Lääne-Nigula vald uurib, kuidas Salajõe kaevuvett parandada

Kaie Ilves

kaie@le.ee

salajogi2Salajõe elanikud on veendunud, et nende kaevuvee rikkus turbakaevandus. ERAKOGU

Lääne-Nigula vallavalitsus saatis kuu aega tagasi välja üle 30 kirja, et välja selgitada, kuidas parandada Salajõe piirkonna elanike kaevuvett, mida ei saa tarvitada söögitegemiseks, joomiseks ega pesemiseks, sest vesi on tumepruun ja ummistab veefiltrid poole tunniga.

Vallavalitsus küsis inimestelt, kas nood soovivad uut kaevu, puhastusseadmeid või ühisveevärki.

„Eesmärk oli teada saada, mis on inimeste tahe ja soov,” ütles Lääne-Nigula vallavalitsuse keskkonna- ja kommunaalnõunik Olev Peetris.

Elanike sõnul on vee rikkunud turbakaevandus. Kuigi ükski uuring seda ei kinnita, on turbakaevandaja Kekkilä Eesti OÜ lubanud aidata elanike veeprobleemi lahendada, kui vald ja inimesed saavad kokkuleppele, mil moel seda teha.

Kirja said kõik need Salajõe, Soolu, Vedra ja Ingküla elanikud, kes on palunud analüüsida oma kaevuvett.

Peetrise sõnul vastas kirjale 17 inimest. „Vastuseid olid seinast seina,” nentis Peetris.

Osa inimesi soovis, et neile rajataks uus kaev, osa soovis puhastusseadmeid, osa turbakaevandamise lõpetamist. Oli ka neid, kes ütlesid, et nende kaevuvesi on kõlblik.

Peetris ütles, et on kirjadega tutvunud pisteliselt. „Kui korraliku pildi ette saame, peame spetsialistide ja keskkonnaametiga konsulteerima. Inimesed võivad tahta mida iganes, kui tahe aga ei anna soovitud tulemust, pole sest tolku,” ütles Peetris.

Kohalike elanike sõnul hakkas nende kaevuvesi halvenema kümmekond aastat tagasi, kui Niibi rabas avati uus turbakaevandus. Nüüd taotleb Kekkilä Eesti taas uut kaevandusluba. Kohalikud elanikud aga kardavad, et see halvendaks nende kaevuvett veelgi. Seni on piirkonna salvkaevude vesi joodav, hukas on puurkaevude vesi.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
iva
8 aastat tagasi

Olgu teil edu õiglase otsuse tegemisel.