Valimiste valvurite viies autahvel: kohatute reklaamklippide levik

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kohatute reklaamklippide domineeritud viies nädal oli hea valimistava valvurite jaoks senistest rahulikem. Napilt jäid esiviisikust välja kahtlustus, et Reformierakond kasutas oma programmi koostamisel rahandusministeeriumi ametnikke ning autoloosiga kaudselt valija hääli ostev sotsiaaldemokraat Evely Purre.

Koht number 5: Peeter Võsa reklaamklipp
HINNE: 2,4

Keskerakonna kandidaadi Peeter Võsa Facebookis pea 2000 korda jagatud reklaamklipp, mis laenab materjali politseikroonika veergudelt, on ilmselt mõeldud ennekõike naljana. Hea valimistava kampaania sisukuse ja kandidaadi pädevuse nõuetega läheb ropult räuskava asotsiaali kasutamine – vaevalt tolle nõusolekul – siiski vastuollu.

Koht number 4: Kooseluseadusega hirmutamine
HINNE: 2,9

Möödunud nädalal laekus ühte lasteaeda sihtasutuse Perekonna ja Traditsiooni Kaitseks "Pidagem meeles" poster kooseluseaduse poolt hääletanutega ühes EKRE kandidaadi Henn Põlluaasa reklaamiga. Ehkki reklaami jagamise eest vastutab sihtasutus, mitte EKRE, on sarnaselt möödunudnädalase Priit Sibula juhtumiga raske uskuda, et kandidaat ise olukorrast ei teaks. “Kui valimistava näeb ette lähtumise ühiskondlikust olulisusest, siis Põlluaas ja EKRE õhutavad vastuseisu grupikuuluvuse kaudu,” taunib valvur Alari Rammo sõnumit nii polariseerival teemal. “EKRE ei ütle nõnda, mida teeb ta enamiku heaks rahvast, vaid kuidas tuleks halvendada ühe väikese grupi elu ja karistada nende eest hääletanuid.”

Koht number 3: Annely Akkermann väärikate ülikoolis
HINNE: 3,2

Väärikate ülikool on Tartu Ülikooli loengute ja seminaride sari eakatele, mille programmijuht Pärnu kolledži juures on IRLi liige. Ka esinejana pääses sarnaselt 2013. aastale mitmesajast valijast koosneva publiku ette seegi kord vaid IRL-i kandidaat Annely Akkermann. Ehkki samas on esinemas käinud ka näiteks Taavi Rõivas ja Rein Lang, ei kandideeri erinevalt Akkermannist neist kumbki Pärnumaal.

"Hobi- ja hariduslikud klubid, eriti avalike asutuste juures ja nende poolt rahastatud, ei ole koht erakondliku reklaami tegemiseks, eriti varjatud kujul," selgitas valvur Anna Karolin. "On aktsepteeritav ja igati tore kutsuda kõik kandidaadid näiteks debatile või arutelule, aga ühe erakonna kandidaatide eksperdina "juhuslikult" osalemine enne valimisi on avalike ressursside kuritarvitamine."

"Maksumaksjatena tasume kõik nende asutuste toimimise eest, sellised senjööri-vasalli suhete õigena käsitlemine on kahetsusväärne," lisas valvur Mari-Liis Jakobson.

Koht number 2: Sergei Metlevi reklaamklipp
HINNE: 3,3

Vabaerakonna kandidaat Sergei Metlev avaldas internetis video pealkirjaga "Mõjuagentide neutraliseerija". Video kujutab Metlevit kuulamas pealt Keskerakonna kandidaate Yana Toomi, Mihhail Kõlvartit ja Edgar Savisaart, keda nimetatakse mõjuagentideks ning seotakse sõltuvusega Putinist. Videos on kujutatud ka näiteks spioon Herman Simmi.

"Seostada üht suurimat erakonda riigireeturiga tundlikus julgeolekuolukorras on tugevalt taunitav," kommenteeris Anna Karolin. ""Mõjuagentide" jälitamine pole Riigikogu liikmete, vaid Kaitsepolitsei töö ja antud reklaam on täielikult negatiivne – esitatud pole ühtegi sisulist põhjust, miks hääletada antud kandidaadi poolt. Pigem on tegemist valija hirmutamisega."

"Eesmärk ei saa pühitseda abinõu ja olenemata sellest, kui väga oma konkurenti põlgad, tuleb valijate hääled võita läbi sisulise debati ja ideede tutvustamise," lisas valvur Henrik Kalmet.

Koht number 1: Reformierakonna reklaamklipp
HINNE: 3,4

Sarnaselt Vabaerakonnaga avaldas oma Savisaare-vastase sketši Reformierakond. Video kujutab Tallinna linnapea mossis näoga pilti ning seob valitseva partei vabaduse ja julgeolekuga, vastase aga kõige vastupidisega.

"Kui Metlevist saab veel aru, et noormees tahab pildile, siis siin on olukord selle nädala rikkumistest kõige nõmedam," hindas valvur Dannar Leitmaa. "Reformierakond on kõige paremini rahastatud erakond, kes on pikka aega võimul olnud. Ikkagi ei suudeta käituda väärikamalt kui motiveerida oma valijaid kõige labasema reklaamiga, kus Savisaar on hapu näoga mõjuagent. See rikub head valimistava, aga solvab ka Reformierakonna potentsiaalseid valijaid."

"Mida lähedamale jõuavad valimised, seda kaugemale jääb sisuline debatt, kindad võetakse käest ja hakkab vastastikune hoopide jagamine. Oluline pole mitte see, miks peaks valima minu poolt, vaid miks ei tohiks valida vastast," kommenteeris Henrik Kalmet. "Väga mugav strateegia, mis vabastab ennast kohustusest midagi sisulist välja käia, sest piisab vaid konkurentide ründamisest. Huvitav, et Keskerakonda proovitakse ikka veel lüüa vana strateegiaga, mitte üritades astuda dialoogi potentsiaalse valijaga. Niimoodi süvendatakse lõhet kahe valijaskonna vahel veelgi."

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
valid reformierakonna
9 aastat tagasi

saad VEB fondi suurvargad.

...
9 aastat tagasi

Kuuskemaa on huvitav valik. erakonnaväline tõesti

arvamus
9 aastat tagasi

Valin Kuuskemaa.Tema on nii kogenud ajalootundja,et usun,ta paneb pihta küll.Ja ei mingit erakonnatralli!