1

Ekseko farm jäi piirangutsoonist välja

Andrus Karnau

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Martna seakasvatus (13) (1300x867)

Seakasvatus. URMAS LAURI

Euroopa Komisjon on langetanud põhimõttelise otsuse, millega jääb seakatku punasesse piirangutsooni kogu Valgamaa ja ligi pool Viljandimaad; piir hakkab jooksma Viljandi vallas Kibekülas asuva taudikolde ja Ekseko seakasvatuse vahelt, kirjutab Eesti Päevaleht.

Lehe andmeil on Euroopa Komisjon langetanud põhimõttelise otsuse, millega kinnitatakse Eesti esitatud eelnõu kolmanda tsooni piiride kohta. Kolmanda tsooniga kaasnevad piirangud oleksid ilmselt viinud Balti riikide suurima seakasvatuse sulgemise ja sadade töökohtade kaotamiseni.

See on suuresti veterinaar- ja toiduameti peadirektori Ago Pärteli töö, et komisjon nõustus Eesti pakutud tsoonidega, mis on varasemat praktikat arvestades erakordne.

"Meie katkupiirkonnas oli tootja, kelle mõju Eesti turule on niivõrd suur, et seda tuleb arvestada. Pealegi kasvatatakse seal põrsaid ette, mis tähendaks, et neid ei saaks enam punasest tsoonist välja viia," selgitas maaeluminister Urmas Kruuse. Samuti täidab Ekseko eeskujulikult bioohutusnõudeid.

Eesti Päevaleht kirjutas teisipäeval, et kui Euroopa Komisjon Viljandimaal kuulutab Aafrika seakatku levimise tõttu välja katkutsooni, mis hõlmab endas ka HKScanile kuuluvaid Ekseko seafarme, siis ähvardab sadu inimesi töökaotus.

Maaeluminister Urmas Kruuse on öelnud, et põllumajandusministeerium ning veterinaar- ja toiduamet kõvasti teavitustööd, et veenda Euroopa Komisjoni langetama Eesti kohta suhteliselt erandlikku otsust: jätta katkukoldest kõigest 15 kilomeetri kaugusel asuv suurtehas piirangutsoonist välja.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
Eesti+Vabaks
Eesti+Vabaks

Tuleb siis niimoodi välja, et piisavalt paksu rahakoti korral pidu katku ajal ei lõppe…

wpDiscuz