse.

„See tähendab osalejatele kaks korda suuremat võimalust võita. Need koerad, kes koguvad sertifikaate, et Eesti tšempioniks saada, võivad siis hea õnne korral ühel nädalavahetusel saada kaks sertifikaati,“ selgitas üks näituse korraldajatest Hedi Kumm. Et tšempioni tiitel kätte saada, on sertifikaate vaja kolm. Mõlemal päeval astuvad Uuemõisa pargis ringi üle 600 koera 139-st erinevast tõust.

Osalejaid registreerus isegi rohkem kui oodati ja nii pidid korraldajad kohtunikke juurde kutsuma – üks Lätist ja teine Eestist. „Üks kohtunik tohib päevas hinnata maksimaalselt 80 koera,“ selgitas Kumm.

Muidugi on ka pealtvaatajad näitusele oodatud, Kummi sõnul on koertenäitus suurepärane koht inimese jaoks, kes plaanib tõukoera võtta, aga pole veel otsustanud millist.

„Kui tõukoer võtta, siis soovi korral saab temaga näitustel käia, millega käivad kaasas uhked rosetid ja kui hästi läheb, siis karikad, auhinnad koeratoidu näol ja muudki põnevat,“ rääkis Kumm. Nii teab ta mitmeid inimesi, kes on võtnud endale tõukoera ja öelnud küll alguses, et ei ole näitustel käimisest üldse huvitatud. Ja kui nad siis ühel hetkel mingil põhjusel koertenäitusele satuvad ja seal on hästi läinud, tahavad nad seda positiivset emotsiooni uuesti kogeda.

„Näitustel käimine on täisväärtuslik hobi nagu näiteks golf ja jalgrattasõit. On adrenaliini ja võistluspinget, intriige nagu spordis – kõike jagub! Ja muidugi sotsiaalne pool uute sõprade ja tuttavate näol. Mina isiklikult olen näituste kaudu leidnud mitu väga-väga head sõpra, rääkimata paljudest toredatest tuttavatest,“ rääkis Kumm ja rõhutas, et tõukoeraga ei pea näitusel käima, aga see on võimalus elule ohtralt värvi lisada.

Haapsalut ja Läänemaad on sel korral esindamas 15 koera ringis. „Meie kandis ei ole veel väga palju neid, kes näitustel käivad, aga see arv on ikkagi tubli tulemus – viis aastat tagasi oli Läänemaalt ja Haapsalust näitusel ainult neli koera,“ märkis Kumm.

Mõlemal päeval algab näitusepäev kell 10 ja lõppeb orienteeruvalt kella 18 paiku võitjate autasustamisega.

Eelmisel aastal oli Haapsalu rahvusvahelise koertenäituse üldvõitja haapsallase Kristiine Uspenski aretatud noor samojeedi koer Snowball, kes elab kaasomaniku juures Tallinnas, kuid teda võib Kummi sõnul pidada siiski Haapsalu koeraks. Sel aastal saab üldvõitjaid olema siis kaks – üks kummagi päeva kohta.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Ravhuslik?
8 aastat tagasi

koertenäitus. Koerad on siis patriootilised ja kannavad kuidagi sini-must-valget?

täpsemalt
8 aastat tagasi

Sain juba aru, et pühapäeval ka. Aga kahju, et kuskil avalikult ja rohkem reklaami ei tehta. Sel nädalavahetusel on nii palju sündmusi, et see koertenäitus jääb kuidagi tahaplaanile. Oleks tahtnud niisama vaatama minna. Homme on veel võimalus…

täpsemalt
8 aastat tagasi

Kas ainult laupäeval? Või on pühapäeval ka?

arvaja
8 aastat tagasi

…hõivab nädalavahetusel Uuemõisa pargi, aga mis kell jne?

Koer
8 aastat tagasi
Reply to  arvaja

10.00-18.00