Lahkuv Karilaid tahab linnapeale preemiat maksta

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

karilaid

 

Haapsalu linnavolikogu esimees Jaanus Karilaid (pildil) juhatas reedel viimast korda volikogu istungit, esmaspäeval, 27. aprillil saab temast riigikogu liige.

Karilaid saab parlamenti asendusliikmena. Keskerakondlane Kalev Kallo lahkub riigikogust, et hakata Tallinna linnavolikogu esimeheks.

Viimase istungi alguses esitas Karilaid oma poliitilise testamendi ehk jagas aselinnapeadele viimased suunised ning esitas ka ühe eelnõu. Esimene suunis puudutas perepoliitikat.

„Meil on linna sissesõidul silt, et Haapsalu on laste- ja noortesõbralik linn, aga kui räägime linna perepoliitikast, siis siin väga palju häid samme ei ole,” põhjendas ta. 

Karilaid tegi ettepaneku, et sotsiaalala aselinnapea Kaja Rootare töötaks välja sammud, mis aitaksid teha peredele kättesaadavamaks kultuuri ja vaba aja veetmise võimalusi. „Kas see puudutab üksikvanemaid või on see alates kolmandast lapsest, peab Kaja nüüd mõtlema,” lisas Karilaid.

Teine suunis oli kultuuri- ja haridusala aselinnapeale Liina Põllule. Temale tegi Karilaid ülesandeks 3–4 kuu jooksul välja töötada programm Eesti kümne kõige rahvuslikuma laulu leidmiseks. „Teha sellest  üle-eestiline konkurss meie kultuurimajas,” selgitas ta oma mõtet. 

Esimeseks lauluks pakkus Karilaid ise „Saaremaa valssi”. Viimase eelnõuna esitas Karilaid volikogule oma ettepaneku premeerida Haapsalu linnapead ja kolme aselinnapead tubli töö eest kuupalga ulatuses. Edusammudest, mille eest linnavalitsus preemiat vääriks, nimetas Karilaid Vikerkaare lasteaia rekonstrueerimist – keeruline projekt, mille Haapsalu teostas esimesena; tänavavalgustuse rekonstrueerimisprojekti elluviimist, Jaama oja silla liiklusohtlikkuse kõrvaldamist, Krahviaia paviljoni teostamist, tasuta koolitoitu. See on vaid väike osa loetelust. 

Karilaid juhatas Haapsalu linnavolikogu 2009. aastast, volikogu liige on ta olnud 2006. aastast, mil tuli Läänemaale üles ehitama nõrgukest Keskerakonna piirkonda. „Mul õnnestus olukorda muuta ja olen sellega väga rahul,” kinnitas ta.

Oma peamisteks algatusteks volikogus peab Jaanus Karilaid sünni- ja matusetoetuste tõstmist, Laikmaa pargipaviljoni ehitamist, vabadussõjalaste näituse vedamist, samuti koostöös IRLiga käima lükatud Kreegi muusikapäevi.

Väitele, et pooled neist pole ju linnale elutähtsad teemad, vastas Karilaid, et sellepärast ta parlamenti suundubki. „Tegin siin, mida suutsin, aga riigikogus saan ma Läänemaa heaks rohkem tööd teha.  Haapsalu raudtee taastamine, töökohtade loomine, maksuerisused – need on otsused, mis sõltuvad parlamendist,” selgitas ta. Karilaid lisas, et kavatseb kindlasti jätkata poliitilise katuseraha toomist Läänemaale, mida on siia kanti seni jagunud vähe. 

Karilaiu sõnul on praegu ainulaadne seis, kus parlamendis on korraga kolm Haapsalu saadikut, peale tema ka Lauri Luik ja Andres Ammas, keda peab Karilaid oma poliitiliseks õpetajaks. „Kindlasti leiame teemasid, milles koostööd teha,” ütles Karilaid.

Karilaid juhtis tähelepanu, et Haapsalu linnavolikogu kuuest senisest esimehest on parlamenti jõudnud neli: Uluots, Lipstok, Ammas ja Karlaid. Linnapäid pole seevastu ühtegi. „Siin on kaks varianti – kas tahetakse lahti saada või on mingi muu põhjus,” arutles Karilaid. 

Küsimusele, kas Karilaid jätab Haapsalu linnavolikogu maha rahuliku südamega, vastas viimane, et ei jäta maha kedagi, kellega koos on hakatud midagi üles ehitama. Ta teatas, et kavatseb hakata linnavolikogu istungitel ka edaspidi käima, siis küll linnakodanike pingil istudes.

Uus volikogu esimees valitakse järgmisel istungil ja suure tõenäosusega saab selleks Keskerakonna fraktsiooni kuuluv Andreas Rahuvarm. Vähemalt teeb sellekohase ettepaneku volikogu Keskerakonna fraktsioon. 

