Ameerika ajalehepiltide fotonäituse viimased päevad

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Marilyn Monroe dress
Ameerika näitleja Debbie Reynolds müüb oksjonil Hollywoodi filmiajalukku kuuluvaid varasid oma kogust. Marilyn Monroe elevandiluukarva plisseeritud kleit filmis “Kohustuslik abielukriis” (1955) on maailma filmiajaloo tuntumaid kostüüme. See osteti 4,6 miljoni dollari eest (koos oksjonitasuga pidi ostja maksma üle 5,6 miljoni). Paley Meediakeskus, Beverly Hills. 18. juuni 2011. MARGUS VÄLJA
 
Viimaseid päevi on Haapsalu kultuurikeskuse näitusefuajees üleval selle kultuurisuve värvikas osa – fotonäitus Ajalehepilte Ameerikast. Autor on ajakirjanik Margus Välja, pildid on tehtud USAs, peamiselt Californias. Need on enamikus pildistatud ajakirjaniku enda artiklite täienduseks. Mitmed fotod on aastail 2008-15 ilmunud siinsamas, ajalehes Lääne Elu, aga ka muudes Eesti ajalehtedes ja ajakirjades.
 
Fotodelt võib leida tuntud kohti, särtsakaid isikuid ja eredaid sündmusi – Los Angeleses, Hollywoodis, Beverly Hillsis jm on kaamera ette jäänud helilooja Arvo Pärt, eks-biitel Paul McCartney, näitleja Tom Hanks, CNNi vana jutusaate juht Larry King, protestimarsid ja rõõmsad paraadid. Aga ka kohalikud eestlased, s.h oma aja särav telesaatejuht ja uudisteankur Los Angeleses Tiiu Leek, kelle õde on elupõline haapsallanna.
 
Lisaks fotodele saab näha, kuidas tehtud pildid on hiljem trükis illmudes välja paistnud – eksponeeritud on mõned näited toimetusest trükikotta saadetud printfailidest.
 
Omette huvipakkuv osa on pildid San Francisco lahe äärsest piirkonnast, mida kutsutakse Silicon Valleyks – maailma tehnoloogiakeskusest: kuidas see org välja näeb, ja mõned sealsed maailmafirmad nagu Google.
 
Näituse kujundusideed on Haapsalust pärit moekunstnikult ja ajakirjatoimetajalt Anne Metsiselt – näituseruumis ripuvad piltidega kõrvu maast laeni fotokangad, et vaataja saaks aimu sellest ümbrusest, kus need pildid on tehtud, liikudes otsekui samas miljöös, Hollywoodi küngaste, pilvelõhkujate, sekvoiade ja Kuldvärava silla vahel. Iga pildi juures – nagu ajalehes ikka – on selgitav allkiri.
Margus Välja Eesti-Ameerika ajalehepiltide fotonäitus on Haapsalu kultuurikeskuse fuajees lahti pühapäeva õhtuni. Sissepääs prii.
 
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments