Martna vallas on korjatud 212 allkirja vallavanema Tiiu Aaviku toetuseks

Malle-Liisa Raigla

malleliisa@gmail.com

indrek urbas ja tiiu aavik Volikogu esimees Indrek Urbas ei ütle "ei" ega "jaa" vallavanema Tiiu Aaviku (vasakul) umbusaldamise kohta. Foto: Arvo Tarmula

Pöördumine, mis on kavas üle anda täna kogunevale volikogule, algab sõnadega: „Meie, allakirjutanud, toetame vallavanem Tiiu Aaviku jätkamist vallavanemana.” 

Avalikule pöördumisele allkirja andnud 212 inimest leiavad, et vallas on toimiv vallavalitsus, allasutused töötavad, Tiiu Aavik on arvestanud reaalseid võimalusi ja vastu võtnud kaalutletud otsuseid.

 „Soovime, et säiliks stabiilsus ja alustatud projektid saaksid lõpule viidud,” seisab pöördumises. Selles kirjutatakse veel, et volikogu esimees Indrek Urbas peaks valda käsitlema kui tervikut ja jätma kõrvale isiklikud huvid, arvestama kogukonna huvide ja arvamustega.

Pöördumine lõpeb sõnadega: „Et Indrek Urbasel puudub rahva toetus, peaks ta tõsiselt kaaluma enda sobivust volikogu esimehe kohale.”

Kas volikogu esimees tahab vallavanema kohta?

Martna volikogu eelmine esimees, koos Tiiu Aavikuga valimisliidus Koostöö kandideerinud Hardi Rehkalt oli üks pöördumisele allakirjutanu.

„Asjad ei ole millimeetritki edasi liikunud,” põhjendas Rehkalt oma allkirja andmist. „Eelarvega ei ole 1,5 kuud kuskile jõutud.”

Rehkalt ütles, et ootas võimuvahetusest enamat, sh et elu läheb kiiresti edasi. „Praegu peaks tegelema haldusreformiga, mitte omakasu ajamisega,” lisas Rehkalt.

Rehkalti sõnul on segased olud tekitanud vallas igasugu kuulujutte. Indrek Urbas ütles ennast uue volikogu esimesel istungil volikogu esimehe kandidaadina tutvustades, et on Beefland OÜ juhatuse liige. Nüüd on selgunud, et Urbas ei ole juhatuse liige. See on tekitanud jutte, et Urbas on töötu ja valmistab endale ette vallavanema kohta.

„Ta ei töötagi Beeflandis, volikogus räägitud jutt oli mull,” ütles Rehkalt.

Volikogu aseesimees toetab Aavikut

Tiiu Aaviku toetuseks andis allkirja ka volikogu aseesimees Ene Pallas.

„Umbusaldust ei ole päevakorral, aga kuskil ei ole ka öeldud, et seda ei tule,” põhjendas  Pallas oma allkirja. Ta lisas, et kui volikogu liikmetega rääkida, ei ole keegi Tiiu Aaviku vastu. Siiski ei osanud Pallas öelda, kuidas volikogu enamus hääletaks, kui umbusaldus päevakorrale tuleb.

„Oleneb, milline põhjendus esile tuuakse,” ütles Pallas.

Volikogu esimehe Indrek Urbase kohta ütles Pallas, et nägi teda esimest korda volikogu istungil.

„Las näitab ennast. Kui hakkama saab, on tubli,” ütles Pallas. „Jõudu talle, aga ajagu õiget asja.”

Tiiu Aavik: 200 inimest ei lähe korraga lolliks

„Pean olema valmis, et umbusaldus tuleb,” kirjeldas Aavik oma praegust positsiooni. „Keegi ei julge öelda, et sellega enam ei tegelda.”

Aavik ei pea allkirjade kogumist ja andmist ülereageerimiseks.

„200 inimest ei saa korraga lolliks minna,” ütles Aavik. „Eestlane ei seisa tavaliselt nagu üks mees, selline hulk allkirju on ikka väga palju.”

Martna 800 elanikust käib valimas 300, neist on nüüd kaks kolmandikku talle oma toetushääle andnud.

Aaviku sõnul võivad teda toetanud inimesed, peamiselt valla põliselanikud, väljendada oma ebakindlust tuleviku suhtes. Uus vallavanem võib olla küll uute ideedega, aga kas need põliselanikele sobivad?

„Uus vallajuht võib mõelda, et tulen valda, tuulutan rahakotti ja teen, mis pähe tuleb,” arutles Aavik. „Tegelikult on tal raudsed piirid ees: kindlad ülesanded tuleb täita ja kui siis veel raha üle jääb, saab hakata unistusi täitma. Unistuse protsent on [eelarves] aga väga väike olnud.”

Urbas on umbusaldamise suhtes põiklev

Indrek Urbas ütles Lääne Elule, et inimestel on vabadus allkirju korjata, „mis minul neid kommenteerida”.

Vallavanema võimaliku umbusaldamise kohta ütles Urbas põiklemisi, et see oleneb asjade edasisest käigust. Urbase sõnul on vaja vallaeluga edasi minna, volikogul on vaja teha hädavajalikud toimetused. Vallavanema vahetus ei ole praegu esmatähtis.

Martna volikogu pidi märtsi lõpus laiali minema, sest ei suutnud 1. aprilliks vastu võtta eelarvet. Vana koosseisu viimasel istungil andis IRLi fraktsioon sisse umbusaldusavalduse Tiiu Aavikule. Uus volikogu võib seda avaldust menetleda, aga võib ka mitte, volikogu võib esitada ka hoopis uue umbusalduse. 

Asendusvolikogus on nüüd inimesed, kes said vaid mõne hääle, kõige vähem, ühe hääle, sai volikogu esimees Indrek Urbas.

Volikogu homse istungi päevakorras on 13 päevakorrapunkti, sh eelarve vastuvõtmine. Umbusaldamist kavas ei ole.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments