Vormsi laeva saatus endiselt selgusetu

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Vormsi uue parvlaeva 3D mudel. Laeva nimeks valiti Ormsö.

Valitsus andis neljapäeval oma korralduse muutmisega Lääne maavalitsusele võimaluse sõlmida riigihankemenetluse ajaks otseleping Vormsi uue parvlaeva Ormsö vedajaga. See tähendab, et valitsuse plaanide kohaselt ei tohiks uus parvlaev riigihankevaidlustest olenemata kai äärde seisma jääda.

Lääne maavalitsuse arengu- ja planeeringuosakonna juhataja Merle Mäesalu sõnul ei ole nad veel otsustanud, kuidas edasi lähevad. Küll aga lubas ta, et otsus tuleb lähiajal ehk järgmise nädala jooksul.

„Kõige tähtsam on, et inimesed saavad veetud, Reet sõidab ja Kihnu Veeteedega on leping aasta lõpuni,” ütles Mäesalu.

Tema sõnul on selleks, kuidas edasi käituda ja mida edasi teha, mitu varianti, millest ta aga täpsemalt rääkida ei soovinud.

„Ei ole mõtet asjata paanikat külvata,” ütles Mäesalu. „Kui maavalitsus otsuse teeb, on see avalik info ja oleme valmis sellest rääkima.”

Mäesalu sõnul on peamine, et parvlaev Reet sõidab plaanipäraselt ja saarele pääsemise pärast ei pea inimesed muretsema.

Lepingu olemasolu ja kehtivust selle aasta lõpuni kinnitas ka Kihnu Veeteede juhatuse liige Andres Laasma. „Lääne maavalitsus pole meie poole pöördunud, sõidame senisel liinil edasi,” ütles Laasma.

Laasma ütles, et firma on valmis laeva vahetama, kuid kahtleb, kas laev on uuest kuust sõiduvalmis. Tema sõnul ei ole laevaga merekatsetusi alustatud. Laasmale teadaoleva info põhjal alustatakse neid järgmisel nädalal.

Väinamere Liinidelt ei õnnestunud kommentaari saada.

Uus Vormsi laev saab valmis 1. maiks. Laevaehitaja Baltic Workboati mänedžer Jüri Taal ütles, et ehitusega ollakse graafikus. Merekatsetused algavad tuleval nädalal. Laeva üleandmise riigile otsustab Veeteede Amet.

Laevaliini vedaja riigihange on vaidlustatud, mis takistab ka uue operaatoriga lepingu sõlmimist. Veoõiguse üle vaidlevad Kihnu Veeteed ja Väinamere Liinid. Kohtuvaidluste tõttu oleks uue laeva kai ääres seismine riigile suur lisakulu, küündides kuni 1000 euroni päevas.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
onuStjopa
9 aastat tagasi

olen odavamalt nõus laeval silma peal hoidma kui 1000euriku eest päevas.

Vormsi
9 aastat tagasi

…rahvas peaks ka häält tegema,et senine vedaja jätkaks. Sest uue vedaja puhul võivad nad jääteest ainult unistada…