0

Vormsil sahisevad taas hiiu kandled

Kaire Reiljan

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kolmapäevast pühapäevani leiab Vormsi saarel aset Hiiu kandle laager, kus pillimängijatele suunatud õpitubade kõrval toimuvad tasuta kontserdid, saab kuulda nii traditsioonilist hiiu kandle repertuaari kui ka omaloomingulist muusikat.

Tänavu juba kaheksandat aastat toimuvasse laagrisse on tulnud oma oskusi arendama hiiu kandle mängijaid üle Eesti, ent ka näiteks Prantsusmaalt ja Soomest.

Laagri avas kolmapäeva õhtul kontserdiga Hullo kõrtsis hiiu kandleid elektroonikaga kokkusegav duo Puuluup. Peakülaline on aga ansambliga Hedningarna tuntust kogunud Rootsi rahvamuusik Anders Norudde, kes esineb Vormsi kirikus 21. augustil kl 20.

Kandlelaagri lõppkontsert on laupäeval kl 20 Vormsi koolimajas.

Hiiu kannel (eestirootslaste seas tuntud kui talharpa) on viimastel aastatel aina enam populaarsust kogunud arhailise kõlaga poogenpill. Eestis on see olnud levinud eeskätt läänerannikul ning eriti Vormsil, kust on pärit enamik traditsioonilisest hiiu kandle repertuaarist. Puuluubi kontserdile järgnenud spontaanse jämmi ajal võis seda kuulda ka kõrtsisattuja: mõne tunni jooksul mängiti tosina hiiukandlemängija poolt läbi suur osa talharpa ja selle sugulaspillide repertuaarist. Esitati Vormsi laule ja leike, millest mitmed on kõlanud saare külades juba sajandeid tagasi.

Hiiu kannel ja selle sugulaspillid on olnud keskajal laiemaltki levinud, aga Vormsi eripära on, et siin jäi talharpa domineerivaks pilliks veel 19. sajandi lõpuni.

Viimase paarikümne aasta jooksul on aga Eestis toimunud hiiu kandle populaarsuse vaikne, ent järjekindel taassünd. Välja on kujunenud paar korda aastas koos käiv paarikümneliikmeline pillimängijate grupp, kuhu igal aastal lisandub uusi huvilisi.

Pole just palju on teisiselliseid väikesaari, mis saaksid uhkeldada sedavõrd unikaalse pillitraditsiooniga. Hiiu kandle laager annab sel nädalal oma igaastase panuse Vormsi kui talharpra hälli kuvandi kinnistamisele ning kutsub kõiki Vormsile, kuulama jõhvkeelte sahinat.

Talharpa video:

Traditsioonilise repertuaari taaselustamise kõrval kasutatakse hiiu kannelt üha enam ka kõikvõimalike muude muusikaliste stiilide juures. Puuluup esinemas ETV stuudios18.06.2015:

http://etv.err.ee/v/6f72a392-4342-4f78-a77a-0ef3cb3b98fe

http://etv.err.ee/v/31234d7e-821c-456d-afe8-f5121a5e989c

Fotod Meeme Veisson

2338 Puuluup Krogis Hiiu kannel Foto. Meeme Veisson 2354 Puuluup Krogis Hiiu kannel. Foto Meeme Veisson 2373 Puuluup Krogis hiiu kannel. Foto Meeme Veisson 2402 Puuluup Krogis. Hiiu kannel. Foto Meeme Veisson 2418 Puuluup Krogis. Hiiu kannel. Foto Meeme Veisson

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz