0

Päästeamet: Nädalavahetusel liigub ringi tuleohutusjärelvalve

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Viimasel nädalal on päästjatel tulnud kustutada arvukalt kulupõlenguid ning kontrollida lõkkeid. Eile, 9. aprillil põles näiteks Saaremal kahe hektari ulatuses raielank, mis esialgsetel andmetel läks põlema hooletult kustutatud lõkkest. Kokku on selle nädala jooksul päästjad kustutanud ligi 100 maastikutulekahju kogu Eestis, kirjutab Lääne päästekeskuse juhi asetäitja tuleohutusjärelvalve alal Indrek Laanepõld.

Saabuval nädalavahetusel on ilmaprognoosi kohaselt tulemas soojad ja päikeselised puhkepäevad. Kevadine ilm meelitab aiapidajad välja, koristama oma koduümbrust, põletama lehti ja oksi. Kõik see on tore, aga ainult sellisel juhul, kui seda tehakse õigesti ja ohutult.

Tuletame kõigile rohenäppudele meelde, kuidas ohutult kogunevaid aiajäätmeid põletada.

Enne lõkke tegemist tuleb veenduda selle ohutus kauguses lähimate hoonete ja metsani. Ohutu vahemaa hooneteni on minimaalselt 15 meetrit ja metsani 20 meetrit. Siinkohal tuleb üle rõhutada, et tegemist on minimaalse kaugusega, see võib alati suurem olla. Lõkkeaseme ümbrus tuleb puhastada kuluheinast. Kõige kindlam on, kui lõkke alus ümbritsetakse kivide või muldvalliga, et tuli mööda kuiva taimestikku edasi ei leviks. Kindlasti jälgi ka tuule suunda ja kiirust. Lõket tohib teha, kui tuule kiirus on alla 5,4 meetri sekundis ja suund ei ole hoonetele. Samuti austage oma naabreid. Kui ikka tuule suund on otse naabri majale või hoovi, siis tasub lõkke tegemine edasi lükata ja oodata soodsamat ilma. Lõkke juures peab alati valmis olema ämber veega, survestatud aiakastmise voolik või tulekustuti ning lõket ei tohi jätta järelevalveta. Kui lõketegemine lõpetatakse, tuleb põlemisjäägid üle valada veega või katta pinnasega. Selliselt tehes võime kindlad olla, et juhuslik tuuleiil ei puhu sädemeid lendu ja tuli ei paisu iseseisvalt suureks.

Hoidmaks ära kontrolli alt väljunud lõkkeid ning maastikupõlenguid, teeb Lääne päästekeskus eeloleval nädalavahetusel ringsõite oma haldusala maakondades. Seda selleks, et kontrollida, kuidas lõkke tegemise reeglitest kinni peetakse.

Ohutut nädalavahetust!

Indrek Laanepõld, Lääne päästekeskuse juhi asetäitja tuleohutusjärelvalve alal

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz