0

Postimees portreteeris kirurg Peep Talvingut

Andrus Karnau

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

20150404_164940

Ajakirjanik Priit Pullerits portreteerib Postimehe nädalalõpulisas Arter Haapsalust pärit kirurgi Peep Talvingut (49), kes on koolitanud end Rootsis, Lõuna-Aafrika Vabariigis ja USAs oma ala tipptegijaks ning juhib praegu Põhja-Eesti regionaalhaigla erakorralise kirurgia keskust.

Talving naasis tunamullu kodumaale. Viimased viis aastat enne Eestisse tulekut töötas ta Los Angelese maakonna ja Lõuna-California ülikooli haigla traumakeskuses kirurgia ülemarstina. Eelmise nädala algul saabus lõpuks üleüldine tuntus kodumaal, kui ta oli opereerinud Tartu ülikooli kliinikumis Edgar Savisaare lihasööjabakterist puretud jalga, kirjutab Pullerits.

 Talving ütles intervjuus, et on päästnud oma elus umbes 1000 inimese elu. Talving töötas ja töötab traumakirurgina, mis tähendab, et tema ülesanne on päästa õnnetustesse või kuritegude ohvriks satunud inimesi.

„Kui sul on südamevigastusega patsient, aga saad tema augu südames kinni ja ta vaatab järgmisel hommikul intensiivis ringi ja küsib, mis juhtus – superlahe! Selle üle rõõmustad alati – enda vilumuse ja tema elulemuse üle. Aga kui patoloogia muutub objektist subjektiks, kui lased emotsioonid mängu, siis need tapavad lõpuks arsti,” rääkis Talving.

„Mul oli ajuvigastusega haigetele «Talvingu kokteil», mis koosneb beetablokkerist, erütropoetiinist ja amantaliinist, vanast viiruse ravimist. Andsin seda ajuvigastusega haigetele, ja vahel ärkasid nad lausa müstiliselt üles. Tõusid nagu fööniksid tuhast! Kirjutasin sel teemal kaks uuringut. Esimese saatsin Annals of Surgerysse, mis on kõige kõrgema mõjuteguriga kirurgiaajakiri, ja see avaldati seal kui feature article, ajakirja kõige tähtsam artikkel – see oli supertunne!” jutustas Talving.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz