Juhtkiri: Sihitu maksutõus

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Lääne Elu: kus suitsu seal tuld Uus valitsus on otsustanud tõsta kütuse-, alkoholi- ja tubakaaktsiisi, samuti kaotada hotellide ja teiste majutusasutuste käibemaksusoodustus. Ilmselt ei ole maailmas veel kunagi juhtunud, et maksumaksja oleks rõõmustanud kohustuse kasvamise üle. Seega võiks maksutõusu vastu protestijad jätta tähelepanuta. Viimaste maksutõusude puhul torkab silma aga kaks vastuolu. Esiteks võitis valimised erakond, kes lubas ainult maksude langetamist. Võib-olla oli ka kusagil programmis peenes kirjas, et aktsiisid tõusevad. Reformierakonna loosung oli aga maksude vähenemine. Seetõttu mõjub praegune maksutõus pettusena. Kui valijad oleks tahtnud valida kõrgemaid makse, oleks nad valinud sotsid või Keskerakonna. Ka IRL andis mõista, et maksubaasi tuleb muuta, asudes tõstma varamakse.

Teine probleem on maksutõusu eesmärgitus. Õigupoolest on sel ainult üks eesmärk – täita riigikassat. Maksud, mida tõstetakse, on vähemalt teoorias sihtotstarbelised. Aktsiis peaks mõjutama tarbimist ja hotellide käibemaksusoodustus andma lisatõuke ühele majandusharule.

Alkoholiaktsiisi juures torkab silma, et Eestis on lahja alkohol (õlu, siider ja nn alkopopid ehk lahjad piiritusjoogid) maksustatud madalamalt kui kange. Miks see nii on? Sest Tartu õlletehase juht on Reformierakonnaga lähedalt seotud isik. Ometi saaks ainuüksi odava õlle anomaalia kaotamisega kaks suurt võitu: esiteks piirata alkoholismi, teiseks täita riigikassat.

Linnades tegutsevad suured hotellid ei pane ilmselt tähelegi maksutõusu. Maal ja väikelinnades toimetavaile firmadele on ellujäämiseks iga euro tähtis. Valitsusliit on lubanud toetada ettevõtlust väljaspool Tallinna. Tegudes on poliitika aga vastupidine. Rahandusministeerium ütleb, et hotellide käibemaksuerisuse kaotamise mõjuanalüüsi alles koostatakse. Esmalt tõstab valitsus makse ja alles siis vaatab, kas mõni maksumaksja neid ka maksta jaksab.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
uno
8 aastat tagasi

Tahaks poliitikutel küsida!! mis mitte ükski neis pole pakunud Eesti riigi edasiminekuks arendata riigi majandus ja tööstus? Miks ei leida riigile uusi turgusi kuhu Eesti tootei müüa? Et suurendata riigi tulusi!! Miks ei püüta valitsuste poolt vähendada riigis töötus ja inimeste äravoolu riigis? Miks püütase riigi tulusi suurendata ainul iga sorti masude ja aktsiiside näol. Miks näiteks et suurendata riigi tulusi võta kasutusele need samad fosvoriidi tooraine ja kaa põlekivi keemja ja muud tööstuslikud vahendid et suurendata riigi tulusi Tundu et.Eesti poliitikutel ei jätku mõistus ega kogemusi või siis tükitase riigikoguse sellek et lihtsal rahva arvel oma tulusi suurendata!!