Nõva tisler sai ülemaailmsel kutsevõistlusel 16. koha

Maris Sander

info@le.ee

ergo orumaa1
Ergo Orumaa WorldSkillsil võistlushoos. Foto: Maret Kuub

Nädalavahetusel Brasiilias São Paulo kutsemeistrivõistlustel WorldSkills 2015 osalenud Ergo Orumaa sai 25 võistleja hulgas 16. koha.

Nõvalt Variku külast pärit Ergo Orumaa (20) on Haapsalu Kutsehariduskeskuse vilistlane, kes valmistus ülemaailmseteks õpilaste kutsevõistluseks ette kaks kuud. "Võistlustöö ehk nii-õelda test projecti pidid valmis tegema ja projekteerima iga maa eksperdid, kes on kolm korda juba WorldSkillsil käinud. Kaks kuud enne võistlust valiti esitatud kavanditest õige töö välja ja paar päeva enne võistlusi tegid eksperdid selles 30protsendilise muudatuse, mille võistlejad said teada alles esimesel võistluspäeval," selgitas Orumaa kutsekoolide õpilaste võistlusel osalemise tingimusi.

"Võistluse käigus pidid osalejad 22 tunni jooksul valmis saama kapi," lisas Orumaa, kes ütles, et võistluspäevad olid väga pikad ja korralikult välja puhata vahepeal ei jõudnudki.

"Ergo ülesandeks oli valmistada klassikaline kapp, mis koosnes karkassist, kahest raamuksest koos prossipulkadega, sahtlist ja pealmisest plaadist, mille sees oli spooniga kaetud mdf-plaat. Võistleja pidi kasutama puidutöötlemisseadmeid, elektrilisi käsitööriistu ning tavapäraseid käelisi oskusi – peiteldamine, saagimine jmt," kirjeldas Orumaa õpetaja Uve Uustalu kapi valmistamist täpsemalt. "Aeg ja töökava koostamine olid väga tähtsad ja võistlus käis kõikidele võistlejatele viimase minutini."

Tisleri erialal võistlesid omavahel kokku 25 riigi esindajad ning Orumaa tunnistas, et konkurents oli väga tihe. Orumaa õpetaja Uve Uustalu tõi välja, et parima 11 osaleja seas olid ekspertide õpilastele antud punktisummad väga tasavägised ning Orumaal jäi Medal of Excellence´ist ehk meistrite medalist puudu kuus punkti.

Kutseõppurite maailmameistrivõistlustel esindasid Eestit üheksa noort meistrit eri kutsekoolidest. Võistlustulle astusid seitsme eriala kutseõppurid: mehhatroonikud, maastikuehitajad, mööblitisler, plaatija, infotehnoloog, veebidisainer  ja restoraniteenindaja.

WorldSkills on hea võimalus noortele, kes on edukalt osalenud Eesti kutsemeistrivõistlustel. Sel aastal on Eesti võistlustest osa võtnud enam kui 450 noort ning osalejate arv on iga aastaga kasvanud. Kutsemeistrivõistlustel osalemise populaarsus kasvab ka mujal maailmas, mis on noortele kindel märk, et kutseharidus annab eeldused edukaks karjääriks.

Tänavu toimus WorldSkills 43. korda. Iga kahe aasta tagant peetav suurvõistlus on noortele tähtsaim kutseoskuste testimise ja näitamise koht. Eesti koondis on maailmameistrivõistlustest osa võtnud neljal korral, seni on parimaks soorituseks olnud kümnes koht ning koju on toodud neli meisterlikkuse medalit. Noorte treeninguid ja osavõttu üleilmsetel võistlustel korraldab Sihtasutus Innove.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments