Valge Daami saladus läheb DVD-le

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

Valge Daami saladus (26)

Valge Daami saladus. Foto: Arhiiv

Esimest korda oma pika ajaloo jooksul jõuab üle Eesti kuulus Valge Daami vabaõhulavastus DVD-le.
Valge Daami etendusi antakse Haapsalu piiskopilinnuses augusti täiskuuöödel järjepidevalt juba aastast 1979. Paraku elavad nüüd aastate taha jäänud etendused publiku seas edasi vaid mälestustes. Järjekorras 13. lavastuse, „Valge Daami saladusega” läheb aga teisiti. Toomas Lunge imeilusa muusikaga lavatükki saab nautida ka pärast seda, kui näitemeeskond on 30. augusti ööl, pärast viimast etendust publikule kummardanud.
„DVD peale on pandud ka varasemaid etendusi, aga ainult n-ö sisekasutuseks, näitlejaile-lavastajaile mälestuseks. Ilmarahvale vaatamiseks tehakse seda nüüd esimest korda,” rääkis näidendi libreto autor ja lavastaja Anneli Aken.
Esimene videoversioon „Valge Daami saladusest” võeti ühe kaameraga üles juba 2013. aastal, kui lavastust mängiti esimest hooaega. Küll aga polnud siis veel plaani, et sellest võiks saada ametlik DVD. Haapsalu linnavalitsus pani asjale õla alla ja mullu filmiti etendust juba viie kaameraga – kõik on nagu päris.

„Näitlejail oli ka teisel aastal mäng juba rohkem veres ja lihasmälus ning polnud vaja muretseda, kas nüüd tuleb ikka kõik välja,” meenutas Aken.
DVD-l on nii eesti- kui ka ingliskeelsed subtiitrid.

„Sain nõusse oma väga hea inglise keele õpetaja Tiiu Kammiste, talle tõttas viimaste piltide tõlkimisel appi ka Terje Konsap, nüüdisaegse slängi tõlkimisega aitas minu tütar ja viimasena käis tekstist üle üks Inglismaal sündinud eestlannast filoloog. Ega see lihtne tekst tõlkimiseks ole ja ohkisid nad seda tehes kõik,” naeris Aken teksti autorina.

Aken julgeb kinnitada, et tulemust ei ole välismaalastele kindlasti mitte piinlik näidata. Lavastuse täistekst on ka DVD vahelehel.

„Valge Daami saladuse” DVDd tehakse 500 eksemplari, plaati saab osta etenduseõhtutel kohapeal ja etenduse kodulehelt ka ette tellida. Kui DVD peaks osutuma populaarseks nagu lavastus ise – planeeritud kahe hooaja asemel mängitakse seda juba kolm aastat – tehakse ka lisatiraaž.
 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments