0

Hiiumaa paraad on kaitseliidule paras katsumus

Andrus Karnau

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

kaitseliidu õppus (14)

Kaitseliidu õppus. ARVO TARMULA

Sel aastal Läänemaal maakaitsepäeva ei tule, Võidupüha tähistamine piirdub võidutule piduliku üleandmisega 23. juunil Lossiplatsil, sest Lääne maleva põhijõud on seotud Kärdlaga.

Kärdla paraadil osaleb Lääne malevast üle paarisaja inimese, ütles maleva pealik Mehis Born. Paraadirivis on kaks liputoimkonda, kolm jalaväerühma, miinipilduja- ja tankitõrjerühm, loetles Born. Malev peab välja panema paraadi liinurid ja julgestuse paraadil ning üksuste majutuskohtades.

Maleva korraldada on suur osa keerukast logistikast, sh paraadiüksuste ja külaliste saabumine ja lahkumine saarelt. Et kõik sõidukid ladusalt üle vee saaksid, hakati korraldama juba pool aasta tagasi. Muu hulgas oli vaja teada, mitu meetrit sõidukeid tuleb, et need parvlaevadele sujuvalt ära mahutada.

Paraad on Kärdla Keskväljakul, pärast seda on uues jahisadamas maakaitsepäeva tähistamine.

Enamik Lääne malevlasi läheb Hiiumaale 22. juuni pärastlõunal ja tuleb tagasi 23. pärastlõunal, et võidutuli jõuaks kl 16.30 Haapsallu.

Haapsalus  annavad tuletoojad Tiina Leesik ja Peep Põldäär võidutule üle maavanema kohusetäitjale Kristel Jupitsale, kes annab tule edasi omavalitsuste tuletoimkondadele. Nemad viivad võidutule valdadesse laiali.

Tulejagamise tseremoonial tunnustatakse ja autasustatakse võidupüha puhul paarikümmend tublimat kaitseliitlast. Sõna võtavad praost ja maavanem.

Nii Kärdlas kui ka Haapsalus on Poola vabatahtliku riigikaitseorganiatsiooni kümneliikmeline esindus, keda juhib Lääne maleva toetajaliige, värske brigaadikindral Janusz Krugly. Poolakad osalevad oma liputoimkonnaga Kärdla paraadil ja Haapsalus tulejagamise tseremoonial.

„Kell 17.30 võib hakata jaanipäeva tähistama,” ütles Born. 

Siis on tuletseremoonia läbi ja võidutulest võib hakata süütama jaanilõkkeid. „Kerge aeg ei ole olnud,” ütles Born paraadi ettevalmistuse kohta. „Korralduslikult ja logistiliselt on suur tegemine, keerukam kui tavaliselt.”

Lääne malev on seotud Kärdla paraadi ettevalmistsuega seetõttu, et Hiiumaa malevkond kuulub Lääne maleva kosseisu.

Loe ka ülevaadet võidutule ajaloost lk 5

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz