1

Rooside muinasjutuvõistluse kolmas koht tuli Paliverre

Andrus Karnau

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Rooside_jutuvõistlus_2015_Langovits33

Ema Karin Mägi ja tütar Laura Mägi võtsid laupäeval Tallinna raekojas vastu muinasjutuvõistluse kolmanda koha auhinna Ants Roosilt. PEETER LANGOVITS

Palivere põhikooli 7. klassi õpilane Laura Mägi sai Rooside muinasjutuvõistlusel kolmanda auhinna.

Laura kirjandusõpetaja on Margit Ülevaino.

„Ma olen väga õnnelik, et sain auhinna! Ma tahan kindlasti veel kirjutada, ja kirjutan ka,” ütles Laura Mägi pärast auhinna saamist.

Tema kirjutatud muinasjutt oli järjeks Juhan Kunderi loole „Vaeslaps ja peretütar”. Lugu on laiemalt tuntud nukufilmina „Ütsi, ütsi õekene” ja räägib sellest, kuidas vaenelaps püüab vanapaganat petta, ja saunas temalt kinke ükshaaval küsib.

Laura Mägi ütles, et tema jutt läheb edasi kohalt, kus kingisoovid otsas ja vaenelaps peab ikkagi Vanapagana saani minema. Mägi fantaasia järgi hakkavad nüüd Eesti muinasjuttude vägilased talle ükshaaval appi tulema. Kalevipoeg ja Leiger ja Tõll. Kõik nad jäävad hätta, kuni Tõllu poeg peategelase hädast välja aitab.

Laura isa Meelis Mägi ütles, et tütre muinasjutt oli võistluse jaoks väga hästi kujundatud. Laura ema Karin Mägi aitas kujundada, ja ilmselt kukkus see väga hästi välja, sest ema õpib praegu kunstiõpetajaks.

Karin ja Meelis rääkisid, et tütrele meledib väga lugeda ja kirjutada ning joonistada. „Peame tütart  mõnikord joonistamise ja raamatute juurest ära meelitama seltskondlikku elu elama,”  ütles Karin Mägi. „Ma ise olin lapsena samasugune.”

Karin ja Meelis kiitsid Palivere kooli, et hea kodu lähedal ja palju on noori õpetajaid.

Rooside muinasjutuvõistluse žürii liige Krista Kumberg iseloomustas kolmanda koha saanud tööd: „See pole stiilis „After Ever High“, vaid kirjutatud rahvajutule omases vaimus ja keeles, kaldudes sel moel pigem Kivirähki muinasjutuarenduste poole.”

Vaenelapsest ja noorest Tõllust saab jutu lõpus paar. „Noorpaari ausust, lahkust ja headust leidub ka praegu meis kõigis, annab jutt teada,” iseloomustas Kumberg.

Haapsallaste Ann ja Ants Roosi korraldatava laste muinasjutuvõistluse pidulik lõpetamine oli laupäeval kell 12 Tallinna raekojas. Võistlusele saadeti tänavu 386 tööd, 41 paremat kirjutajat olid palutud raekotta.   

Muinasjutuvõistluse esikoht läks tänavu Palamuse gümnaasiumi. 8. klassis õppiv Kaarel Vaakmann kirjutas muinasjutu „Värav“. Teise koha sai Tartu katoliku hariduskeskuse 8. Klassis õppiv noormees Hant Mikit, kes kirjutas muinasjutu „Elu hommikust yx kord“.

Kas see tuleb east või millestki muust, aga Tallinna raekojas iseloomustas ta oma juttu ühe sõnaga: „Jama!”

Ann ja Ants Roos ütlesid muinasjutuvõistluse lõpetamisel, et tänavusel võistlusel polnud jutte, mis rääkinuks poliitikast või muudest päevaprobleemidest, näiteks maade erastamisest. Muinasjuttude teemasid oli aga sellevõrra rohkem.

„Haapsallu ei saa teid kutsuda, sest laevad ega rongid ei käi ja bussiga on liiga pikk maa,” ütles Ants Roos lastele. „Tallinna raekoda on aga parim koht, kuhu tulla.”

Õigupoolest räägib ta seda igal aastal. Tänavu oli juba 23. muinasjutuvõistlus. Justkui vabanduseks, et ise elab Haapsalus ja korraldab koos abikaasa Anniga kõikidele Eesti lastele jutuvõistlust. Aga see kordus ei loe, sest lapsed kasvavad kiiresti. Raekoja väärikad võlvid panevad laste, nende vanemate ja õpetajate silmad aga igal aastal ühtmoodi särama.

„Kõik lapsed, kes kirjutavad, väärivad auhinda, aga meie Anniga oleme pensionärid, korraldame võistlust riikliku toetuse abil,” jätkas Ants Roos. Justkui jälle nagu natuke vabanduseks, et kõik kirjutajad raekotta kutset ei saanud.

Aga siis tulid auhinnad ja õnnitlused. Ja siis ei olnud enam vaja vabandada, vaid tuli hoopis magusat torti süüa.

Läänemaa lastest sai ergutusauhinna Romika Heimann Uuemõisa algkoolist (3. klass) looga „Üksik süda“.

Haapsalu linnavalitsuse auhinna sai Mark Marcel Schwindt (Haapsalu linna algkool, 3. kl) muinasjutuga  „Suur ahnus“.

Lääne Elu auhinna Lihula gümnaasium 9. klassi õpilane Helerin Leemets looga „Panda ümbermaailmareis“.

Muinasjutuvõistuse toetaja, Toomas Merilo auhinna sai Liisa Raavel Lihula gümnaasiumi 8. klassist muinasjutuga „Punase Nokia seiklused“.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
trackback
Krista Kumberg: „Nad elasid lugedes õnnelikult oma elupäevade lõpuni.” | Lääne Elu

[…] hulgas on tänavu viis Läänemaa last. Neist noorim, Romika Heimann Uuemõisa lasteaia-algkooli 3. klassist kirjutab […]

wpDiscuz