Juhtkiri: Demokraatia kool

Malle-Liisa Raigla

malleliisa@gmail.com

Viimaste kohalike valimiste järgsed ärevaimad sündmused näikse olevat koondunud kahte Läänemaa pisikesse valda: Nõvale ja Martnasse.

Nõvakad koondasid esialgu ridu võõrsilt sisse toodud vallavanema vastu. Selles asjas ei aidanud ussi- ega püssirohi, noorukese perearsti aga päästsid nõvakad ülekohtu käest ära, nii et see sai ära võetud interneti tagasi ja rahvale uuesti retsepte välja kirjutada. Nüüd on Nõva Rannaküla rahvas taas pahane, et peab maksma kraanivee ja kanalisatsiooni eest hingehinda.

Martna volikogu opositsioon kasutas poolteist kuud tagasi ära olukorra, mil koalitsiooni üks liige ei saanud istungile tulla, avaldas kibekähku vallavanemale umbusaldust ja kukutas eelarve läbi. Kõik ikka sellepärast, et nende häält kuulda oleks. Paraku läks umbusaldus aia taha, sest volikogu läks laiali. Uuel volikogul läks eelarve vastuvõtmiseks tükk aega. Ega seal suurt midagi muudetud, pigem mängisid volimehed end patiseisu: eelarvesse sisse kirjutatud lahkumishüvitis võib neile saatuslikuks saada, sest on seotud mittetulundusühingute heaoluga. Nüüd ei näigi volikogu enam teadvat, mida edasi teha. Avaldad vallavanemale umbusaldust, jäävad mittetulundusühingud rahast ilma. Jätad mittetulundusühingutele raha alles, jätad alles ka vallavanema. Rahvas aga on pahane. Rahvas helistab toimetusse, tuleb kaugelt kohapeale ja kaebab, et ei julge enam kuskil üteldagi, et elad Martna vallas. Et teised hakkavad naerma.

Nii Nõvalt kui ka Martnast kostab üha enam juttu, et oleks pidanud ikka omal ajal Lääne-Nigulaks ühinema. Siis ehk ei oleks vesi nii kallis. Siis ehk ei kiusataks perearsti. Siis ehk koliks vallavanem valda elama. Siis ehk ei peaks küsijaile luiskama, et elatakse Palivere lähistel, mitte Martnas. Siis ehk ei peaks bussipeatusesse Martna asemel naelutama Esna silti. Siis ehk ei oleks see iseenda valitsemine nii raske.

Ühest küljest on see kõik tagantjärele tarkus. Teisest küljest on see rahvale demokraatia kool. 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
11 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kübe
8 aastat tagasi

Täna hommikul ärkasin ja avastasin, et trussikutel on mingid plekid

jarmin
8 aastat tagasi

Ja oma maika on ihule kõige lähemal…

to "jaminaka"
8 aastat tagasi

Mitte istuda pole vaja,vanas kinni või nagu pott peas oleks,vaid seista -oma enda asja eest….

jaminaka
8 aastat tagasi
Reply to  to "jaminaka"

Kuidas seista,kui ta ei tea,mille eest seista.

ja
8 aastat tagasi

kauacsiis teite omad sedaxmardisanti panevad?

Martnakas
8 aastat tagasi

Margine!Meil on oma kaitsepühakud,ei pea mingil Nikulamehel oma ajusid keppida laskma,kolmemunamehed sellised.

jaminaka
8 aastat tagasi

Martna volikogu esimees ei saa ise ka aru,kus ta istub….

ironiia
8 aastat tagasi

Nojah,Nigul kui samaariamies päestsb nüid kõik mere- ja muiduhädalised sul raudkindlade….

nigulised
8 aastat tagasi

Ärge häbenege,tulge meile-me armastame teid.Saate päikest juurde.

keenjused
8 aastat tagasi

varsti pannakse need pisikesed putkad kinni. ennast pole ollagi, aga tõmblevad kui mingid vene oblastid või usa osariigid.

aiku
8 aastat tagasi

Kõigi maade proletaarlased,ühinege!Kes praegu tagantpoolt viimane,see varsti mitte Esna ,vaid esimene.Makske see lõiv ära,mis vabaduse hinnaks tuleb,ja minge edasi.Saab korda tehtud….