Mikk Lõhmus: Me ei tea, kes mida peab tegema, kui seakatk Läänemaal jõuab

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Taebla kooliarutelu 012 (Mikk Lõhmus)Lääne-Nigula vallavanem Mikk Lõhmus kirjutab, et riigiametites valitseb tohutu segadus, tegelikult puudub selgus, kes mida peab tegema, kui seakatk Läänemaale jõuab.

Teisipäeval oli Lääne maavalitsuse ruumides seakatku teemaline koosolek, kus Lääne-Nigula vallavanemana samuti viibisin.

Kahjuks tuleb tõdeda, et segadus selles valdkonnas on tänaseni uskumatult suur. Koosolekul selgus, et tegelikult puudub ülevaade kes mida peab tegema ja kes mille eest vastutama. Ehe näide selle kohta on Keedika külla kavandatav sigade matmiskoht.

Veterinaaramet ütleb, et valiku teeb keskkonnaamet. Keskkonnaamet väidab, et nemad ainult kooskõlastavad. Kui veterinaaramet püüdis väita, et keskkonnaamet peab tegema hilisemat seiret, siis vastus oli, et nemad annavad ainult seire tingimused. Kes seitret teeb? Vastust ei tulnud.

Ühte potentsiaalsesse matmispaika viiv tee on korrast ära, aga selle korda tegemist keegi kinni ei maksa, sest meil ju katku pole (ja võib olla polegi vaja kedagi matta). Küsimusele, kes ehitab ümber matmiskoha aia, ei osanud keegi midagi kosta.

Lõpuks poetati et ehk kohalik omavalitsus teeb ära. Kas kinni ka makstakse? No seda ei tea jällegi keegi. Tallinnas otsustatakse. Veterinaaramet ütleb, et loevad ainult keskkonnatingimused ja matmispaiga tegelikult kaugus majadest pole oluline. No kuulge, nii ei saa asjadesse suhtuda!

Nii mõnegi asja kohta öeldi, et meie siin ei otsusta midagi. Otsustakse kuskil mujal. Pealinnas?

Omaette teema oli haigete üksikute kodusigade hukkamine, Jahimehed seda teha ei saavat (kodusea hukkamine pole jaht), jäigi ebaselgeks kes seda siis teeb.

Tauditõrjekomisjoni kokku ei saa kutsuda, sest taudi veel Läänemaal pole. Aga kui taud kohal ja notsud surevad, siis on ju juba hilja, sest nagu korduvalt korrati – paari tunniga paisuvad surnud sead nagu pallid ja edasisest ma parem ei räägigi. Siis hakkame koosolekuid pidama?

Ausalt öeldes tekkis päris hirm, sest otsustajat ja vastutajat ei paistnud kuskilt.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
9 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Amanda
8 aastat tagasi

Kui jõuab, näeme, kes meil siin kõige suuremad sead on.

Kuigi
8 aastat tagasi

see sigade katk ei ole kaugeltki naljaasi, on Läänemaal käsitletud seda kui algmaterjali komöödiateatrile. Ma ei tea kas need otsustajad on sedavõrd elukauged või midagi muud aga lõpptulemus on kujunenud küll naeruväärseks.Kahju.

jaak
8 aastat tagasi

Sellepärast te ametnikud palka saate et ajage asi korda,mitte ärge alage et keegi ei tea midagi. Miks te neid istumisi ja koosolekuid peate kui lõpplahendus on 0

...
8 aastat tagasi

Eile õhtul oli tore film,kus jokshire- preili ise porimülkas sigu päästis,kui joogivett vedas.

eks kae
8 aastat tagasi

Meil veab,kui see katk siia ei jõua. Mikk on varemgi tv-s rääkinud,et miski pole korras,kui paberil on ka korras. Sead tuleb loomulikult hukata ikka loomaarsti lõpusüstiga-vajadusel….

Uskmatu+Toomas.
8 aastat tagasi

Me teeme igasugu õppusi ja käime tarkade juures läänes aga kui asi tõsiseks läheb pole meil mingeid plaane .Kõrgetel ametikohtadel on parteijüngrid kes on ebakompententsed ja otsustusvõimetud.Lolle otsuseid tuleb ribu rada pidi,kohe hakatakse otsima süüdlasi,et rahva tähelepanu hajutada ja varjata oma saamatust.Tulemuseks Lätis 55 siga ,meil 20000 katku nakatunud ja hävitatud-ikka kõvemad kui lätlased !
Aeg on käes,et kilekotimehed minema pühkida !

Kägu
8 aastat tagasi

Nüüd on kaks võimalust kas uskuda riiki või uskuda Mikk Lõhmust. Üks kinnitab et kõik on ok, teine kinnitab et kõik on tegemata. Üks peab neist nüüd loll olema. Riik ei saa loll olla riik see oleme meie. Meid on enamus ja meie otsustame. Mina otsustan nii et lõhmusele tuleks anda seepi ja nööri ja edasised tööjuhised kuidas sigadega toimida, sest nagu me eile lugesime siis maha lasta sigus ei tohi ja mürgi ostmiseks raha ei ole. Kiljotiini tegemine läheb samuti kalliks, selle administraatorile tuleb palka ka veel maksta – SEDA RAHA LIHTSALT EI OLE. Nii et seebi ja nööri… Loe rohkem »

2.kodanik
8 aastat tagasi
Reply to  Kägu

Rahvas on küll kõrgema võimu kandja, kuid võimu teostamine on aktiivne, mitte passiivne tegevus.

juss
8 aastat tagasi

See on jama jah, kui oma peaga ei suudeta mõelda, vastutust eijulgeta samuti võtta ja oodatakse käske, küll brüsselist, küll talnast. Vanasti moskvast….
ja lõppeb asi sellega, et jäämegi lolliks!