Haapsalus on avatud kõik kolm sadamat

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

MKL-30grandholm

Suur-Holmi sadamas toitlustab tänavu taas restoran Dominic. Foto: Arvo Tarmula

 

Reedest on Haapsalus lahti kõik kolm sadamat: Suur-Holmi, Veskiviigi ja Westmeri sadam.

Reede pärastlõunal olid Suur-Holmi jahisadama kaptenil Valdo Kivil oma sõnul käed-jalad tööd täis ja tuhat tegemist ees. „Mõne tunni pärast avame. Kohe astun paati,” ütles Kivi Lääne Elule.

Alles mullu suvel miljoni euro eest müüki pandud Grand Holm Marina jahisadam on nüüd saanud uuenduskuuri. Sadam sai ettevõtluse arendamise sihtasutuselt 175 000 eurot toetust.

„Toetusraha eest täitsime veeteede ameti ettekirjutuse: laiendasime kaheksameetrise ümbersõidukanali 25 meetri laiuseks,” ütles sadama omanik Viktor Siilats pressiteate vahendusel.

Kuigi Siilats peab ettekirjutust seadusest mittetulenevaks, lasi ta kanalit laiendada nõutust viis meetrit rohkem. „Sõitku kas või külg ees, kui oskavad,” ütles Siilats.

Siilats ütles, et lasi taastada ka „veeteede ameti poolt omavoli korras lõhutud kaid” nii, et sadam sai juurde 30 uut kaikohta. „Peale selle rajasime betoonslipi. Lähipäevadel jõuab kohale tõstuk, et veesõidukeid saaks ka staapelplatsile tõmmata,” ütles Siilats.

Haapsalu Veskiviigi sadam avapidu ei pea, sest on olnud aasta läbi avatud. „Suve laulis Ivo Linna läinud nädalavahetusel lahti,” ütles Veskiviigi sadama kapten Udo Seenemaa.

„Ilm on ilus, päike paistab, kaiäär on jahte täis. Paarkümmend jahti on kokku. Haapsalu kõige popim sadam,” kirjeldas Seenemaa Veskiviigi sadamat reede pärastlõunal.

Ärimees Aivar Reivikule kuuluva Veskiviigi sadama projektijuht Urmas Pau ütles, et Veskiviigi sadamat ootab uuenduskuur alles ees. Praeguse 35 asemel saab sadam üle 70 kaikoha, ees ootavad terve akvatooriumi süvendustööd, sadam saab videovalve, uue slipi,  uue navigatsioonimärgistuse.

„Sätime valgustust ja paigaldame elektroonilise turismiinfotahvli,” ütles Pau.

Veskiviigi sadam sai EASilt 180 000 eurot toetust, kogu investeeringute maht on ligi 270 000 eurot.

Pau sõnul algavad tööd augustis ja lõpevad oktoobris, sadamasuve aga ei tohiks see segada.

„Püüame teha sujuvalt, nii et sadamat kinni ei pane,” ütles Pau.

Pau sõnul on teretulnud, et Siilats lasi süvendada Veskiviigi sadamasse sissepääsu, mis on kahe Haapsalu sadamaomaniku – Reiviku ja Siilatsi – vahel aastaid erimeelsusi tekitanud.

„Pusklemine on nüüd loodetavasti läbi,” ütles Pau.

Juba nädala jagu on olnud avatud ka Haapsalu Westmeri sadam.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
A
8 aastat tagasi

Ega Veskiviigil kerge ei ole-konkurendid on pikalt ees.

Tont.
8 aastat tagasi

Tore,et mõistus lõpuks koju tuli ja veeteed laiendati.