Mart Helme: Totalitaristlik mõtteviis on meile vastuvõetamatu

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

mart helme"Me oleme konservatiivne rahvuslik erakond, kellele on täiesti vastuvõetamatu totalitaristlik mõtteviis," kinnitab erakonna esimees Mart Helme. Foto: Arvo Tarmula

Eesti Konservatiivne Rahvaerakond mõistab üheselt hukka kuritegelikud režiimid, mille hulka kuuluvad nii kommunism, fašism kui ka natsism, teatas EKRE oma pressiteates.

"Me oleme konservatiivne rahvuslik erakond, kellele on täiesti vastuvõetamatu totalitaristlik mõtteviis," kinnitab erakonna esimees Mart Helme. „On kahetsusväärne, et meie erakonna noor poliitik Jaak Madison avaldas oma isiklikus blogis 2010. aastal fašismi ja inimsusevastaste kuritegude kohta arvamust, mille sõnastus ärritab paljusid inimesi Euroopa kultuuriruumis.“

„Me ei jaga tema toonaseid seisukohti ega leia neile õigustusi, küll aga loodame, et tollal 20-aastasele noorele inimesele, kes ei olnud tegev ei poliitikas ega meie erakonnas, antakse see juhtum andeks, sest Madison on ennast erakonnas näidanud igati tasakaaluka, õppimisvõimelise ja tööka inimesena, ega ole erakonnas olles sarnaseid seisukohti väljendanud. Erakonna ametlikud seisukohad on kirjas meie programmis ja põhikirjas ja need dokumendid on vabadust ja vastutust rõhutavad alusdokumendid,“ selgitas Mart Helme. „Oleme Jaak Madissoniga sellel teemal põhjalikult rääkinud, ta mõistab ka ise oma toonase blogipostituse kohatust ja loomulikult kahetseb seda.“

EKRE juhatuse liikme Martin Helme sõnul soovitakse nende erakonnale külge kleepida natsisimisilti ning oma blogipostitusega täna palju poleemikat tekitanud Jaak Madison nende erakonna wunderkind ehk imelaps, vahendas Delfi.

"Jaak Madison on äärmiselt tubli inimene, põhimõtteliselt meie erakonna wunderkind," sõnas Helme Kuku raadiole antud intervjuus.

"Noor inimene arutles poliitika ja majanduse üle kahe maailmasõja vahel ja ei võtnud vasakpoolsete dogmaatilist hoiakut, et kõik on absoluutselt vale, mis tol ajal tehti, vaid arutles, et seal oli ka seda-teist, mis tehti õigesti või mis andis tulemust. Inimene, kes tol ajal veel poliitikas ei olnud, loomulikult ei jälginud oma sõnakasutust ja ei järginud poliitkorrektsust sellisel moel, et tänasel päeval ei saaks sealt midagi välja otsida kui väga urgitseda tahta," selgitas Helme.

2012. aastal kirjutas toona 21-aastane Jaak Madison oma blogis: "Fašism on lihtsalt ideoloogia, mis lühidalt tähendab üles ehitatud tugeva poliitilise võimuga riigikorraldust, mis omab tugevat sõjalist jõudu ning soodustab just oma riikliku majanduse arengut. (…) Iseküsimuse alla kuulub veel natsionaalsotsialism, millega hiilgas Hitleri Saksamaa, kuid sealgi on kõigil silma jäänud ainult negatiivne pool. On tõsi, et olid koonduslaagrid, sunnitöölaagrid, harrastati gaasikambritega mänge, kuid samas selline nn „range” kord tõi ka Saksamaa tol ajal üsna sügavalt p**sest välja, sest areng, mis põhines küll esmajärgul sõjatööstuse arengul, viis see siiski riigi vaid loetud aastatega Euroopa üheks võimekamaks. Ma ei taha küll õigustada nüüd selle tekstiga natsikuritegusid ja massimõrvu (kuigi sealgi on hukkunute arvud väga vastuolulised), kuid ei saa vaadata asja vaid ühe mätta otsast, vaid peaks nägema ka positiivseid pooli, mis kaasnesid tolleaegse korraldusega. Paraku pole olemas täiuslikku valitsemisvormi (mida pole kindlasti ka demokraatia), kuid minu silmis on fašismi näol tegemist ideoloogiaga, mis koosneb üsna paljudest positiivsetest ning rahvusriigi säilimiseks vajalikest nüanssidest."

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
tt
9 aastat tagasi

Pidage vastu! Kas ei peaks mõne kohtu alla andma, kes nimetab ERKE-d natsiparteiks? Näit. Atonen.