Piiskopilinnuse peaväravatorni võlvi päästmiseks kogutakse raha

Juhan Hepner

juhanh@hot.ee

Piiskopilinnus

Haapsalu piiskopilinnuse värav. Foto: Arvo Tarmula.

Sihtasutus Haapsalu ja Läänemaa Muuseumid otsib kultuuri- ja ajaloosõprade toetust, et peatada Haapsalu piiskopilinnuse peaväravatorni võlvi lagunemine. 

"Piiskopilinnus, Haapsalu linna ajalooline süda, vajab meie kõigi abi. Ümar suurtükitorn, mis linnusesse saabujaid peaväravas esimesena tervitab, on halvas seisukorras. Tornis asuvat uhket ruumi kattev võlv sajab läbi, mis võib viia võlvi sissevarisemiseni," teatas sihtasutus oma avalikus pöördumises.

Sama probleem oli üleval ka ligi kümne aasta eest ja siis kaeti võlv isolatsioonikihiga, mis pidi vihmavee konstruktsioonist eemale juhtima. Paraku ei õnnestunud see.

"Torni katmine oli sel hetkel paras restaureerimisalane väljakutse. Teoreertiliselt peaks kõik töötama, aga praktikas ei tööta," ütles Haapsalu piiskopilinnuse juhataja Kaire Tooming selle kohta, mis võis omal ajal valesti minna.

Praegu on võlvi peal savikangas, mille peale on laotud kiht kive, mis peaksid oma raskusega tagama selle, et savikiht oleks piisavalt tihe. Võlvi külgedel on toruga drenaaž. Vihmaveetoru peaks võlvi pealt drenaaži kogunenud vee ära juhtima.

Toominga sõnul on ei ole võimalik öelda, miks süsteem ei tööta enne, kui torni kallal saab uuesti tööle asuda. Ehitise vihmavee eest kaitsmiseks on nüüd plaanis katta torn esimesel võimalusel konserveeriva katusega, mis hoiaks ära võlvi edasise kahjustumise.

Kui katus peal on, saab võlv hakata kuivama. Praegu sajab võlv kõvasti läbi. "Kui on olnud suured vihmad ja minna suurtükitorni, siis on näha põrandal tilkumise jälgi," ütles Tooming. 

Muinsuskaitseameti abiga on katuse rajamiseks olemas projekti dokumentatsioon ja stardiraha ehitustöödeks. Puudu on aga 10 500 eurot.

Seda summat loodetakse leida heada inimeste abiga. Suurtükitorni päästmist saab toetada 13. detsembril Haapsalu kultuurikeskuses peetaval jõululaadal, kus saab osta Haapsalu ja Läänemaa muuseumide käest linnusega seotud jõulukingitusi.

Jõululaadal korraldatakse ka töötuba, kus lapsed saavad meisterdada linnusega seotud väikseid meeneid. Kell 13.30 tutvustab Haapsalu taaskehastujate klubi Rotelevik huvilistele keskaegseid rõivaid ja relvi.

Samuti saab osaleda loosis, kus võidab iga pilet. Loosi peaauhinnaks on võimalus korraldada samas väravatornis omal soovil üritus. "See ei ole ohtlik ja seda ei pea kartma," kinnitas Tooming peaväravatorni ohutuse kohta. Lisaks jõululaadal toimuvale on võimalik toetada torni remonti rahaliste annetustega.

Piiskopilinnuse peaväravatorn on Toominga hinnagul rajatud 16. sajandi alguses.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
MK
9 aastat tagasi

Muinsukaitse põhimõtted on lühikese ajaga radikaalselt muutunud. Tõnis Padu eluajal ei tulnud platvormi rajamine väravatornile kõne allagi. Kui võlv ei ole betoneeritud ja on kaetud loodusliku savikangaga, siis ei tohiks hingamine probleem olla. Võlvilt voolab vesi alla ja võlvikandadest mööda torusid maha. See, et läbi tilgub, pole veel kokku kukkumine. Nii paksude müüride puhul ikka leiab vesi tee, kust endale ruumi teha. Ruum tuleks seestpoolt ära vuukida.

häid jõule
9 aastat tagasi

linn ei saa enda asjadega hakkama nüüd hakkab rahva käest raha kerjama.