0

Muuseumiöö tuleb tänavu helisedes

Avatar

Malle-Liisa Raigla

malleliisa@gmail.com

Raudteemuuseum muuseumiööl. Foto: Arvo Tarmula

Tänavuse muuseumiöö teema „Öös on muusikat” toob Läänemaa muuseumidesse muusika: esinevad koorid ja pillimehed, sekka kuuleb regilaule ja lugusid. 

„Võib öelda, et kõigis meie muuseumides kõlab laupäeva õhtul muusika,” ütles SA Haapsalu ja Läänemaa  Muuseumide juht Anton Pärn.

Pärn ütles, et eriti hea meel on tal kontserdi üle raudteejaama ootesaalis kl 22, kus esinevad tütarlastekoor Canzone, Haapsalu kammerkoor ja noorte vokaalansambel Läki Laulule.

Iloni Imedemaal näeb Ilon Wiklandi üht viimastest töödest – illustratsioone raamatule „Petja ja hunt”. Mullu valminud illustratsioone näeb slaidiprogrammina, mille taustaks kõlab Sergei Prokofjevi muusika samale teosele.  

Raekotta on asja neil, keda huvitavad grammofonid. Riho Luhter näitab oma kollektsiooni koos asjalike seletustega.

Haapsalu piiskopilinnuse tähtsaim sündmus on toomkiriku katuse plekikampaania ametlik avamine. Toomkirikus tutvustatakse annetuste kogumise kampaaniat ja pannakse välja ka üks vaskplekitahvel, kuhu on kantud esimeste annetajate nimed. Tiit Salumäe piiskopiks seadmisega seoses on toomkiriku katuse tarvis annetanud juba poolsada inimest.

Rannarootsi muuseum tänavu eraldi programmi ei kavanda, sest muuseumipere on päev läbi ametis enam kui 200 rootsi turisti võõrustamisega. Siiski kõlavad ka seal plaadilt rannarootslaste viisid maal ja merel. Muuseumi direktori Ülo Kalmu sõnul on lahti kohvik ja uudistada saab uut Pärtle talutuba.

Muuseumiööl tuleb inimesi sõidutama ka huvirong Peetrike ja kui ilm lubab, teeb oma uuest kodusadamast, Promenaadi hotelli kai äärest sõidu aurupaat Kallis Mari. Muuseumid on laupäeva õhtul avatud tasuta, aga rongi- ja paadisõiduks tuleb pilet osta.

Väljaspool Haapsalut pakuvad muuseumiööl tegevust Laikmaa majamuuseum ning Lihula ja Hanila muuseum.

Laikmaa majamuuseumil on hea koostöö Taebla gümnaasiumiga ja nii näeb-kuuleb seal laupäeval Taebla noorte esinemist.

Metsküla kooli lapsed astuvad üles Lihula muuseumis. Lihulas kuuleb ka regilaulu ja lõõtsamuusikat, õhtu lõpeb ühislaulmisega.    

Hanilas loovad meeleolu Paula Marit Leiumaa ja Lisete Velt ning Hanila laulu- ja mänguselts. Ühtlasi saab osa Marika Blossfeldti raamatu „Looduslik toit. Ehe ja tervendav” esitlusest ja toitumisloengust. Aasta gümnaasiumiõpetaja Aare Ristikivi räägib, kuidas paistab Lõuna-Läänemaa Emajõe Ateenast vaadatuna.

Muuseumiööd peetakse tänavu 7. korda ja Eestis võtab sellest osa 165 muuseumi. Tasuta on avatud mitmed näitusepaigad, arhiivid, kirikud, mõisad. Laupäeva õhtul muuseumides pakutavast saab ülevaate siit.

 

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz