0

SEE teatris esietendub lavastus menufilmi “Siin me oleme” operaatorist

Andrus Karnau

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

nõmmik laats

Foto: TEATRI JA MUUSIKAMUUSEUM

SEE teatris on pühapäeva õhtul esietendus: lavastus "Torm jõe kaldal" räägib menufilmi "Siin me oleme" operaatorist Kaljo Jõekaldast.

Etendus on sarjast "Helisevad pingid". Üks esimestest pinkidest Haapsalu promenaadil pühendas poeg Kristjan Jõekalda oma isale, Kaljo Jõekaldale. Kaljo Jõekalda on lõpetanud Haapsalu I keskkooli. Ta on tunnustatud operaator, kes teinud nii mängufilme kui ka dokumentaalfilme.

Käsikirja autor ja lavastaja Erki Aule

“Mehed ei nuta”  esilinastus ETV ekraanil 1. jaanuaril 1969 . See oli Sulev Nõmmiku edukas režissööridebüüt, sest sellest komöödiast sai kohe eesti rahva lemmikfilm.

Aule sõnul õnnestus Nõmmikul koos stsenarist Enn Vetemaaga jutustada lugu, mis oma lihtsuse ja siirusega jõudis iga eestlase südamesse. Aule märkis, et see ei ole teada, kas operaator Kaljo Jõekalda sattus selle filmi tegemise ajal sarnastesse olukordadesse, nagu käesolevas näidendis, aga kindlasti käivad igasuguse loomeprotsessiga kaasas legendid, ootamatused ja kurbkoomilised olukorrad.

"Need muudavad ka filmitegemise paljude jaoks kütkestavaks ja salapäraseks. Nalja tegemine on anne, mis saab toitu elu jaburustest. Nõukogude äraspidine elu andis võimaluse sündida tõelisel rahvakomöödial “Mehed ei nuta”. See on üks neid väheseid eesti filme, mis aastatega üha paremaks muutub," ütles Aule. "Näidend “Torm jõe kaldal” on kummardus kõikidele nendele, kes “sotsialismi viljastavates tingimustes” elurõõmu ei kaotanud ja iseenda vastu ausaks jäid.”

Täna kell 19 algav etendus on reserveeritud. PIletiga on seda võimalik näha 4. ja 5. september kell 19.

Pääsmed 7 € müügil tund enne algust kohapeal. Osades: Taavi Lepik (külalisena), Priit Öövel (külalisena), Gerda Raidla, Meeli Piirikivi, Märt Maiste, Roman Sultangirejev, Ander Lillemaa. Kostüüm: Eve Merima Valgus: Raul Jõgi

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz