Haapsalu politsei konfiskeeris 5000 võltskondoomi

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 5

Mullu aprillis konfiskeeris politsei Kullamaa ettevõtja Erki Posti kodunt ja tema firma müügiautomaatidest 1704 pakki võltskondoome. Igas pakis oli kolm Durexi kaubamärgiga kummi. Kohtuotsuse järgi müüs Post kondoome hinnaga 2 eurot pakk.

Kuidas asi avalikuks tuli? Väga lihtsalt – hiinlased avastasid selle. Haapsalu politseiuurija Vello Palmits ütles Lääne Elule, et arvatavasti 2012. aastal oli Hiinas läbiotsimine, mille ajal leiti võltsitud Durexi kondoome. Koos kondoomidega võeti ära ka dokumendid. Viimaseid uurides otsiti firmasid, kes olid Hiinast ettevõttest Shenzhen Rain Energy Technology kondoome ostnud. Üks selline ettevõte oli Läänemaal Kullamaal tegutsev Comfort House. Selle omanik on Post, kes müüs 2012. aasta märtsis ostetud kondoomid edasi oma teisele firmale Hansa Pere Maja OÜ. Kohtuotsuse järgi tellis ta Hiinast 2400 pakki Durexi kaubamärgiga kondoome, tasudes nende eest 720 eurot.

Durexi kaubamärgi omanik LRC Products Ltd. pöördus abisaamiseks Eestis tegutseva patendikaitsefirma AAA Patendibüroo poole. Viimase töötajad tulid Haapsallu ja tegid kondoomiautomaadist kontrollostu. Post oli üles pannud kolm kondoomiautomaati: Haapsalu kaubamajas, Rimis ja Uuemõisa Konsumis. Kui AAA Patendibüroo töötajad olid kindlaks teinud, et tegemist on tõesti järeletehtud kaubamärgiga, pöördusid nad politsei poole.

Palmits ütles, et Läänemaa politsei tegeleb võltsitud kaubamärkidega väga harva. Nüüd tuli see töö ette võtta. Palmits ütles, et paar päeva pärast AAA Patendibüroo kaebuse laekumist läksid nad läbiotsimisorderiga Posti Kullamaa koju ja müügiautomaatidesse. Läbiotsimisel selgus, et Post oli jõudnud 696 pakki ära müüa. Ametlikult teenis ta nende müügiga 273 eurot tulu.

1704 kondoomipakki konfiskeeriti. Palmits ütles, et pärast politseis ülekuulamist võttis Post maha ka kolm kondoomiautomaati. Need olid tegutsenud 2012. aasta augustist.

Mis automaatidest sai? Miks Post Hiinast äri alustamiseks kondoome tellis? Need küsimused jäidki vastuseta. Post ütles teisipäeval Lääne Elule, et ei taha asjast rääkida.

„Minul on see asi lahendatud, ma ei soovi sellest rääkida,” ütles Post.

Tema firma Hansa Pere Maja teenis 2013. aastal äritulu 27 000 eurot. Aastaaruandes on firma tegevusalaks märgitud ehitustööd Eestis ja Soomes ning juuksuri- ja iluteenused. Kondoomidest pole sõnagi.

Võltsitud kondoomide müük kohtuistungil arutamiseni ei jõudnudki. Lääne ringkonnaprokurör Indrek Kalda taotles kriminaalasja lõpetamist, sest Posti süü ei ole suur. Kriminaalasja lõpetamise otsuses seisab, et Post kahetses oma tegu. Post peab maksma nüüd riigituludesse 355 eurot. Posti firma Hansa Pere Maja peab samuti maksma 355 eurot. Konfiskeerimisele läheb teenitud tulu 273 eurot ja 1704 pakki kondoome. Kohus kinnitas kriminaalasja lõpetamise selle aasta 31. märtsil.

