Justiitsministeerium tahab tehnovõrkude talumistasud talutavaks teha

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

ElektripostFoto: Arvo Tarmula

Täna arutati Omanike Keskliidu, Eesti Erametsaliidu ja Talumiskohustusega Omanike Liidu esindajate kohtumisel justiitsministeeriumis tehnovõrkude talumistasude kehtestamist ja sooviti leida kõigile osapooltele sobiv lahendus, teatas ministeerium.

Ministeerium hakkab välja töötama talumistasusid puudutavat lahendust. „Seadus ütleb, et tehnorajatise omanik peab maksma maaomanikule, kelle kinnisasjal tehnorajatis asub, tasu. Nii kaua, kui seadusandja ei ole talumistasu suurusi kindlaks määranud, tuleb igal võrguomanikul endal välja töötada määrad, mida ta maaomanikule tasub. Küsimus ongi selles, milline on õiglane tasu,“ selgitas justiitsminister Urmas Reinsalu.

Reinsalu märkis, et konkreetsete talumistasude määra puudumine on probleemiks juba pikemat aega, lahendust on otsitud, kuid pole leitud.

„Tänasel kohtumisel leppisime kokku, et talumistasud tuleb kehtestada kõigile maaomanikele ühetaoliselt, olenemata maa omandamise viisist. Teiseks peab tasu sisaldama kahte elementi – maamaksu ning saamatajäänud tulu kompenseerimist mõistlikus ulatuses. Milline see ulatus täpselt olema saab, on veel vaja läbi mõelda,“ rääkis Reinsalu.

Kohtumisel oli juttu ka sellest, et justiitsministeerium esitab septembris valitsusele kinnitamiseks memorandumi, mille väljatöötamisse kaasatakse ka huvigrupid. Lisaks hakatakse välja töötama seadusemuudatust tehnovõrkudele talumistasude kehtestamiseks.

Räägiti ka üürituru kitsaskohtadele lahenduse leidmisest ja lepiti kokku, et lähiajal toimub justiitsministeeriumis ümarlaud, kus seda teemat põhjalikumalt arutatakse.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments