Juhtkiri: Ridala suured plaanid

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Viimastel aastatel on Ridala vald palju investeerinud Ridala põhikooli ja lasteaia uuendamisse, tunamullu sai valmis Puise sadam. Nüüd paistab käes olevat Uuemõisa aeg.

Vald on saanud KIKilt toetust Uuemõisa pargi kordategemiseks ja see töö peaks algama tänavu sügisel. Volinikele teisipäeval tutvumiseks esitatud arengukava eelnõus on Uuemõisa algkooli-lasteaia laiendamine põhikooliks ja kooli spordiväljaku renoveerimine ning mõisahoone kujundamine valla haridus- ja kultuurikeskuseks; avatud noortekeskuse rajamine.

Uuemõisale keskendumine on igati õigustatud, sest Uuemõisas ja selle ümber elab ligi 40% valla elanikest, Uuemõisast tuleb Ridala vallale peamine maksutulu.

Neid arve trumbina kasutades on Uuemõisas kogutud üle 300 allkirja vallavalitsuse ja volikogu poole pöördumiseks. Allkirja andnud soovivad, et Uuemõisa huvisid arvestataks, et vald ei loobuks Uuemõisa arendamisest, et Uuemõisa saaks põhikooli ning muutuks valla haridus-, kultuuri- ja seltsielu keskuseks.

Sellest nimistust on kõige silmatorkavam Uuemõisa põhikooli mõte. Praegusajal ehitavad ja laiendavad oma koole Tallinna ümbruse rikkad vallad. Mujal jäävad koolimajad õpilastele aina suuremaks, sest lapsi enam pole. Ridala ujuks justkui vastuvoolu.

Kui aga jõud käib vastuvoolust üle, siis miks mitte. Ridala on mõistlikult majandanud. Palju investeeringuid on tehtud toetuste abil, ilma et pidanuks valla laenuvõime viimase piirini ära kulutama. 

Uuemõisa loss väärib kordategemist. Kolme kilomeetri kaugusel on linnas küll kaks kooli, aga miks ei või olla üks väike mõisakool ilusa pargi keskel.

Selle nimel Uuemõisa Teenusest loobumine ei ole liiga kallis hind. Soojaettevõte ei hakka vallale kunagi suurt tulu tooma, sest vajab igal aastal kohendamist-uuendamist. Parem siis kasutada ettevõtte müügiraha mõisa kõige koledama osa kordategemiseks. Lagunevaid mõisahooneid, erastatud või erastamata, on Eestis nagunii palju.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
15 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
?
9 aastat tagasi

Kas kool võimla või võimlata?

.,.
9 aastat tagasi

Eelmine voiks aru saada, et ridala v pole ainult uuemoisa…

Uuemõisa+poolt
9 aastat tagasi
Reply to  .,.

Täitsa õige. Aga midagi võiks ju ka Uuemõisas muutuda, oleme seda piisavalt kaua oodanud.

Uuemõisa poolt
9 aastat tagasi

Ootame ja loodame, et Uuemõisa Algkoolist saaks Uuemõisa Põhikool! Pargi kordategemist ootame juba väga ammu, aitäh Vallavalitsusele algatuse eest!:) Austatud Ridala volikogu liikmed, loodame, et pooldate seda projekti ja võtate kuulda Uuemõisa valijate arvamust!

palavad kiiduavaldused
9 aastat tagasi

Kapaküla kastitehase kollektiiv toetab palavalt ja kiidab heaks valitsuse plaani ehitada trepp maalt kuule

müüge
9 aastat tagasi

parem see mõisahoone riigile maha, las teeb sinna pagulaskeskuse, koolid lähevad niikui nii varsti araabia keelseteks

mnjah
9 aastat tagasi
Reply to  müüge

Uusi ja Mäesalu MTÜ toob varsti Uuemõisa neegreid täis. Läheb päris lõbusaks!

Puda
9 aastat tagasi

Ridala vald võiks herjava teed lõpuks korda teha. Täiesti uskumatu, et sellised teed on vallal, keda rahvas valimas käib. Vallavanel ise l-nigula vallas ja tal muidugi ükskõik kuidas lapsed hommikuti sopases tees kooli sumpavad. Eks see räägib ise enda eest. Sellises vallas ei taha keegi midagi arendada.

Okas
9 aastat tagasi

Kui soojaettevõte ei hakka kunagi suurt tulu tooma, miks siis keegi peaks selle ostma? Kui keegi selle ostab siis küllap on tal ka plaan kuidas ettevõte tulu tootma panna. Ja see tulu saab tulema muidugi kohalike elanike taskust. Ka vallavalitsus ise hakkab kõvasti maksma – suur mõisahoone ju vajab kütmist.

Hea Võrdlus
9 aastat tagasi

Ridala pole end lõhki laenanud, Haapsalu on. Ridala on oma kahte kooli jõudumööda remontinud ja teeb seda edasi. Haapsalu pole ühtegi kooli suutnud või soovinud remontida, seni ainult plaanid. Erandiks on Wiedemanni hoone riigile andmine ja Gümnaasiumi tütarlaste tööõeptuse ja muusikaklasside juurdeehitus, seda ka 10-11 aastat tagasi. Järelduse Ridala ja Haapsalu saavutustest haridusvõrgu korraldamisel võib igaüks ise teha.

no
9 aastat tagasi
Reply to  Hea Võrdlus

mis sa tahad saada. Vaata ise kes viimaste aastate lõikes Haapsalu haridusvõrku juhtinud on. Neilt ei olegi palju loota ja oodata.

Väga hea võrdlus
9 aastat tagasi
Reply to  Hea Võrdlus

Ridalas on hea ujula, 3D kino ja teatrisaal. Talvel saab tennist ja spordimänge siseruumides mängida. Ridala lastel on hea end harida kunsti- ja muusikakoolis. Ridalas on väga hea staadion ja kunstmuruga jalgpalliväljak .
Ridala teedel-tänavatel põlevad pimedal ajal ilusad LED lambid.

qqq
9 aastat tagasi

Kus see ujula asub? Kohalikuna tahaksin ka teada!

Vanem3
9 aastat tagasi

Kuigi võrdlus on ilus, paneksin lapse igal juhul Uuemõisa põhikooli. Haapsalu koolile eelistaksin ka Oru põhikooli. Kuigi HLA on armas kool siis on seal ikkagi kõigest 6 klassi. Laste pidev koolide ja klassikaaslaste vahetumine ei meeldi kellelegi. Ei taha lapsele sellist stressi. Samuti ei meeldi Haapsalu linnavalitsuse haridusosakonna suhtumine,nendega asjaajamine on kui tuuleveskitega võitlus. Kiidan Ridala plaane, Uuemõisa võib saada igal juhul oma lastele armsa kodukoha kooli.

Anonüümne
9 aastat tagasi

Ridala rahvas maksab samamoodi pileti nii kinno kui ka spordisaali jne. Midagi ei ole tasuta nii et mõtle kui midagi välja ütled.