Puise sadama ehitusel rikuti reegleid ning Ridala vald peab ligi 29 000 eurot toetustest tagasi maksma

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Puise sadam. Foto: Urmas Lauri

Puise sadam urmas lauriPuise sadam. Foto: Urmas Lauri

Ridala vallavolikogu peab homsel istungil otsustama Puise kalasadama toetussumma osalise tagasimaksmise. Vald peab reeglite rikkumise tõttu maksma tagasi ligi 29 000 eurot.

Põllumajandusministeerium auditeeris Ridala vallavalitsuse korraldatud Puise kalasadama rekonstrueerimise projekti toetuse eesmärgi- ja õiguspärast kasutamist.

Auditi töörühm järeldusele, et toetuse saaja tegevus projekti rakendamisel ei ole vastavuses riigihangete seaduse nõuetega. Tehti üks oluline tähelepanek: toetuse saaja on jaotanud funktsionaalselt koostoimivate ehitustööde tellimise osadeks ning kasutanud vale hanke menetlusliiki Puise kalasadama muulide ehitustööde tellimisel.
„Kui toetuse saaja on eiranud talle kehtestatud nõudeid ning projekti elluviimine ei ole kooskõlas õigusaktides sätestatuga, võib see kaasa tuua toetuse osalise või täieliku tagasinõudmise,“ kirjutatakse auditis.

Auditis tehti PRIA-le ettepanek lugeda 25% auditeeritud väljamaksega seotud kuludest mitteabikõlblikuks ning potentsiaalselt mitteabikõlblikuks kuluks 25% ülejäänud ehitushanke lepingu kuludest.

Vald peab reeglite rikkumise tõttu maksma tagasi ligi 29 000 eurot. Peale toetuse tagasimaksmist küündib vallapoolne osa Puise kalasadama rekonstrueerimisel üle 150 000 euro.

Ridala vallavalitsus pöördus Reinmaa & Partnerid Advokaadibüroo poole sooviga hinnata vaidluse perspektiivi juhul, kui PRIA peaks lähtuvalt auditi soovitustest algatama toetuse tagasinõudmise protsessi. Advokaadibüroo on PRIA otsusega tutvunud ja koostab vaide. Arvestades, et vaidluse pikkuseks koos kohtumenetlusega võib kujuneda mitu aastat, siis on otstarbekas tagasinõutud summa tasuda. Vaidluse ajal nõude täitmine vaidlust sisuliselt ei mõjuta.

Kui PRIA või kohus tuvastab, et PRIA toetuse osalise tagastuse nõude otsus ei ole õiguspärane, siis toetussumma makstakse tagasi.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
.....
9 aastat tagasi

Nõval sellist jama ei ole.

targutaja vabandus
9 aastat tagasi

Kui ei oska projekte korrektselt juhtida, tulebki arvestada täiendavate kuludega. Eks see 150000 eurose omaosalusega projekt käibki vallale juba üle mõistuse. Võiks pigem külakiikesid ehitada.

targutajale
9 aastat tagasi

Kui tahad teadmistega hiilata, siis võiksid artikli ka tähelepanelikult läbi lugeda. See number,millest sina kõneled, on valla omaosalus projektis.

targutaja
9 aastat tagasi

kui ei oska projekte korrektselt juhtida, tulebki arvestada täiendavate kuludega. Eks see 150000 eurone projekt käibki vallale juba üle mõistuse. Võiks pigem külakiikesid ehitada.

Fänn
9 aastat tagasi

Tehti PRIA-le ettepanek? Jääb mulje, et PRIA arvates oli kõik korras. Veidi imelik.

viira
9 aastat tagasi

Ju siis olid ehitusnõunik ja jurist puhkusel!

miks vald
9 aastat tagasi

eks ikka need kes selle skeemi kombineerisid maksku kinni