Kas Posti müüdud kondoomid oma ülesannet ka korralikult täitsid? Seda ei tea keegi. 696 pakis on kokku 2088 kondoomi. Palmits ütles, et politsei kondoomidele ekspertiisi ei tellinud, sest oleks olnud liiga kallis. Ekspertiisi ei nõudnud ka Post.

Palmits ütles, et kuigi Post võttis linnavalitsusest müügiloa, pidanuks ta kondoomimüügi ka eraldi registreerima terviseametis. Politseis ütles Post, et ei teadnud, et peab oma äri ka terviseametis registreerima. Post lisas, et linnavalitsus oleks võinud talle seda müügiluba välja andes öelda.

Mis sai aga konfiskeeritud kummimäest? Haapsalu politseijuht Andrei Taratuhin ütles, et nii kui kohtuotsus jõustus, andis politsei konfiskeeritud vara üle maavalitsusele. Seaduse järgi peab maavalitsus toimetama konfiskeeritud varaga.

„Maavalitsus peab konfiskeeritud kondoomid hävitama, sest keegi ei ole nende kvaliteeti kontrollinud, kas nad on turvalised või mis kummist nad on valmistatud,” ütles Palmits. „Konfiskeeritud kondoomid peab kääridega pooleks lõikama.”

Kui Lääne Elu teisipäeva pärastlõunal Lääne maavalitsusse jõudis, oli riiklikult tähtsa ülesande täitmine lõpusirgel. Umbes kolmveerand 1704 kondoomipakist oli juba purustatud. Kondoomi hävitamise tõhusaim vahend on suur lauanuga.

„Proovisime kääridega, giljotiiniga, kuid nuga on kõige tõhusam,” ütles Lääne maavalitsuse haldusspetsialist Maie Laht. „Tükeldamine on ainus võimalus, sest põletada ei lubata.”

„Iga paari-kolme tunni järel vahetame lõikujat, sest käed lihtsalt ei pea vastu,” lausus plaasterdatud näppudega Laht ja lisas, et see töö jääb tema ametnikukarjäärist ilmselt eredaimalt meelde.

Kolmapäeval vaatas komisjon purustustöö üle, koostas protokolli ja seejärel läheb neli suurt kotitäit tükeldatud Durexi kondoome Pullapää jäätmejaama.

Fotod: Urmas Lauri

Kondoomilõikus 031 Kondoomilõikus 044 Kondoomilõikus 048 Kondoomilõikus 052 Kondoomilõikus 057

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kaku
8 aastat tagasi

Ma põrutan nende kummidega oma pruuti ka täna õhtul.Saage aru mida tähendab tutvus Maavalitsuses.Mu vana ütles et vanasti sai norm kaupa ainult tutvuste kaudu.Kamraadile andsin ka kaks pakki.

Maavalitsus
8 aastat tagasi

Maavalitsus on eeltoodud meetodite rakendamist ka kaalunud seda enam et iine tõstmine on kirjutatud meie arengukavasse. Maavalitsusel on kohustus eelnevalt kirjeldatud meetodit testima ja protokollima et veenduda selle toimimises. Seega kõik meesterahvad on järgmisel nädalal oodatud testi läbiviimisel osalema. Meie ametnikud ootavad rohket vabatahtlike osavõttu. Testis osalemine on kõigile läänemaa meestele tasuta. Läänemaa tulevik sõltub teie osavõtust. Tööde paremaks korraldamiseks palume eelregistreerida Maavalitsuse arengu osakonnas.

Peeter
8 aastat tagasi
Reply to  Maavalitsus

Ja milline ametnik selle meeste karja ära teenindab? Jaksab ta siis peale rasket tööpäeva ikka omal jalal koju minna? 😀

Kübe
8 aastat tagasi

Augud nõelaga sisse ja müüki!!! Iive tõuseb nii mis mühiseb. Minul enam ei taha….

Anonüümne
8 aastat tagasi

paras töö politseinikele

koda
8 aastat tagasi

politaei tõstab iivet