Ingrid Danilov: Ega ma ju mingi musterema ole

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 7

Tänavu Läänemaa aasta emaks valitud Ingrid Danilov tunnistas lilli ja meenet vastu võttes, et liigutusest tuleb pisar silma.

Lääne maavanema kohusetäitja Kristel Jupits andis reedel Daniovile üle tunnistuse aasta emaks valimise kohta ja Haapsalu ehtekunstniku Keiu Kullese valmistatud Haapsalu toomkiriku roosakna motiiviga kaelaehte.

Haapsalu kutsehariduskeskust juhtiv Ingrid Danilov tunnistas, et kui talle maavalitsusest helistati ja tiitli saamisest teada anti, oli ehmatus suur. „Tükk aega istusin ja mõtlesin, mis see nüüd oli. Ega ma ju mingi musterema ole,” ütles ta.

„Kandidaate oli mitu, aga kui lugesime Ingrid Danilovi kohta kirjapandut, polnud mingit kahtlust,” ütles Jupits.

Ingrid Danilovi esitasid aasta ema kandidaadiks lapsed Nele, Tea ja Timo koos perede ja isa Hannesega. Lapsed kirjutasid ema iseloomustades, et ta ei armasta pealiskaudsust ja on väga kohusetundlik: „Kui ema tunneb, et ettevõtmine on seda väärt, siis leiab ta alati võimalusi ja saavutab selle, millesse uskus.” Samuti saab laste sõnul emalt alati kasulikke soovitusi ja lohutust nii perekonna- kui ka tööasjus, kui kolleegid-tuttavad nõu küsivad.

Ingrid Danilovil on kolm last ja neli lapselast. Lapsed on juba täiskasvanud – vanim neist, tütar Nele lõpetas Tallinna ülikoolis infoteaduse eriala ja töötab juba aastaid Eesti Energias dokumendihalduse peaspetsialistina. Keskmine, tütar Tea õppis majandust ja on pikka aega töötanud majandusministeeriumis. Lastest noorim, poeg Timo lõpetab praegu ülikooli ja töötab samal ajal ravimifirmas Magnum, kus tema ülesanne on juurutada uusi kvaliteedisüsteeme.

Lapsed on ema kohta kirja pannud, et ta võimaldas neil alati piisaval määral ise elu kogeda: „Näiteks veelompi kõhuli kukkumine, näpu sahtli vahele jätmine või jääle kukkumine esimesi uisusamme tehes oli vajalik selleks, et abituist pardipoegadest kasvaksid ja areneksid tugevad ja iseseisvad noored inimesed, kes ei looda ainult vanemate abile, vaid saavad ise hakkama igas olukorras.”

Ingrid Danilov tunnistab, et lapsed on pidanud tema töö tõttu üsna iseseisvad olema, kuid sellele vaatamata, et ta on aastaid töötanud juhtivail ametikohtadel, on õhtud ja nädalavahetused enamasti pere päralt olnud. Erandiks oli vaid linnapeaamet, kus töörütm nõudis ka õhtusel ajal üritustel osalemist. „Aga see periood ei olnud pikk ja siis olid lapsed ka juba suuremad,” ütles ta.

 Küsimusele, mida ta on pidanud laste kasvatamisel oluliseks, vastas Ingrid Danilov, et väärtushinnangud peavad olema paigas. „Kõige tähtsam on kohe alguses selgeks teha, mis on oluline, mis on meie peres kombeks ja mida meie peres mingil juhul ei tohi juhtuda,” ütles ta. Danilovi sõnul on see ilmselt ka õnnestunud, sest oma lastega pole tal probleeme olnud.

Nüüd, mil oma lapsed suured, pühendab aasta ema oma aega neljale lapselapsele, kellest noorim on kuue- ja vanim 17aastane. Ingrid Danilov peab loomulikus, et eri põlvkonnad on üksteisele toeks. „Meie vanim tütar sündis siis, kui olime ülikoolis kolmandal kursusel. Siis tuli minu vanaema Tartusse, et meid aidata,” meenutas ta.   

Ingrid Danilov leiab, et suhtlus lapselastega on hoopis teistmoodi kui oma laste kasvatamine. Ise peab ta end lahkeks vanaemaks. „Ma ei saa öelda, et ma kõike luban, aga mul pole nendega ka probleemi olnud, et oleksin pidanud karm olema. Lapselapsed on väga toredad,” kinnitas ta.

Kui aga tööst, vanaemakohustustest ja Lionsi klubi üritustest aega üle jääb, armastab Danilov aias toimetada. Aed on tema enda sõnul stressimaandamise koht. Pärast kiiret ja pingelist tööpäeva võtab aias töötamine stressi maha ja aitab asjad õigesse järjekorda sättida.

Fotod Arvo Tarmula

IMG_7493 IMG_7500 IMG_7514 IMG_7521 IMG_7525 IMG_7532 IMG_7566

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
lugu nagu filmis
8 aastat tagasi

Isegi aastaema valimisest kujundati poliitparoodia, kus parteikaaslaseda esitasid enda suure juhi ja õpetaja tunnustamiseks sellele kohale ja kuna teised ei saanud teadmatusest enda kandidatuur esitada siis valitigi ära.

x
8 aastat tagasi

kle sina, loe ikka enne artikkel läbi,kui inisema hakkad, kes esitasid!