Vähiühingu sünnipäevapidu tuleb pingi avamise ja piknikuga

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Kaja RootareKaja Rootare on üks kolmest naisest, kes panid vähiühingule aluse. HELEN VIISPERT

Läänemaa vähiühing tähistab täna piknikuga Haapsalu Eeslahe kaldal ühingu 10. sünnipäeva ja avab sealsamas ühingu nimelise pingi.

Ühingule panid alguse kolm asutajaliiget: Tiia Treimann-Differt, Kasso Kaasik ja Kaja Rootare, kes oli tol ajal Haapsalu sotsiaalmaja direktor ja on nüüd aselinnapea.

Ühingu mõtte algatas Tiia Treimann-Differt, kes on kõik need kümme aastat ühingut elus hoidnud ja juhtinud.

„See on isikliku kogemuse pealt loodud ühing,” ütles Treimann-Differt.

Ise oma optimistliku meelega raske haiguse seljatanud naine käis saatusekaaslasi Tallinnas nõustamas. Sel ajal tuligi tal mõte avada samasugune teabetuba ka Haapsalus. Sotsiaalmaja andis toa ja nüüd on kümme aastat teisipäeviti kl 10–12 teabetuba abivajajate päralt. Et teabetuba ülal pidada, asutati MTÜ Läänemaa Vähiühing. Algasid koolitused, läks lahti seltsielu. 

Liikmeid on vähiühingul olnud nende kümne aasta jooksul palju, aastas on liikmeid 30–35 ringis.

„Inimesed tulevad ja lähevad, mis seal ikka teha,” ütles Treimann-Differt.

Ühing ei koonda mitte üksnes patsiente, vaid ka nende pereliikmeid, sõpru ja tuttavaid. Kaja Rootare on näiteks üks, kes vähiühingu tegemistest osa võtab.

Aitab ehmatusest üle

Vähk tabab tavaliselt nagu välk selgest taevast. Teabetuba on koht, kust saab teavet, kuidas toime tulla. Ennekõike on abi praktiline: kust abi otsida, millised on võimalused oma probleeme lahendada. Teabetuppa tullakse üksi ja tullakse koos perega. Näiteks arutama, kuidas vanema haigusest lastele rääkida, kuidas tulla toime depressiooni või tujudega. Kust saab abivahendeid, hooldamiseks nõu ja hingeabi.

Treimann-Differti sõnul on meditsiin arenennud väga kiiresti. Vähidiagnoos on küll ehmatav, aga see ei tähenda veel lõppu.

„Ei tohi olla surija,” ütles Treimann-Differt. „Elatakse, kuni surm on konstateeritud.”

Tema sõnul tuleb olla elu sees, „teispoolsuse raamatut võib hiljem lugeda”. Ei maksa ennast süüdistada ega haletseda, kui haiguse pärast ei jõua olla nii tubli kui tervena.

Tähtis on esimest šokki leevendada. Teabetuba just seda pakubki. Kui Treimann-Differt mõnd asja ei tea, saab ta alati mujalt nõu küsida.

Treimann-Differt ei ole hingearst, aga elu jooksul omandatud kogemused lubavad tal olla saatusekaaslastele toeks. Oma telefoninumbrit pole ta salastanud ja mõni raskelt haige võib talle iga kell helistada. Nii ühingu juht kui ka teised liikmed käivad üksteisele kodus või haiglas toeks. 

Seltsielu pakub rõõmu

Läänemaa vähiühing korraldab liikmeile loenguid, vestlusringe ja väljasõite, võetakse osa üle-eestilise vähiliidu laagritest. Räägitakse haigusest ja tervisest, aga mitte ainult. On ka kokanduse, käsitöö jts kursusi.

Kord kuus, olgu suvi või talv, kogunetakse ühingu ühe liikme koju Haapsalu vanalinnas. Ühingu liikmed nimetavad seda ise ümarlauaks. Viimati, see oli mai keskel, kasutati ära ilus ilm ja grilliti õues. 

Mõnekümne liikmega ühingut ainult liikmemaksudest ülal ei pea. Ühing ja teabetuba püsivad   suuresti projektide nahal, aga see tugi on ebakindel, sest raha võib saada ja võib mitte saada. Näiteks esitas ühing rahataotluse ka oma sünnipäeva tähistamiseks. Ühing sidus peo teavituskampaaniaga, tahtis teha suuremat tähelepanu pälviva peo, aga see taotlus sai eitava vastuse.

„Esimest korda kümne aasta jooksul küsin firmadelt toetust,” sõnas Treimann-Differt. See aga ei ole optimistliku ühingujuhti kurtmine. „Teeme siis suvelaagri natuke tagasihoidlikuma,” on tal varupaan. Pidu toetavad puuetega inimeste koda, Haapsalu linnavalitsus ja kultuurimaja.

Ühingu sõbrad on Pirita kloostri nunnad, kes palvetavad ühingu liikmete eest. Ühing on nunnadel  Pirita kloostris külas käinud ja nunnad on ühingut Haapsalus külastanud.

Jaanieelne sünnipäevapidu Eeslahe kaldal

Läänemaa vähiühing peab oma 10. sünnipäevapidu „Leia meid” 20. juunil kell 17 Haapsalu Eeslahe kaldal haljasalal, mis jääb Suur-Liiva ja Lahe tänava ristumiskoha lähedale. Sinna paigutatakse telgid ja lava. Tuleb vähiühingu nimelise pingi avamine. Ühing tänab sõpru ja toetajaid ning annab sõna ka külalistele. Esinema on kutsutud Lääne-Nigula ansambel Reinaru Vennad. Pikniku suupisted valmistavad ühingu liikmed koos abilistega, aga igaüks võib ka oma piknikukorvi kaasa võtta.

Läänemaa vähiühingule võib sünnipäevakingi teha, annetades vähiühingu kontole SEB pangas: Läänemaa Vähiühing, EE621010220047448013.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Linnakodanik
8 aastat tagasi

Tublid naised!