Keskerakonna fraktsioon linnavolikogus ja Haapsalu piirkond saavad uued esimehed, Karilaid ise jääb juhtima Keskerakonna Läänemaa piirkonda. „Saaremaa annan ära. Mul õnnestus viia Keskerakond Kuressaares koalitsiooni ja sain sinna meeskonna loodud, nüüd keskendun Läänemaale,” lubas ta.

 

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
40 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Maksma peab!
8 aastat tagasi

Linnahärradel ju rasked ajad olnud- istuda laua taga ja 1000 klikki teha !

Tegelt
8 aastat tagasi

Tegelikult mõtles Karilaid oma väljaütlemisega seda, et keegi arukas volikogu liige võiks välja pakkuda hoopis maksta temale lahkumishüvitist. Aga vaat kas nendel volinikkel ikka taipu jätkuks seesuguse otsuse vastuvõtmiseks. Linnavalitsusele maksta preemiat aga ajal, kui endalgi raske, on irvitamine…

Juha
8 aastat tagasi

hea tööd eest peabki saama preemiat ja kui ei anna, siis pole ka head tööd teinud.

liisa
8 aastat tagasi

ma ei saa aru mis preemiatest saab siin juttu olla,häbi ei ole linnaallasutuste töötajatele miinimum palka maksta põhjendusega et palgatõusuks raha ei ole,

valli
8 aastat tagasi

Rahuvarm volikogu esimeheks,mille eest? Ei noh merry christmas või jeesus christ. Rahuvarmi palveid on kuulda võetud.

Juha
8 aastat tagasi

linnavolikogus on Jane arvates, siis kõik keskerakondlased:):) tubli, Jane.

Juhale
8 aastat tagasi
Reply to  Juha

Jane õigus, raha jagamise ettepaneku tegi keskerakond ja Jane arvates näitab sellega ka keskmist sõrme. Millest sa aru ei saa?

Jane
8 aastat tagasi

Näha on, et tegu on ehtsate keskerakondlastega, kes jagab raha linnakoorekihile ja näitab keskmist sõrme lihttöölistele.

Juuli
8 aastat tagasi
Reply to  Jane

Ei nõustu küll sellega,et linnapeadele preemia makstakse,aga pelgalt selle žesti põhjal ei saa väita,et Karilaid ja keskerakond lihttöölistele keskmist sõrme näitaks. Ajad vist mõned erakonnad siiski omavahel sassi. Ennast imetlevat ja kiitlevat Karilaid ei ole ka näinud. Olgem ausad,mees on sisuliselt üksinda keskerakonna siin ringkonnas üles töötanud ja just rahva hääled on selle erakonna Haapsalus koalitsiooni viinud.

kodanik
8 aastat tagasi

Laulud????

Mart
8 aastat tagasi

Kuulge,tatipritsijatest štampkommentaatorid-hankige elu ja minge tööle lõpuks. Ilmselgelt pole teie seas ühtegi lisandväärtuse loojat ega tööandjat.

Mardile
8 aastat tagasi
Reply to  Mart

Ärkasid või? Tead ka millest jutt? Vaat mina maksumaksjana küll linnapeale mingit preemiat ei maksa. Linna teed ja tänavad lagunevad, raha pole ja linnapea vaatab seda olukorda tuimalt pealt. Tahate öelda, et Jaama ristmik saab ju korda. Saab küll, aga pika vinnaga, sest Vikman lubas eelmisel aastal, et tööd lõpetatakse käesoleva aasta 15.jaanuariks, Kus sellega, nüüd taastatakse töörahvapühade ajaks remondiaegne liikluskorraldus ja tööd jätkuvad. Mis riigihankest sai siin juttu olla, see ju sigadus. Arvan, et teised riigihankes osalejad peaksid linnavalitsuse kohtusse andma hanketingimuste rikkumise pärast. Vikman lubas ka Krahviaias nn Laikmaa paviljoni eelmise aasta septembrikuuks valmis saada. Jällegi ei saanud… Loe rohkem »

No
8 aastat tagasi
Reply to  Mardile

mis sa lärmad? Tee linnavalitsusele ametlik päring, et miks nad sinu raha raiskavad? Nad on kohustatud sellele vastama. Siin targutamine sinu elu ei muuda…või läheb äkki kergemaks kui saab tatti pritsida.

No-le
8 aastat tagasi
Reply to  No

Mis arupärimisest sa räägid? Siin räägivad faktid enda eest. Ei ole vaja neid õigustusi linnavalitsuse poolt, mis selgelt räägivad saamatusest ja tahte puudusest. Kas sinu meelest tuleks vait olla ja leppida olukorraga? Ei saa mitte vaiki olla, ütlevad ka laulusõnad ja veidigi rohkem mõtlev lihtrahvas ei saa leppida kõrgepalgaliste mugavusega.

No
8 aastat tagasi
Reply to  No-le

😀

juks
8 aastat tagasi

Luik saab nüüd riigikogus omale väärilise konkurendi kiitlemises ja eneseupitamises.