Neugrundi madalale tuleb looduskaitseala

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Haapsalu kogudus Osmussaarel

Keskkonnaamet soovib Neugrundi madalikule teha looduskaitseala, et säilitada sealne elukeskkond.

Neugrund asub Nõva vallas Osmussaarest seitsme kilomeetri kaugusel. Neugrundi madalik on 535 miljoni aasta vanune veealune meteoriidikraater. See on Eesti suurima ja vanima meteoriidikraatriga.

Neugrundi kraatrit peetakse maailma üheks kõige paremini säilinud madalmere kraatriks. Selle ringvalli läbimõõt on seitse kilomeetrit. Kraatri meteoorne päritolu tõestati 1998. aastal.

Keskkonnaameti spetsialisti Elle Puurmanni sõnul on just Neugrundil olevate väärtuste tõttu vaja sinna rajada looduskaitseala. Tema sõnul teeb paiga eriliseks eelkõige kraater, kuid ka sealsed elupaigatüübid ja karid, mida on Eesti rannikuvees vähe. Samuti linnustik, kes seal peatub.

„Karidega seostub hästi rikas vee-elustik, karid ei ole ju need kivikaljud, vaid kogu see rikas elustik, mis sinna koguneb,” ütles Puurmann.

Kaitse alla on kavas võtta 21 ruutkilomeetri suurune ala, mis asub tervikuna merealal.

Kaitse alla võtmine ei piira praegu Neugrundil olevat tegevust. Puurmanni sõnul on teadusuuringud ka pärast looduskaitse alla võtmist vajalikud ja tarvilikud. Samuti ei piira looduskaitseala mereturismi, näiteks süstamatku ja sukeldumist. Ka kalastamine on lubatud, kuid ainult võrgupüük.

Kaitse alla võtmise järel tuleb üle 30 inimesega üritusi korraldades küsida ala valdaja luba. Puurmanni sõnul on seda vaja, et seada tingimused korraldajaile, kuid kindlasti ei ole üritused keelatud. Keelatud on alale aga edaspidi ehitisi rajada, sest Puurmanni sõnul võib ehitus lõhkuda kraatrit või karisid. Samuti võivad setted liikuma hakata.

Piirkonda on soovitud rajada tuulepark, kuid Puurmanni sõnul võivad tuulikud linnud eemale peletada, samuti võivad linnud tiivikute vahele jääda. „Madalmere alasid on suhteliselt vähe rännuteel,” ütles Puurmann. „Kui linnud koonduvad mõnda teise kohta, võib seal tekkida toidunappus.”

Kui kõik läheb plaanipäraselt, on tuleva aasta märtsis Neugrundil looduskaitseala. Kui eelnõu avalikustamise aeg möödub, teeb keskkonnaamet sellesse vajadusel parandused ja täiendused ning saadab ministeeriumisse, kus see kinnitatakse.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
DJ SEA
8 aastat tagasi

oi põrgut, enam ei saagi Negrundi madalal konverentse ja discosid korraldada, peab hakkama iga kord lubasid küsima