Reformierakond, IRL ja SDE allkirjastasid koalitsioonileppe

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Reformierakond, Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) ning Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) allkirjastasid täna keskpäeval riigikogu Valges saalis koalitsioonileppe.

Reformierakonna esimees Taavi Rõivas sõnas leppe allkirjastamisel, et kolm erakonda ei soovinud kokku leppida minimaalses ühisosas, vaid valisid teadlikult raskema tee koalitsioonileppeni jõudmiseks. Tema sõnul teenis läbirääkimiste keerukus nii kõigi võimuliidu moodustanud erakondade valijate kui tegelikult ka kogu Eesti riigi huve.

Rõivase sõnul sõnastasid erakonnas kuus põhiküsimust ning otsiti neile lahendusi. "Kõhklemiseks enam ruumi ei ole," ütles Rõivas. "Nüüdsest on vaja teha keerulisi otsuseid."

SDE esimees Sven Mikser tõi võimuliidu ees seisvatest ülesannetest esile vajaduse saavutada majanduskasv ning viia läbi haldusreform. Mikser märkis, et lepingu kohaselt hakkab haldusreformi läbiviimise eest vastutama peaminister, ning rahandusministeeriumi juurde on selleks loodud eraldi ministrikoht. "Nüüd on siis aeg tööle asuda," sõnas ta.

"See koalitsioonileping on IRL-i nägu ja partnerite poolt on ka paar head mõtet," sõnas IRL-i esimees Urmas Reinsalu. Ta sõnas, et Eesti riigi parandamiseks on vaja ära teha riigireform ja haldusreform, et muuta riik maksumaksjale säästlikumaks ja paremaid teenuseid pakkuvaks.

"Läbirääkimised olid väga pingelised, aga kõhklusi ei olnud," sõnas Reinsalu. Ta märkis, et kõik kolm erakonda rakendasid läbirääkimistel kurnamistaktikat, kuid samas tegid kõik kompromisse.

SDE ja IRL-i volikogud kinnitasid koalitsioonilepingu teisipäeva õhtul, Reformierakonna volikogu oli teinud seda päev varem.

SDE juhatus kinnitas teisipäeva õhtul kaitseministriks Sven Mikseri, ettevõtlusministriks Urve Palo, kultuuriministriks Indrek Saare ning tervise- ja tööministriks Rannar Vassiljevi.

IRL-i juhatus otsustas esmaspäeval, et justiitsministriks saab erakonna esimees Urmas Reinsalu, rahandusministriks eelmise riigikogu rahanduskomisjoni aseesimees Sven Sester, keskkonnaministriks Marko Pomerants ja sotsiaalkaitseministriks eelmise riigikogu sotsiaalkomisjoni aseesimees Margus Tsahkna.

Reformierakond kinnitas kolmapäeva hommikul oma ministrikandidaatideks Rõivase, Ligi, Pentus-Rosimannuse, Pevkuri, Aasa, Kruuse ja Michali.

Kui Taavi Rõivas jätkab peaministrina, Hanno Pevkur siseministrina ning Keit Pentus-Rosimannus välisministrina, siis varem nii kaitse- kui rahandusministri ametit pidanud Jürgen Ligi on uus haridus- ja teadusminister.

Kristen Michalist saab majandus- ja taristuminister, senisest tervise- ja tööministrist Urmas Kruusest maaeluminister ning Arto Aasast riigihaldusminister.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments