Tänavu laieneb hajaasustuse programmist toetuse saajate ring

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Siseministeeriumi hajaasustuse programmist saavad tänavu koduse taristu väljaehitamiseks toetust taotleda kõik hajaasustusega maapiirkondades elavad majapidamised. Varem oli toetus mõeldud vaid lastega peredele.

Programmi tingimused kinnitanud siseminister Hanno Pevkur märkis, et muudatuse eesmärk on kaasa aidata võimalikult paljude inimeste elutingimuste parandamisele maapiirkondades. Lastega pered jäävad taotluste hindamisel siiski eelistatuks.

Sel aastal toetab riik hajaasustuses elavaid majapidamisi kuni 1,9 miljoni euroga. Toetuse abiga saab välja ehitada veevärgi ja kanalisatsiooni, teha korda koduõuest suurele teele viiva juurdepääsutee või paigaldada autonoomseid elektrisüsteeme. Riigipoolsele toetusele lisandub kohalike omavalitsuste toetus ja kolmandikuga kogumaksumusest panustab taotleja ise. „Möödunud aastal osales programmis 162 valda ja rahastatud projektide kogumaht oli 4,38 miljonit eurot. Loodetavasti leiab ka sel aastal enamik valdu võimaluse lisaks riigieelarvelisele toetusele programmis osaleda ja seeläbi oma piirkonna elanike elutingimuste paranemise eest hoolitseda,“ lisas minister.

Programmi eesmärk on aidata kaasa elanike arvu püsimisele hajaasustusega maapiirkondades. Toetust saab taotleda majapidamisele, kus taotleja 1. jaanuari 2015 seisuga rahvastikuregistri andmetel elas. Maksimaalne toetus riigi ja omavalitsuse poolt kokku ühe majapidamise kohta on 6500 eurot.

Taotlusvoorude toimumise aja kuulutavad välja maavalitsused. Taotlusvooru kuulutab välja maavalitsus nendes kohaliku omavalitsuse üksustes, kes on avaldanud valmisolekut programmis 2015. aastal osaleda.

2014. aastal esitati hajaasustuse programmis 1037 projektitaotlust, neist rahastati 845. Riigipoolne toetus oli ligi 1,43 miljonit eurot, omavalitsused panustasid ligi 1,43 miljoni euroga ning toetuse saajate omafinantseering moodustas üle 1,52 miljoni euro. Kokku on hajaasustuse programmide abiga saanud vajaliku investeeringu teha ligi 5000 peret.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments